CulturăSocialŞtiri UrbaneUrbea Mea

Marți, ora 11:00 Avram Iancu în fotografii din ultimii ani ai vieții, exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia propune ca exponat al lunii iunie, o serie de fotografii în care apare eroul național al Munților Apuseni, Avram Iancu în ultimii ani ai vieții.

Vernisajul exponatului va avea loc marți, 4 iunie, cu începere de la ora 11.00, la sediul muzeului albaiulian.

În anul bicentenarului Avram Iancu, luna iunie va fi dedicată unui set de fotografii în care eroul revoluției din 1848-1849 apare în ultimii ani ai vieții, în câteva instantanee surprinse între 1864 și 1872.

Fotografiile au intrat în patrimoniul muzeului albaiulian în anul 1929, ca donații din partea societății culturale ASTRA.

Ineditul lor este dat de imaginea în care este surprins Avram Iancu, o imagine departe de cea cunoscută astăzi de publicul larg a eroului conducător al moților din Munții Apuseni.

În fotografiile care vor fi expuse, Avram Iancu ne apare cu o figură obosită, îmbătrânit înainte de vreme, dezamăgit de jertfele inutile sau cântând din fluier, în veșminte ponosite, neîngrijit.

De fapt, ipostazele ale ultimilor ani ai vieții lui.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button