Publicitate Festival de România 2023
Social

FOTO: Campanie de conştientizare a efectelor multiple ale fumatului derulare de Crucea Roșie și DSP Alba cu ocazia Zilei Mondiale Antitutun

În data de 31 mai a fost celebrată la nivel mondial Ziua Antitutun. Sub sloganul „Tutunul ne ameninţă pe toţi”, în acest an campania a avut ca obiectiv conştientizarea efectelor multiple ale fumatului asupra populaţiei, de la impactul negativ asupra sănătăţii, la implicaţiile sale economice.

Crucea Roşie Română Filiala Alba împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Alba a derulat campanii de informare şi conştientizare în rândul elevilor. Au fost programate prezentări demonstrative ale efectelor fumatului asupra sănătăţii pentru elevi din Galda de Jos, Benic, Ciugud şi Alba Iulia.

Peste 23 de afecţiuni au legătură cu fumatul, printre acestea numărându-se: boli cardiovasculare, cancer pulmonar, accident vascular cerebral, bronşită cronică obstructivă sau infertilitate. Costurile ridicate ale tratării bolilor cauzate de fumat reprezintă o povară socio-economică semnificativă, ameninţând bunăstarea populaţiei.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tutunul ucide jumătate dintre fumători; anual, peste 7 milioane de persoane îşi pierd viaţa din cauza fumatului; dintre acestea, aproape 1 milion sunt fumători pasivi.

Renunţarea la fumat este dificilă, absenţa nicotinei din organism putând provoca în primele săptămâni: proastă dispoziţie, dificultăţi de concentrare, insomnii, dureri de cap, tuse sau foame exagerată. Dar nici efectele pozitive nu vor întârzia să apară: în 2-3 săptămâni, deja circulația va fi îmbunătățită, după aproximativ 1 lună începe să se reducă tusea, iar după un an scade riscul bolilor de inimă, transmit reprezentanţii organizaţiei Crucea Roşie.

Câteva sfaturi pentru cei care doresc să renunțe la fumat: aruncați „trusa de fumător” (brichetă, chibrituri, ţigări), schimbaţi rutina zilnică, evitaţi consumul de cafea, când simţiţi nevoia de a fuma, beţi un pahar mare cu apă sau suc natural de fructe, folosiţi gumă de mestecat fără zahăr, evitaţi să mâncaţi între mesele principale, faceţi plimbări în aer liber.

NEETs pentru viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button