Ştiri Urbane

Năuciți! Nimic nu ne putea pregăti pentru Maia, Maia Morgenstern, în „Nu sunt eu”, la Alba Iulia! Veniți la teatru, e terapie!

*Astăzi, Nora Iuga, Vlad Zamfirescu și Florin Piersic jr., capetele de afiș în cea de-a V-a zi de Festival Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia

**Programul pentru mâine, 20 mai 2022, ziua a VI-a de festival

Una dintre cele mai intense zile de Festival Internațional „Povești”, ieri, la Alba Iulia! Dimineața a fost a maeștrilor păpușari, a teatrului de animație pentru copii, dar nu numai, și acest „dar nu numai” merită măcar o frază explicativă. Șoriceii, care de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara, care de la Teatrul pentru copii și tineret „Ariel” Târgu Mureș, au făcut spectacol atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. La conferința de presă de la amiază, la cafeaua cu tâlc, s-au mărturisit lucruri unanim acceptate de toți actorii. Teatrul de animație este terapie! Terapie pentru păpușari, pe de-o parte, și terapie pentru copii, pentru adulți, și pentru familii. De altfel, nu de puține ori, sensibilele lor spectacole pun zâmbete pe chipurile celor mici și lacrimi în colțul ochilor celor mari. Și e ok să fie așa, e ok să te emoționezi la un spectacol de teatru pentru copii, și e și mai ok să-l lași pe copil să-ți vadă sensibilitatea. Ce frumos ar fi dacă ar înțelege adulții câtă nevoie au de teatrul de animație, pentru ei, în primul rând, apoi pentru a-și înțelege copiii și pentru a le oferi șansa la imaginație! Și nici nu ar fi complicat să mergem noi, seniorii din Alba Iulia, la teatrul de păpuși, avându-l aici pe Prichindel cel harnic!

Și-apoi a fost Maia, Maia Morgenstern! Mai întâi și-a lansat volumul „Nu sunt eu”, ca preambul al spectacolului omonim, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, o producție a Teatrului Dramaturgilor Români București, asta deși am convingerea că nimeni și nimic nu ne putea cu adevărat pregăti pentru ce a urmat, nici măcar ea!

Da, cu Maia Morgenstern mergi la sigur! Nu ai nicio emoție, știi că va fi bine, că îți va plăcea, nu știi exact dacă tare sau foarte tare, dar ești liniștit. Și nu suntem de condamnat cei care urmărim capetele de afiș, actorii mari. Din dorința de a-i promova și susține pe cei care în mod clar vin tare din urmă, să nu ajungem să-i discriminăm tocmai pe aceia care au creat publicul de care se bucură acum generațiile tinere de actori.

Cum a fost la „Nu sunt eu”? Năucitor! Răvășitor! Un spectacol confesiune, o mărturisire în care Maia se expune și dă tot! Și nici eu nu sunt cea care să vă povestească ceea ce s-a spus, ce ne-a cântat, ce ne-a uimit. Ar însemna să trădez ceva nespus de intim, ca un secret, de fapt mai multe. Și nu doar pe ale ei, ci și pe cele ale S(Arei) și ale lui Dusea, părinții Maiei, pe care ni i-a arătat în fotografii personale, ale neamurilor, ale prietenilor. Bucurii, dureri, amintiri fericite, traume, convingeri politice, iubire și Holocaust, viață și moarte, pe toate le-a pus pe tapet. Dar cu un rost, ca o pildă pentru cei care au urechi să o audă și mine să o înțeleagă. Așa simt acum, la cald.

Ce se întâmplă la „Nu sunt eu”, în esență, acolo trebuie să rămână, iar pentru a ști și a cunoaște cu adevărat ceea ce a fost, în cazul în care nu ați fost la spectacol, altă variantă nu aveți decât să-l urmăriți, să-l căutați, până veți ajunge și voi față în față cu Maia toată, față în față cu voi! Fiecare amintire, fiecare simțire retrăită în fața publicului, scormonea și-n sufletele și-n trecutul nostru. Comportament emoțional mimetic? Mai degrabă raport cauză-efect! Acesta este efectul mărturisirilor, profund personale, ale Maiei Morgenstern! Oau, ce spectacol!

Maia Morgenstern, 18 mai 2022, Alba Iulia: „Este un act de curaj să povestesc poveștile mele adevărate. Volens nolens, au trecut prin filtrul vârstei, al altor experiențe și coincidențe care au făcut să rezonez cu o poveste sau alta. (…) Pentru mine o fac, au rol reparator. Taine pe care le-aș fi ascuns, de care aș fi ținut cu dinții, doar să nu le spun, îmi fac acum bine să le povestesc ca pilde.”

Și-a fost Horațiu Mălăiele, regizor, actor, scriitor! Și-au fost Take, Ianke și Cadâr! Și exact așa cum ne așteptam, s-a jucat cu casa închisă, a fost la mare înălțime, un spectacol plin de umor, un clasic care ne-a mers la suflet. Horațiu Mălăiele, Răzvan Vasilescu, Mihai Constantin, Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan, Matei Constantin, toți au făcut personaje teribil de bine creionate și extrem de potrivite împreună. Ne-am bucurat de fiecare și de toți laolaltă, savurând povestea de viață a celor trei prieteni negustori, piesa abordând cu subtilitate problematica rasei, credinței și religiei, a statutului identitar individual și de grup, reamintindu-ne astfel că diferențele nu sunt neapărat un motiv de disensiuni și că buna înțelegere poate funcţiona pe fondul acceptării și al asumării a ceea ce ne definește și ne diferențiază de ceilalți.Am aplaudat și am râs ca bezmeticii. Ne-a făcut tare bine acest spectacol!Mulțumim, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” București!

Asta a fost ieri, ce vedem astăzi?

Vedem Alba ca Zăpada și cei șapte piciti, regia Viorel Vârlan, un spectacol al Teatrului pentru Copii „Arlechino” Brașov, de la 11.00, la Casa de Cultură a Studenților. Tot la 11.00 putem să alegem să o luăm pe urmele lui Kabare Pupala și să mergem la Liceul German Sebeș pentru încă o reprezentație a Ținutului de vis a lui Kibuki. Ori dacă nu, tot la 11.00, am putea alege să petrecem o vreme neprețuită în compania Norei Iuga, la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, în cadrul unei întâlniri dialog, cu prezentare de carte, care figurează în program cu numele De vorbă cu Nora Iuga. La 12.00 coborâm la Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Sala 67, pentru Se(di)ntiment, regia Beatrice Cozmolici, un spectacol de teatru pentru adolescenți, pus în scenă de Unversitatea de Arte Tg. Mureș. La aceeași oră, la Art Cafe, putem să sorbim o cafea cu tâlc, în compania unor artiști pe care mai mult venit să-i absorbim, să ni-i însușim, decât să-i luăm la întrebări la conferința de presă. Între 18.00 și 20.00, sunt disponibile expoziții permanente de costume și artă plastică, ale UNATC I.L. Caragiale, în foaierele caselor de cultură de la noi. La 18.00 fix, la Casa de Cultură a Sindicatelor, ne ducem la Pe o pânză de paianjen, regia Vlad Zamfirescu. Pentru ca de la 20.00 să prindem proiecția de filmului Tom și Jerry vol 2., în regia lui Florin Piersic jr., iar după, liber la povești cu acesta și cu actorul Marius Turdeanu.

**Programul pentru mâine, 20 mai 2022, ziua a VI-a de Festival Internațional de Teatru „Povești”, la Alba Iulia

ora 10.00 – Casa de Cultură a Studenților – Micii Vrăjitori, Teatrul de Păpuși de Stat Varna, Bulgaria, spectacol non-verbal 3+, 45 min. „În fiecare țară, în fiecare oraș, vecinătate, pe fiecare stradă locuiește cel puțin un bătrân ciudat, care nu poate să zâmbească. Nu îi place înghețata, nu îi plac zmeiele, nu îi place să joace fotbal sau să se joace cu copiii, cu atât mai puțin să stea de vorbă cu vecinii. Despre ce anume? Despre vreme…să zicem. Nu îi place nimeni și nimic și…probabil de aceea este morocănos. Și poate așa va fi…până într-o zi, când mici miracole se declanșează în viața sa atât de cenușie. Micii vrăjitori este o poveste amuzantă despre iubire, bunătate și dorința noastră de a schimba lumea”, transmit organizatorii.

ora 11.00 – Casa de Cultură a Studenților – Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Teatrul pentru Copii „Arlechino” Brașov, regia artistică: Viorel Vârlan, spectacol 4+, 50 min. „Povestea este probabil cea mai cunoscută din lume. Și ca orice poveste are doza ei de răutate și cruzime. Cum ar putea altfel copiii noștri să distingă și să aleagă între bine și rău, între frumos și urât. Oglinda fermecată surprinde esența spectacolului: «Răutatea urâțește. E otrava ce nu vindecă.» dar, în aceeași măsură, povestea are doza ei de înțelepciune și frumos. Binele învinge întotdeauna răul. Ies în parc cu nepoțelul meu Matei. Intră în căsuțele de joacă și se joacă ore întregi cu tot ce populează lumea căsuței. Așa s-a născut căsuța din copac. Căsuța celor șapte pitici care se împrietenesc cu Albă ca Zăpada.”, transmite Viorel Vârlan, regizorul spectacolului.

ora 11.00–Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Sala 67 – Iepurele alb, regia Ana Crăciun Lambru, Teatrul de Artă București, spectacol 4+, 50 min. „Un iepuraș pufos își dezvăluie povestea, purtându-i deopotrivă pe cei mici și mari într-o lume magică și plină de candoare. La fiecare întâlnire, o să-l vedeți cum vă descoperă cu sfială și vă prinde-n jocul lui, își face prieteni și învață să aibă încredere, încearcă, plin de curaj, lucruri noi, se îndrăgostește; mereu cu pași mici, fiind aici și acum și prețuind emoția lucrurilor mărunte. Un iepuraș de pluș, două actrițe cu mâini magice și o istorioară surpinzătoare și plină de tâlc devin rețeta perfectă pentru o dimineață de poveste, în familie.”, citim în caietul program.

ora 12.00 – Art Cafe Downtown – Cafeneaua cu tâlc –conferință de presă.

ora 17.00 – Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Sala 67 – Fără frică, regia Alexandrina Halic, Teatrul „Ion Creangă” București, spectacol 3+, 40 min. „O lecție deschisă despre curaj, despre încredere și camaraderie Fără frică ne poartă tocmai în inima unei păduri. În acel loc plin de mister și pericole care pândesc la tot pasul, vom face cunoștință cu Urechilă și Pămătuf, doi iepurași simpatici și sperioși – sau poate doar un pic prea prevăzători. Însă micuții iepurași au resurse nebănuite de curaj! Și ne vor arăta și nouă cât de ușor ne putem depăși cele mai mari frici atunci când cei dragi au nevoie să fim puternici pentru ei”, transmit organizatorii.

ora 18.00 – Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Sala 67 – Alexandrina Halic-Actrița poveste, de Ion Moldovan – lansare de carte.„A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti în lumea magică a teatrului pentru copii, o actriță de poveste, pe nume Alexandrina Halic. Mititică de statură, dar dăruită cu un talent de nestăvilit, de o candoare dezarmantă și un entuziasm revigorant, eroina noastră a cutreierat ținuturile fabuloase ale basmelor și dramatizărilor populate de eroii literaturii pentru copii, traversându-le cu uimire și încântare. (…) Teatrul Ion Creangă alege să-și celebreze trecutul printr-o serie de proiecte dedicate vocilor care i-au clădit prezentul și viitorul. Astfel, primul proiect editorial din Programul aniversar TIC55 este dedicat unei personalități emblematice a teatrului pentru copii: Alexandrina Halic, o actriță care a înnobilat scena Teatrului Ion Creangă de-a lungul a peste cinci decenii de activitate.Intitulat „Alexandrina Halic – Actrița poveste”, albumul ia forma unui amplu interviu acordat de actriță scriitorului și publicistului Ion Moldovan, completat de o generoasă selecție de fotografii și materiale de arhivă.”, se arată în caietul program.

orele 18.00 – 20.00– Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor și Foaierul Casei de Cultură a Studenților – Expoziții permanente de costume și artă plastică, realizare de UNATC I. L. Caragiale București, curator și coordonator : prof. univ. dr. Ștefania Cenan.

ora 19.00– Casa de Cultură a Studenților– Freak Show vol.2, regia Florin Piersic jr., one-man show 16+, 2h. „Freak Show vol.2 nu este nicidecum o continuare a one-man-show-ului pe care Piersic jr. îl joacă de nouă ani. Ambele spectacole sunt construite, conceptual, ca niște suite de monoloage. Fiecare monolog înfățișează un alt personaj. Esența de bază este comedia, dar elementul tragic se insinuează deseori în poveștile lui Piersic jr.Realizat după un material scris de Florin Piersic jr, în regia și interpretarea sa, Freak Show vol.2 este spectacolul care își propune să nu îi dea voie spectatorului să își coboare ochii spre smart-phone. (Lupta actorului de teatru cu device-urile lumii moderne a devenit, între timp, acerbă.)”, citim în caietul program.

ora 21.30 – Framm`s –EMAA, concert. „Emaa are 28 de ani și s-a născut în Lugoj, România. Are o personalitate complexă și o dorință imensă de a face multe lucruri să se întâmple. Cântă, scrie, compune, dansează, înoată și este dependentă de oamenii apropiați și de dragostea pe care o primește de la ei. (…) A colaborat ca songwriter cu artiști precum Silent Strike, Deliric, BAB, Armies și The Motans. (…) Artista a scris muzică pentru show-ul TV „Hackerville”, un serial de tip dramă, co-produs în limba română și în limba germană, difuzat pe HBO Europa, cât și pe canalul german TNT Serie. EMAA s-a pregătit pentru acest proiect timp de un an: „Am alergat și m-am gândit foarte mult în tot acest timp, încercând să îmi dau seama ce vreau să transmit publicului. Este primul proiect în care îmi asum identitatea cu toate personajele mele. Am așteptat asta toată viața mea, a fost nevoie de multă răbdare”.

Poftiți la teatru! Veniți de vă bucurați! Programul complet îl puteți consulta pe paginile oficiale: www.fitab.ro, www.teatrulalba.ro și pe www.eventim.ro.

NEETs pentru viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button