Nicolae Iorga celebrat la cei 150 de ani de la nașterea sa
Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza sâmbătă, 5 iunie 2021, o serie de evenimente culturale dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici români, Nicolae Iorga.
Activitățile culturale se vor desfășura atât în mediul online, pe paginile de socializare ale bibliotecii, cât și printr-un moment solemn derulat pe Aleea Scriitorilor din Parcul „Mihai Eminescu”, unde, începând cu ora 12:00, cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei COVID-19, vor fi depuse jerbe și buchete de flori la statuia marelui istoric.
Pe tot parcursul zilei de 5 iunie 2021, pe paginile de socializare ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, vor fi postate informații menite să aducă în atenția publică viața și opera lui Nicolae Iorga, după următorul program:
9:00 – Portret la aniversare – Nicolae Iorga
10:00 – Recomandare carte pentru adulți
11:00 – Expoziție de carte istorică pentru copii
12:00 – transmisiune live și foto de la ceremonia de depunere de jerbă la bustul istoricului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia
13:00 – Citatul zilei
14:00 – Știați că…?
15:00 – Expoziție tematică de carte
16: 00 – Povestea Fondului special – Nicolae Iorga
17:00 – Interviurile Biblioteci. Invitat istoricul Valer Moga
18:00 – Ai vizionat filmul? Îți recomandăm cartea!
19:00 – Zile speciale
Nicolae Iorga (n. 5 iunie 1871, Botoşani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova) a fost istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic și membru titular al Academiei Române. Savant de renume mondial, a avut o activitate ştiinţifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii. Toată această activitate științifică l-a transformat în cel mai prolific istoric al românilor. Nicolae Iorga a lăsat ca moștenire poporului român cele 10 volume din Istoria Românilor, opera de căpătâi pentru care a fost numit pe bună dreptate cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile. Iorga s-a implicat activ în viaţa social-politică a ţării și a contribuit semnificativ la dezvoltarea școlii românești și a vieții culturale naționale. S-a ambiţionat nu doar să scrie istorie, ci să şi facă istorie, într-o epocă de renaştere naţională.
Proiectul face parte din Programul 4 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/4.4 Monumentele literaturii române și se derulează în conexiune cu proiectul 2.2 Fondul special – Nicolae Iorga.