Sănătate

Lucrări de reabilitare a spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

Săptămâna aceasta am finalizat două importante obiective de investiții: „Proiectare și execuție instalații apă rece și canalizare” și „Lucrări de amenajare grupuri sanitare și dotări”.  Consiliului Județean Alba,  a alocat fonduri în valoare de 1.437.226 lei, fără TVA pentru realizarea acestor lucrări, motiv pentru care domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba împreună cu doamna Oana Badea, primarul municipiului Aiud au participat la o vizită în teren, la spitalul nostru.

În cadrul celor două proiecte s-a realizat înlocuirea instalației interioare și exterioare de apă rece pe o lungime de 900 de metri, înlocuind conductele, coloanele și legăturile la obiectele sanitare conform cerințelor de avizare DSP, ISU și Apa CTTA Alba SA. De asemenea, grupurile sanitare au fost amenajate și dotate cu obiecte sanitare noi, iar în saloane, cabinete și birouri s-au înlocuit obiectele sanitare existente.

Un alt aspect important al lucrărilor a fost înlocuirea instalației interioare de canalizare ape uzate menajere pe o lungime de 840 de metri, cu un sistem inovativ de pompare a apelor uzate din zona demisolului. De asemenea, s-au instalat conducte de canalizare exterioare pe o lungime de 220 de metri și 7 cămine de vizitare, precum și o instalație de pre-epurare și dezinfecție a apelor uzate înainte de deversarea acesteia în canalizarea publică.

Compartimentările grupurilor sanitare s-au realizat astfel încât toate saloanele să aibă băi proprii, să se faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități și să se respecte circuitele funcționale pe fiecare secție. În total, s-au amenajat 23 de grupuri sanitare, dintre care 9 sunt pentru persoane cu dizabilități.

În paralel cu aceste investiții, în anul 2022, au fost executate lucrări de igienizare și montaj tarkett în saloane și holuri, înlocuire uși interioare, înlocuirea completă a mobilierului, reparații pardoseli terase, asfaltare parcare și acces magazie, împrejmuire incintă latură vestică, amenajări alei pietonale între clădirea principală și dispensar și reabilitarea blocului alimentar, inclusiv înlocuirea mobilierului și a mașinii de gătit.

Este important de menționat că lucrările au avut un grad ridicat de dificultate, având în vedere necesitatea ca spitalul să funcționeze în continuare pe parcursul executării lor, dar și specificul pandemiei și al compartimentelor de TBC și COVID 19 din cadrul spitalului. Cu toate acestea, proiectul a fost finalizat cu succes și se va reflecta pozitiv asupra calității serviciilor medicale oferite de Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud.

În plus, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud se află în procesul de implementare a două importante proiecte de investiții, a căror finalizare este planificată pentru prima jumătate a acestui an. Acestea includ realizarea unei „Rezerve de apă a spitalului” în caz de avarii și de „Reabilitare energetică” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, în valoare de 8.779.529,52 lei, cu cofinanțare din partea Consiliului Județean Alba.

Pe această cale doresc să mulțumesc, în primul rând, colegilor din aparatul funcțional al spitalului, care s-au implicat activ în toate demersurile comitetului director, susținând atragerea de fonduri, realizarea unui volum mare de achiziții, încheiere și urmărire a contractelor, recepții produse și lucrări și implementarea a 2 proiecte pe Fonduri Europene.

De asemenea aduc mulțumiri personalului medical și auxiliar care s-a adaptat condițiilor pe toată perioada desfășurării lucrărilor și au oferit în continuare servicii medicale de calitate, respectând circuitele și normele de igienă impuse.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button