Evenimente

Miercuri, 24 aprilie 2024, la muzeul din Sebeș: vernisajul expoziției „Materie și Icoană” și ateliere dedicate elevilor

Miercuri, 24 aprilie 2024, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș va avea loc vernisajul expoziției documentare „Materie și Icoană”, care va fi la dispoziția publicului sebeșean până în data de 15 mai 2024, accesul vizitatorilor fiind gratuit.

Expoziția valorifică rezultatele unui proiect de cercetare care a adunat în jurul icoanelor transilvănene specialiști din diverse domenii (conservare-restaurare, știința patrimoniului, istorie, științele naturii și arheologie) cu scopul de a recupera  (reînvia) vechea tehnică de pictare a icoanelor pe lemn transilvănene din veacul al XVIII-lea și din prima jumătate a secolului al XIX-lea. În acest sens, prin metode moderne de investigare, au fost identificate materialele folosite de vechii maeștri iconari și proveniența acestora. Tehnica a fost reconstituită pictând noi icoane cu pigmenți similari celor folosiți în vechime, unii preparați din materie primă de origine locală.

Vernisajul va fi urmat de ateliere practice de reconstituire a metodelor vechi de obținere a pigmenților și a cernelii ferogalice din minerale și vegetale identificate și prelevate de pe cuprinsul județului Alba.

În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, vernisajul și atelierele de lucru vor avea loc la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș.

Expoziția „Materie și Icoană” este organizată de Consiliul Județean Alba,  prin Muzeul Național al Unirii Alba Iulia,  în colaborare cu Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud – Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin  Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button