Evenimente

JUDEŢUL ALBA – JUDEŢ VERDE

A X-a ediţie a Târgului ALEA „Alba Green Energy”

Consiliul Județean Alba şi Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) organizează, astăzi şi mâine, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, a X-a ediție a Târgului ALEA „Alba Green Energy”, eveniment dedicat dezvoltării pieței locale ce activează în domeniul eficienței energetice și producerii energiei regenerabile.

Acest demers, început în 2008 şi continuat pe parcursul a 9 ani, a adus de fiecare dată noutăţi, specialişti şi experţi care au împărtăşit experienţa şi cunoştinţele celor interesaţi, expozanţi care au prezentat ofertele şi invenţiile din domeniu, precum şi public dornic de a afla în mod direct oferta pieţei. 

În actualul context internaţional al pieţelor de energie, în care toţi resimţim în mod direct o presiune foarte mare asupra consumurilor şi consumatorilor, prognozele fiind mai puţin optimiste în ceea ce priveşte preţurile la energie şi la combustibilii clasici, considerăm oportun să venim în întâmpinarea tuturor celor interesaţi, oferindu-le informaţii într-un domeniu esenţial – eficienţa energetică şi utilizarea surselor regenerabile de energie.

Acest domeniu ne-a preocupat încă de acum 15 ani, când în România nu existau astfel de iniţiative şi nu prea aveam parteneri de dialog. Pot spune că noi am fost deschizători de drumuri aici, în judeţul Alba. De atunci, ne-am preocupat continuu iar astăzi, când economisirea energiei şi folosirea energiei regenerabile au devenit subiecte stringente, demersurile noastre capătă o nouă consistenţă, devenind priorităţi de importanţă strategică.

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba

Consiliul Județean Alba este implicat, de mulţi ani, în mod susţinut şi continuu în dezvoltarea durabilă a Judeţului Alba, desfăşurând de-a lungul timpului o serie de iniţiative specifice şi concrete.

Acţiunile, iniţiativele şi demersurile CJ Alba au drept scop transformarea JUDEŢULUI ALBA într-un JUDEŢ VERDE, având ca obiectiv principal asigurarea dezvoltării durabile.

În acest sens, în anul 2007 a fost înfiinţată Agenţia Locală a Energiei Alba – ALEA, printr-un proiect al Consiliului Judeţean Alba finanţat de Comisia Europeană şi din fonduri proprii. În această etapă a început concretizarea iniţiativelor CJ Alba de a avea o abordare coerentă a domeniului ENERGIE la nivelul judeţului.

Cinci ani mai târziu, a fost aprobat primul document strategic de planificare energetică la nivel local – Masterplanul Energetic al Judeţului Alba. În anul 2018 a fost aprobat documentul strategic la nivel local – Strategia Județului Alba în domeniul energiei, 2018-2023. Fiind o continuare a Masterplanului, acest document aflat în implementare, prin acţiunile vizate şi bazat pe expertiza dobândită în timp de către Consiliul Judeţean Alba şi de către ALEA, este parte integrantă a Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Alba pentru perioada 2021-2027.

INIȚIATIVELE Județului Alba în domeniul eficienței energetice

Proiecte implementate de Consiliul Județean Alba prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru reabilitarea energetică a infrastructurii unităților medicale:

 • 4 obiective de investiții:
  • Unități medicale din subordinea CJ Alba
   • Reabilitare energetică a Spitalului Judetean de Urgență Alba Iulia
   • Reabilitare energetica Spital Pneumoftiziologie Aiud,
 • Unități medicale din subordinea consiliilor locale
  • Reabilitare termica a Spitalului Orășenesc Ocna Mureș  
  • Reabilitare și modernizare Spital orașul Zlatna

PROPUNERILE de proiecte ale CJ  Alba pentru perioada de programare 2021-2027

 • 1 obiectiv de investiții în domeniul educației
  • Reabilitarea energetică, modernizarea şi consolidarea clădirii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia
 • 6 obiective de investiții în domeniul asistenței sociale

Generarea energiei termice din surse de energie regenerabila la Centrul de Îngrijire și Asistență Baia de Arieș

 • Reabilitarea termică și alimentarea cu surse de energie regenerabilă la Centrul de Îngrijire și Asistență Gârbova
 • Reabilitarea termică și alimentarea cu surse de energie regenerabilă pentru 12 Locuinţe protejate
 • Alimentarea cu surse de energie regenerabilă la Centrul de Îngrijire și Asistență Ocna Mureș
 • Reabilitarea termică și alimentarea cu energie regenerabilă la Centrul de Îngrijire şi Asistență pentru persoane Adulte cu Dizabilități Abrud
 • Reabilitarea termică și alimentarea cu energie regenerabilă la Centrul de Abilitare și Reabilitare Galda de Jos
 • 1 obiectiv de investiții în domeniul cultural
  • Reabilitarea energetică, modernizarea şi mansardarea clădirii Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga
 • 1 obiectiv de investiții în domeniul apărare
  • Reabilitarea energetică a corpului de clădire principal al Centrului Militar Judeţean

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button