Exponatul lunii octombrie 2023 la muzeul municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Vechiul Turn al Fortificației și Mănăstirea Dominicană din Sebeș”, linogravură de Michael Acker (1889-1971)
Exponatul lunii octombrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este linogravura originală „Vechiul turn al fortificației și mănăstirea dominicană din Sebeş”, realizată de Michael Acker (1889-1971), profesor la Gimnaziul Evanghelic și, după 1948, cadru didactic la secția germană a liceului mixt din Sebeș.
Lucrarea, imprimată cu cerneală neagră pe o coală de carton, cu dimensiunile de 29,6 x 21 cm, a intrat în patrimoniul muzeului din Sebeș în anul 2016, ca urmare a unei donații. Este semnată, cu creionul, „M. Acker”, în colțul din dreapta-jos, iar alături, dinspre stânga, este înscrisă explicația imaginii redate. Este vorba de turnul octogonal al fortificației orașului Sebeș, datând din anul 1615, și amplasat în colțul de nord-est al acesteia, care la acea dată nu avea acoperiș. De asemenea, este vizibil și un fragment de zid, cu parapetul degradat, semn că imaginea a fost surprinsă înainte de restaurarea fortificației din anii ’60-’70 ai secolului trecut. Perspectiva asupra turnului, dinspre exteriorul incintei fortificate, a permis autorului să imortalizeze în plan secund și ansamblul fostei mănăstiri dominicane (în prezent franciscană), cu biserica și claustrul mărginind mica grădină lucrată de călugări și care se întindea până la baza zidului.
Lucrarea propusă ca exponat al lunii octombrie face parte dintr-un set de patru linografii, păstrate laolaltă într-o mapă, numit de autor „Alt-Mühlbach I” sau „Sebeșul vechi I”, în celelalte fiind redate alte ansambluri și clădiri reprezentative pentru trecutul orașului. Alături de acestea, muzeul mai deține un al doilea set, „Alt-Mühlbach II” sau „Sebeșul vechi II”, cu lucrări executate în aceeași manieră. Aceste mape, conținând linogravurile semnate olograf de către autor, le oferea cadou prietenilor, colegilor sau cunoscuților săi, cu ocazia unor evenimente importante din viața lor: zile de naștere, căsătorii etc.
Michael Acker s-a născut la 24 decembrie 1889, la Câlnic, într-o familie originară din Miercurea Sibiului (Reussmarkt). Școala primară a urmat-o la Sebeș, în cadrul Gimnaziului Evanghelic din localitate, iar studiile liceale la Sibiu. Au urmat studiile universitare, la facultăți din Marburg pe Lahn, Leipzig, Viena, Berlin și Budapesta, devenind licențiat în geografie și științele naturii. La scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, Michael Acker se afla în țară, în anul 1920 locuind la Sebeș, unde era deja profesor la gimnaziul săsesc. Preda Geografie, Științele Naturii și Chimie, iar în 1927 a preluat și Desenul de la fostul său coleg, Norbert Thomä, care se transferase la gimnaziul din Bistrița, localitatea sa natală. Preluarea acestei discipline demonstrează faptul că îi erau recunoscute și apreciate abilitățile artistice pe care le exersa mereu, imortalizând chipurile interlocutorilor, dar și peisaje urbane și clădiri din localitate. Meritele și experiența dobândită în atâția ani de carieră didactică îi vor fi recunoscute în 1938, când Michael Acker a devenit directorul gimnaziului. Nu este cunoscută durata mandatului său în fruntea instituției, și nici dacă acesta s-a întins și pe anii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cert este faptul că, după desființarea Gimnaziului Evanghelic de către comuniști în anul 1948, Michael Acker și-a continuat activitatea didactică în cadrul secției germane a liceului mixt nou-înființat. A murit în data de 29 decembrie 1971 și a fost înmormântat în Sebeș.
Drepturi de autor: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș