FOTO-VIDEO: Analia SELIS – „Tango în Cetate” și „Valsul Secolului”, în a doua seară a Festivalului „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia
Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia a continuat sâmbătă cu două spectacole de excepţie în seara dedicată dansului. Romantismul tangoului argentinian și eleganța valsului au au fost în centrul atenţiei în cea de-a doua seară de festival. Cu sau fără trandafir la rever, cu toc sau la sanda, toţi cei prezenţi au putut vibra și dansa pe muzica cu care Argentina seduce de secole audiența.
Începând cu ora 18.00, spectacolul “Tango în Cetate” prezintă autentic și nealterat ritmurile care au făcut din Analia Selis veritabila mesageră a acestui gen muzical misterios și pătimaș. De la ora 20.00, publicul prezent va putea urmări spectacolul „Valsul Secolului”, dedicat celor mai frumoase valsuri ale umanității, compuse de Eugen Doga.
“Tango în Cetate” un proiect de exceptie, prezintă autentic și nealterat ritmurile care au făcut din Analia Selis veritabila mesageră a acestui gen muzical misterios și pătimaș, potrivit organizatoriilor.
Pentru acest spectacol, binecunoscuta cîntăreaţă Analia Selis abordează un nou stil de interpretare, pe care l-a deprins în urma unei călătorii la Buenos Aires unde a cunoscut-o pe Amelita Baltar, cea care a fost iubita şi cântăreaţa favorită a lui Piazzolla, fiind cunoscută sub numele de „Vocea lui Piazzolla”. Ceea ce nu puteau artiştii să găsească în România era un interpret la bandoneon, pe care l-au invitat din Argentina. Este vorba despre Omar Massa, venit special pentru acest proiect, care, la rândul său, s-a întâlnit recent cu fiul lui Piazzolla, Daniel şi a cântat chiar pe instrumentul celebrului compozitor.
Spectacolul are în centru, aşadar, o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de reală valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele sunt făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.
Pentru a completa imaginea tangoului argentinian, spectacolul va avea o coregrafie specială, prin dansul Cristinei Enescu și al lui Laurențiu Lunghianu.
PROGRAM:
Analia Selis | | Răzvan Suma | Mariano Castro| Omar Massa| Rafael Butaru
1.- Canaro en Paris (J. Caldarella/A. Scarpino)-instrumental
2.- Zaraza (B. Tagle Lara/I. Pribeagu)
3.- Siempre se vuelve a Buenos Aires (A.Piazzolla/E. Blazquez)
4.- Se dice de mi (F.Canar0/C.Roldán)
5.- Danzarín (Julian Plaza) – instrumental
6.- Mana birjar (J. Moscopol)
7.- Palomita Blanca (A. Aieta/F. García Gimenez)
8.- Balada para un loco (A. Piazzolla/H. Ferrer)
9.- Nocturna (Julian Plaza) – instrumental
10.-Los mareados (J.C. Cobian/E. Cadicamo)
11.- Vrei să ne întâlnim sâmbătă seară (I. Vasilescu)
12.- Por una cabeza (Carlos Gardel/A. Le Pera)
13.- Milonga de la anunciación (A. Piazzolla/H. Ferrer)
14.- Michelangelo `70 (Astor Piazzolla) – instrumental
15.- Baldosa floja (J. Bocazzi/F. Sassone)
16.- El Choclo (A. Villoldo/E. Santos Discepolo)
Începând cu ora 20.00, seara este dedicată unui superlativ absolut: „Valsul Secolului”. Sărbătoarea muzicii de la Alba Iulia a adus în faţa publicului o seară dedicată celor mai frumoase valsuri ale umanității, compuse de Eugen Doga: „Dulcea și tandra mea fiară” calificat drept „Valsul secolului” și inclus în Fondul UNESCO între capodoperele secolului; Gramofon; Valsul Fluturilor; Balade: Paserile tinereţei noastre, Te aştept si multe altele.
Concertul s-a desfăşurat cu prezenta extraordinară a compozitorului Eugen Doga, care anul acesta împlineste 80 de ani. Declarat, împreună cu alte o sută de personalităţi ale lumii – “Om al mileniului”. De fascinanta sa personalitate sunt legate compoziții de excepție: o simfonie, 60 de valsuri, 3 balete, muzica pentru 200 de filme (printre care „Șatra”, „Maria, Mirabela”, „Lăutarii”, „Regina Margot”, „Patul lui Procust”), muzica pentru 13 spectacole de teatru, 10 tangouri și multe altele.