Ştiri Urbane

Lume, lume, fuguța la teatru! Duminică, 15 mai, la Alba Iulia, începe Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XV-a!

*Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba: „Nu este niciodată scumpă investiția în cultură!”

**Capete de afiș: Maia Morgenstern, Oana Pellea, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Florin Piersic Jr., Chris Simion

***Festivalul Internațional de Teatru „Povești” – Ziua 1 (program)!

După doi ani de absență, Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, de la Alba Iulia, revine pe scena marilor evenimente culturale de la noi. De la noi din țară! Anul acesta, ediție aniversară, cea de-a XV-a, și unde mai pui că, mai în toamnă, Teatrul de Păpuși „Prichindel”, curajosul nostru mic organizator al acestui mare festival, împlinește și o vârstă rotundă, cu care se laudă, așa cum îi stă bine unei instituții de cultură: 70 de ani de la înființare.

E de mers! Consiliul Județean Alba a finanțat evenimentul ce se întinde pe 8 zile de festival cu 710.000 de lei. Biletele sunt, prin urmare, subvenționate, adică ieftine de-a dreptul, accesibile pentru orice buzunar: 28 de lei pentru adulți, 7 lei pentru copii, 15 lei pentru studenți și pensionari. „Nu este niciodată scumpă investiția în cultură!”, spunea, astăzi, la conferința de presă ocazionată de lansarea festivalului, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. „Pentru ediția de anul viitor vom investi și mai mult, pentru că vrem să creștem acest festival care a pus Alba Iulia și județul Alba pe harta marilor evenimente culturale ale României! (…)Ediție după ediție, locuitorii județului au avut și au ocazia să devină puternici consumatori de artă teatrală”.

E de mers și la expoziții, ateliere, lansări de carte, conferințe, dacă tot ni se pune pe tavă o săptămână și încă-o zi de evenimente culturale, pentru toate gusturile și vârstele.

„Veniți la teatru, bucurați-vă de tot ce am pregătit și selectat pentru voi, cu încrederea că am avut în vedere ce vă place și vă bucură! Fie că ați fost alături de noi de la prima ediție, fie că veți veni pentru prima dată la o piesă de teatru, dați o șansă nu doar actorilor consacrați, dar și generațiilor care vin din spate. Dacă nu sunt încă notorii, nu înseamnă că actul artistic este lipsit de calitate!”, a transmis și Ioana Bogățan, directorul festialului și manager al Teatrului de Păpuși „Prichindel”.

*Festivalul Internațional de Teatru „Povești” -Ziua 1:

Duminică, sună gongul de început, la ora 11.00, cu Punguța cu doi bani, spectacol pentru copii, în regia lui Decebal Marin, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Joacă Teatrul de Păpuși PUCK Cluj-Napoca. „Peripețiile cocoșului alungat de acasă în basmul lui Ion Creangă, Punguța cu doi bani, sunt povestite într-o manieră originală și plină de culoare în spectacolul omonim, montat de Decebal Marin. (…)Regizorul a optat pentru o mobilitate cât mai mare a planurilor scenice, așa că decorul se schimbă tot timpul, fapt care solicită și alternarea tipurilor de păpuși folosite. În versiunea lui Decebal Marin, Punguța cu doi bani e un spectacol savuros, care provoacă nu doar entuziasmul și participarea copiilor, ci și amuzamentul adulților”, spune Claudiu Groza, critic de teatru.

Urmează, de la 12.00, cu „peronul” jos, în centru, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel”, Stația clovnilor, în regia Anei Crăciun Lambru, un spectacol non-verbal, pentru copii, pus în scenă de Teatrul pentru copii și tineret „Luceafăru” Iași. „Stația clovnilor ” e un spectacol pe care o să vrei să-l vezi din nou și din nou, cu cei mici și, apoi, și cu unul sau doi bunici. Te vei îndrăgosti de un personaj sau de toate deopotrivă. Vei râde de bătrânelul ce pierde trenul și vei căpăta alături de el o poftă nebună de joacă și de visare insuflate de clovnii ce apar din toate părțile când timpul se oprește în loc. Stația clovnilor îți va pune inima la locul ei și îți va purta mintea departe, într-o lume în care totul e mai frumos atunci când îmbrățișezi copilul din tine!”, spune Ana Crăciun Lambru, regizor.

De la 16.00, patru ateliere pentru copii și adolescenți: Povești însuflețite, atelier de carte pop-up, sculptură, coordonat de Alexandra Budianu și Elena Iorga, la sediul Teatrului de Păpuși „Prichindel”; Realitatea mea, atelier de scenografie, coordonat de Alina Herescu, în sala festivă de la Liceul de Artă „Regina Maria” Alba Iulia; Imaginaria, atelier de teatru cu obiecte, coordonator Ana Crăciun Lambu, la Sala Amfiteatru de la Casa de Cultură a Studenților; Trup. Cuvânt în mișcare, atelier de teatru pentru adolescenți, coordonator Ioan Ardelean, la Sala oglinzilor a Casei de Cultură a Studenților.

Ora 17.00 trebuie să vă prindă pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde, vreme de 30 de minute, Teatrul pe Roți Arad va face spectacol, unul mare de tot, cu Gigantic Show. „Marionetele gigant: Balerina-Gigalatea, King-gorila uriașă și Biciclistul-retro vin în întâmpinarea publicului cu o bucurie la fel de mare ca și lumea din care fac parte. Ele uimesc fie prin înălțime, fie prin grație, fie prin explozia de baloane de săpun care dau un plus de strălucire oricărei reprezentații”, transmit organizatorii.

După show-ul gigantic, de la 17.30, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor, intrăm pentru vernisajul expoziției de costume Teatralitate, spectacol în costum, realizată de UNATC I.L. Caragiale București, curator și coordonator prof. univ. dr. Ștefania Cenean. „Expoziția de costume cu care venim la această ediție aniversară, a XV-a a Festivalului Internațional de Teatru POVEȘTI Alba Iulia reprezintă explozia de bucurie și fantezie a studenților de la Departamentul de Scenografie, Facultatea de Teatru, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, anul 1 Master de Arta Scenografului și Licență. (…)De această dată aducem costume influențate de liniile generale ale modei sec. al 18-lea, pe care le-am denumit simbolic „Rochiile-Cortină” pentru posibile povești.”, precizează prof. univ. dr. Ștefania Cenean.

Și închide prima zi de festival Teatrul Excelsior București, cu Familia Addams, un musical de excepție, în regia lui Răzvan Mazilu, jucat tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 18.00. „Adaptarea muzicală originală revizitează universul excentricei familii Addams dintr-o perspectivă surprinzătoare, confruntându-i pe Gomez și Morticia cu ceea ce s-ar putea numi „coșmarul” oricăror părinți: copiii cresc (prea repede). Ajunsă la vârsta adolescenței, Wednesday, unica lor fiică, se îndrăgostește de Lucas Beineke, un băiat drăguț, dintr-o familie respectabil de „normală” și decide să îi încredințeze secretul tatălui ei, care nu doar că este nevoie să accepte cruda realitate, ci și să facă ceva ce nu a mai făcut vreodată: să îi ascundă adevărul iubitei sale soții. Totul va lua o întorsătură neașteptată în noaptea când „prea normalii” Beineke ajung să cineze în casa „ciudaților” Addams – un festin nocturn care va confrunta cele două familii cu limitele (a)normalității și cu rezistența în fața schimbării”, citim în caietul de festival.Programul complet îl puteți cunsulta pe paginile oficiale: www.fitab.ro, www.teatrulalba.ro și pe www.eventim.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button