Evenimente

Lansarea cărții „Rafinament culinar la curtea Principilor Ardeleni”

Secretele bucătăriei la curtea principilor ardeleni de la Alba Iulia, precum și savuroasele și sofisticatele bucate servite de principii Transilvaniei și de oaspeții lor de seamă, sosiți din toate colțurile le puteți găsi în cea mai nouă carte lansată miercuri, la Muzeul Principia, „Rafinament culinar la curtea Principilor Ardeleni”.

Lansarea cărții a avut loc în cadrul proiectului „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”, derulat de Primăria Alba Iulia, cofinanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural Național.

La baza acestui proiect s-a aflat o amplă cercetare istorică realizată de doi specialiști. Un important aspect care va fi reliefat este legat de rafinamentul bucătăriei de la curtea principilor ardeleni, un altul de meniul bogat și diversificat al unui principe. Dacă ar fi să facem sinteza bucătăriei princiare transilvănene renascentiste am putea recurge la afirmația lui Platina: „Lux, patimă și exces!“

O operă de referință, aflată la baza proiectului, este „Cartea de bucate a bucătarului Principelui Transilvaniei“, din a doua jumătate a secolului XVI, de autor anonim, după cum nici principele Transilvaniei al cărui bucătar a scris-o, nu ne este cunoscut. Ca marea majoritate a cărților de bucate din epocă, nu conținea cantitățile ingredientelor utilizate la prepararea mâncărurilor, deoarece se presupunea fie că aceste rețete erau folosite de bucătari profesioniști care le cunoșteau deja empiric, fie că se păstra secretul pregătirii bucatelor.

Rezultatele cercetării au fost concretizate în identificarea și selectarea a cel puțin 10 ceremonii culinare puse în practică la curtea princiară de la Alba Iulia. Au fost selectate 30 de meniuri reprezentative gătite și servite principilor ardeleni, în cei 150 de ani de existență a curții la Alba Iulia.

Cartea comprimă mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară și va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia, cunoscut fiind faptul că gastronomia are potențialul de a atrage un număr mai mare de turiști, mai ales dacă e susținută de povești învăluite de negura timpului.

Astfel, oaspeții noștri vor avea ocazia să descopere atât bucătăria Transilvaniei, diferită prin gust și bogăția de feluri de mâncare, cât și istoria și patrimoniul cultural imaterial de la Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Îți recomandăm și
Close
Back to top button