Când școlile au fost închise în martie, nimeni nu a crezut că va dura mai mult de câteva luni. Dar pandemia Covid-19 nu este nici pe departe sub control. Aceasta a făcut ca școlarizarea acasă să fie o provocare în plus pentru părinți.
Iată câteva metode rapide de sprijin pentru copiii care învață online:
Nu este suficient să asiguri un spațiu de învățare și o conexiune la Internet celui mic pentru ca acesta să progreseze bine la școală, în mediul online. Este foarte important să rămână sănătos, fericit și capabili să descopere lucruri noi, însă are nevoie de sprijinul tău. De aceea, și tu ai nevoie de o pregătire suplimentară:
1. Evaluează bine situația
Indiferent dacă școala este publică sau privată, trebuie să te uiți la planul acesteia pentru viitor. Par pregătite? Părinții care află că micuții lor vor învăța de la distanță se simt nesiguri cu privire la eficacitatea implementării curriculumului și ar trebui să fie conștienți de alte opțiuni virtuale care le stau la dispoziție. Fie că alegi meditații online, la anumite materii de interes mai mare pentru copil sau opționale de muzică, pictură sau dans, toate pot fi ocazii excelente pentru petrecerea timpului liber cu scop.
Cu cât copilul este mai mic, cu atât va avea nevoie de mai mult ajutor. Specialiștii sugerează petrecerea de la 4 până la 6 ore pe zi pentru a-ți ajuta copilul, dacă acesta este mai mic de clasa a cincea. Copiii mai mari vor avea nevoie de supraveghere timp de aproximativ 1-3 ore.
2. Abilitățile sociale contează la fel de mult precum învățarea propriu-zisă
Educatorii și profesorii cred cu adevărat că cei mici nu merg la școală doar să învețe matematică și engleză, deși acesta este focusul principal. Într-un mediu școlar, copiii învață gestionarea conflictelor, disciplina și reglarea emoțională – toate acestea fiind greu de preluat de la distanță.
Rolul tău aici este să te asiguri ca cel mic să își facă sau să își păstreze prietenii, iar educatorii ar trebui să se concentreze și pe asigurarea faptului că învățarea la distanță nu pierde acest element esențial și să le ceară elevilor să se convingă reciproc sau să se învețe unii pe alții anumite abilități.
Ori de câte ori poți, facilitează interacțiunea personală, chiar și în afara orelor de școală, pentru a susține și antrena latura socială a copilului tău, fără să se simtă constrâns.
O altă abilitate importantă de viață pe care copiii o învață în școală este autogestionarea – învățarea de a respecta un program, de a-și depăși volumul de muncă și de a respecta termenele. De aceea, vei avea nevoie de o organizare corectă a programului celui mic și pauze de ecran, precum și ore de activitate fizică zilnică. Dacă nu îl poți înscrie la cursuri de sport, puteți alege împreună câteva antrenamente cu traineri virtuali pe care le poate practica în fiecare zi.
3. Învestește în materiale educative potrivite vârstei
Pentru că cei mici au nevoie de pauze de la ecrane, te poți întoarce la cărți de activități, exerciții sau fișe de lucru pe care le puteți face împreună după-amiaza sau seara. În acest fel, poți suplini cu brio activitatea mai intensă care s-ar fi făcut în clasă. Pentru a diversifica activitățile, vei avea nevoie de mai multe rechizite școlare pentru copii, dar nu-ți face griji, acum sunt la un click distanță și pot fi livrate în timp record.
Mai mult decât atât, puteți face un schimb de roluri, iar după terminarea orelor online, cel mic să devină profesorul tău, iar tu să preiei rolul de elev. Cu siguranță va fi amuzant să îl observi cum încearcă să te învețe ceea ce tocmai a descoperit la școala, iar tu te vei asigura că el repetă informația și o reține.
4. Dă-ți voie să greșești
O mare parte a provocării cu școala la distanță este că nu a fost foarte potrivită pentru părinți. Este un rol nou pe care îl înveți și îl exersezi zilnic. Nu îți submina singur autoritatea și competența, ci, mai degrabă, concentrează-ți eforturile ca în fiecare zi să fie mai bine, să petreci mai mult timp, să diversifici activitățile și să te bucuri de faptul că sunteți împreună.
Chiar dacă școala intenționează să redeschidă porțile cel puțin în a doua parte a anului școlar, este înțelept să te pregătești pentru opriri repetate, închideri sau carantine atunci când copiii, profesorii și personalul sunt descoperiți pozitivi pentru Covid-19.
În concluzie, învățarea la distanță este aici pentru a rămâne, așa că cel mai bine este să accepți acest nou mod de studiu și să găsești resursele potrivite pentru a te adapta.
Sursa foto: Pixabay.com