Cultură

MIERCURI: Universul feminin în dezbatere la Clubul de lectură ,,LecturALBA” de la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba

Miercuri, 28 martie 2018, începând cu orele 17:00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă ediție a Clubului de Lectură ,,LecturALBA”. Organizatorii evenimentului sunt, ca de fiecare, dată Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Pentru luna martie în atenția membrilor Clubului de lectură ,,LecturALBA” a stat universul feminin cu tainele sale astfel încât propunerile de lectură s-au concretizat în două cărți ale unor scriitori recunoscuți pe plan național și internațional, dovadă numeroase premii obținute pentru creația lor. Propunerile sunt: Femeia de ciocolată avându-l ca autor pe Gib Mihăescu și Caroline avându-l ca autor pe Neil Gaiman. Ambele  lucrări s-au bucurat nu numai de interesul cititorilor ci și de interesul unor regizori de a le pune în scenă.

Proiectul face parte din Programul minimal 2017 al instituției -1. USERS/1.1 Clubul de lectură, și este un proiect destinat utilizatorilor serviciilor de bibliotecă. Obiectivele  proiectului sunt stimularea creativității și a dialogului între iubitorii de lectură, promovarea colecțiilor bibliotecii în comunitate și dezvoltarea de abilități de înțelegere și interpretare a unui text propus. În cadrul clubului, toți iubitorii de lectură au prilejul să poarte un dialog viu prin care se pot pune întrebări, se pot da răspunsuri, se pot face interpretări ale textelor citite, se poate lectura sau pur și simplu se poate asista la toate aceste dezbateri.

Gib Mihăescu (1894-1935) este o prezenţă extrem de interesantă în peisajul literar interbelic. S-a născut la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. A debutat în revista „Luceafărul”, în 1919, cu schiţa Linia întâi şi a colaborat apoi la „Sburătorul”, „Viaţa românească”, „Hiena”. În 1921, împreună cu Cezar Petrescu şi Adrian Maniu, întemeiază la Cluj revista „Gândirea”. În 1928 îi apar volumele de proză scurtă La Grandiflora și Vedenia. Începând cu anul 1930 îi apar romanele Braţul Andromedei, Rusoaica, Femeia de ciocolată, Zilele şi nopţile unui student întârziat, Donna Alba (1935). În stagiunea 1927-1928, la Teatrul Naţional din Bucureşti i se joacă piesa Pavilionul cu umbre, iar după moartea sa prematură, în urma unei ftizii epuizante, revista Gândirea îi publică sub titlul Cel din urmă roman, un fragment din Vămile văzduhului, proiect pe care scriitorul îl vedea ca pe opera sa fundamentală.

Neil Richard Gaiman s-a născut la 10 noiembrie 1960 și este un autor britanic de literatură SF și BD, teatru radiofonic și film. Printre lucrările sale de referință se găsesc seria BD The Sandman și romanele Pulbere de stele, Zei americani, Coraline și Cartea cimitirului. Scrierile lui Gaiman au câștigat numeroase premii, printre care Hugo, Nebula și Bram Stoker, precum și medalia Newbery în 2009 și medalia Carnegie pentru literatură în 2010. Este primul autor care a câștigat atât medalia Newbery cât și medalia Carnegie pentru aceeași lucrare. Entuziasmul în creștere al fanilor săi a făcut să fie numit un „star rock” al lumii literare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button