Evenimente

MAREA UNIRE TESLA: Zeci de pasionați ai cunoscutei mărci de autoturisme electrice se întâlnesc la Ciugud, Alba Iulia și Păuca

Zeci de proprietari de autoturisme electrice TESLA din întreaga țară se întâlnesc, sâmbătă, 25 iunie 2022, la Marea Unire Tesla: Ciugud – Alba Iulia – Păuca, cel mai mare eveniment național al pasionaților celebrei mărci de autoturisme electrice.

Punctele inedite ale programului vor fi concertul mașinilor electrice – Tesla light and music show și o demonstrație cu autoturismul autonom sau cum va arăta viitorul mașinilor fără șofer. Demonstrația va prezenta modul în care mașinile electrice pot circula fără șofer, cum recunosc un drum nou și cum își stabilesc măsurile de siguranță în timpul condusului autonom.

Întâlnirea are ca scop promovarea transportului ecologic prin folosirea mașinilor electrice și va cuprinde totodată lansarea unui provocări pentru fondatorul Tesla, Elon Musk, de a veni în România pentru următoarea ediție a Marii Uniri Tesla.

Evenimentul va începe, în jurul orei 9:30, cu o cafea servită în parcarea Primăriei Comunei Ciugud, unde există două stații verzi de încărcare pentru autoturismele electrice. Participanții, care s-au anunțat din întreaga țară, vor schimba impresii despre mașinile electrice pe care le conduc. Un punct inedit va fi concertul mașinilor electrice – Tesla light and music show, urmat de o demonstrație cu autoturismele autonome (condus fără șofer). Va urma o vizită la Școala Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, dar și o oprire la Theodora Golf Club, cel mai modern teren de golf din România.

Caravana va porni apoi pe traseul Ciugud – Teleac – Hăpria – Păuca (în județul Sibiu), o distanță de aproximativ 40 de kilometri. În comuna Păuca, participanții vor avea o întâlnire cu reprezentanții administrației locale, vor vizita Școala Gimnazială, o școală „smart” care a fost construită recent, precum și Biserica Evanghelică Păuca, monument istoric din secolul XIII.

În jurul orei 18:00 întreaga caravană va ajunge în Cetatea Vauban din Alba Iulia. Mașinile electrice vor fi parcate în Piața Cetății pentru a putea fi admirate de turiști și localnici, iar proprietarii lor vor oferi detalii tehnice sau alte informații celor interesați de electromobilitate. De asemenea, în cursul serii este programat un nou concert al mașinilor electrice – Tesla light and music show. Și la Alba Iulia, participanții la eveniment vor avea o întâlnire cu reprezentanții administrației locale pentru a discuta despre proiectele de electromobilitate.

Marea Unire Tesla: Ciugud – Alba Iulia – Păuca este organizată de primăriile celor trei localități în parteneriat cu Asociația Tesla Happy Owners România (THOR), organizație care reunește proprietari de autoturisme electrice din întreaga țară.

Informații de background:

Comunele Ciugud și Păuca promovează transportul ecologic, iar ambele administrații locale au stații de încărcare verzi pentru autoturismele electrice. Astfel, în parcarea celor două primării există un complex de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică pentru alimentarea sediilor administrative dar și a celor două stații de încărcare, montate de fiecare localitate. Fiecare primărie folosește câte un autoturism eco, respectiv un autoturism electric la Ciugud și un autoturism hibrid la Păuca. Ciugudul are și a treia stație verde de încărcare în satul Hăpria, la Centrul de Informare Turistică.

La rândul său, municipiul Alba Iulia susține transportul ecologic prin mai multe proiecte de mobilitate. Astfel, printr-un proiect cu fonduri europene a achiziționat 13 autobuze electrice cu 13 stații de încărcare lente și patru rapide. De asemenea, Alba Iulia și Ciugud au depus în parteneriat pe PNRR un alt proiect pentru achiziționarea a 21 de autobuze electrice și a unui microbuz, cu stațiile aferente de încărcare lentă sau rapidă. Pentru autoturisme electrice, municipalitatea a amplasat 3 stații de încărcare și urmează a amplasa în acest an alte 16 în diferite zone ale orașului. De asemenea, pentru 2023, Alba Iulia are în plan să monteze cel puțin 45 de stații de încărcare lente sau rapide pentru autoturisme.

În luna mai a acestui an, cele trei comunități locale au mai organizat împreună Electro-șezătoarea, o întâlnire la care au participat aproximativ 40 de mașini electrice de diferite mărci din întreaga țară. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Grupul Electromobilitate, care reunește numeroși proprietari de mașini electrice. Electromobilitate înseamnă un proiect de promovare a mașinilor electrice ca alternativă de transport prin diferite acțiuni, dar și prin articole despre modul de funcționare și fiabilitatea acestora. Inițiativa a fost demarată în 2018, când în România erau înregistrate doar 250 de autoturisme electrice, iar în această perioadă pe www.electromobilitate.com au fost publicate peste 1700 articole, semnate de 59 autori, majoritatea proprietari de automobile electrice. Grupul a monitorizat în acești ani mașini care au străbătut aproape 1,2 milioane de kilometri.

În prezent, în România sunt înmatriculate peste 16.000 de mașini electrice.

Programul evenimentului:

Sâmbătă, 25 iunie 2022

9:00 – 9:30 – Sosire la Ciugud – Povești la o cafea despre mașinile electrice

9:30 – Deschiderea oficială a întâlnirii proprietarilor de autoturisme electrice Tesla (Ciugud, parcarea primăriei)

–  Cel mai mare concert Tesla light and music show – un spectacol inedit de lumini și muzică realizat de mașinile prezente

10:00 – Demonstrație inedită – autoturismul autonom sau cum va arăta viitorul mașinilor fără șofer

11:00 – 11:45 – Vizită Ciugud Smart Shool – prima școală smart din mediul rural din România

12:00 – Vizită Theodora Golf Club

14:00 – 15:00 – Deplasare spre Comuna Păuca

15:00 – 16:00 – Vizită în comuna Păuca

–             Discuții cu reprezentanții Primăriei Păuca despre planurile de susținere a electromobilității

–             Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice

–             Vizitarea Școlii Smart de la Păuca și a Bisericii Evanghelice (clădire monument istoric)

16:30 –  17:30 Plecare spre Ciugud – Alba Iulia

18:00 – Sosire în Cetatea Alba Carolina

–             Remake Cel mai mare concert Tesla light and music show – un spectacol inedit de lumini și muzică realizat de mașinile prezente

  • Discuții cu reprezentanții administrației locale despre planurile de mobilitate ale Municipiului Alba Iulia, cu accent pe susținerea electromobilității
  • Discuții și schimb de impresii cu pasionații locali de autoturisme electrice

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button