Evenimente

Marți, 1 august se deschide Salonul de Artă Creștină la Muzeul Museikon din Alba Iulia.

Pe întreaga durată a lunii august 2023 Muzeul Icoanei Museikon din Alba Iulia este, în galeria dedicată expozițiilor temporare, gazda Salonului de Artă Creștină, o manifestare artistică ce a căpătat amploare în ultimii doi ani prin sporirea numărului de invitați și prin itinerarea în mai multe orașe ale țării a acestei expoziții de artă sacră și religioasă contemporană.

Salonul de Artă Creștină a fost deschis în în 2022 și 2023 la Arad și Râmnicu Vâlcea, urmând ca, după prezentarea sa la Muzeul Museikon din Alba Iulia, să fie în continuare deschis și în alte centre culturale.

Salonul de Artă Creștină este organizat de Asociația „Basm” în parteneriat, de această dată, cu Muzeul Național al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Curatorul Salonului este pictorul Cătălin Băluț, conf. univ. dr. la secția de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Expoziția deschisă începând cu data de 1 august 2023 la Muzeul Museikon reunește creațiile a 27 de iconari și pictori bisericești, artiști aparținînd unor generații diferite, de la cei consacrați, aflați la apogeul activității lor creatoare și până la tineri absolvenți, masteranzi ori studenți ai facultăților de profil din țară. De asemenea, artiștii expozanți vin din diferite centre culturale ale României: București, Arad, Cluj, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea.

Gândit ca un proiect artistic menit să-i aducă laolaltă pe iconarii și pictorii bisericești contemporani din întreaga țară, dar și să convingă publicul de importanța și actualitatea artei sacre, precum și a artei laice cu tematică religioasă, Salonul de Artă Creștină se deschide, în același timp, către tinerii artiști sau către cei ce urmează studii de profil, în scopul creării unor necesare punți de comunicare între generații și între confrați, în cadrul breslei.      

Prin invitația de a expune împreună, adresată colegilor săi iconari și pictori bisericești – cei mai mulți dintre ei artiști consacrați, cu o bogată activitate –Cătălin Băluț, curatorul Salonului, și-a propus să contureze o imagine cuprinzătoare asupra artei sacre ortodoxe contemporane din România dar, și să aducă în conștiința publicului actualitatea imaginii sacre, rolul ei teologic, artistic și formator.

Lucrările prezentate în Cadrul Salonului de Artă Creștină sunt realizate toate tehnicile tradiționale și contemporane: icoană pe lemn, icoană pe sticlă, frescă, mozaic, imagine sacră obținută cu ajutorul tehnicilor grafice mixte, al desenului sau al gravurii.

Invitat în deschiderea expoziției este Pr. Prof. Mihai Himcinschi, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Salonul de Artă Creștină se va deschide marți, 1 august 2023, ora 16, la Muzeul Museikon din Alba Iulia.

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button