Evenimente

O nouă serie de spectacole pentru copii și adulți în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”. Programul pentru MARȚI

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia continuă în cea de-a trei zi cu spectacole la fel de interesante, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.

La fel ca orice altă ediție de până acum, cea de anul acesta păstrează conceptul festivalului, cuprins într-un singur cuvânt: povești. Un cuvânt simplu, dar puternic, esențial ca emblemă a spectacolelor sale. Un cuvânt care place și, totodată, care ilustrează însăși ideea de teatru.

La urma urmei, poveștile acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile celor mari, având la fel de multă deschidere către canonic, cât și pentru neconvenţional. Va fi, deci, un festival divers și complet.

Divers, pentru că este mulat pe gusturile din ce în ce mai diversificate ale publicurilor din Alba Iulia, și complet, deoarece cuprinde tot ce poate fi teatru: spectacole, expoziții, lansări de cărți, conferințe și dezbateri despre teatru.

Info bilete:

Pentru ediţia cu numărul XIV-a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 19 – 25 mai 2019, biletele s-au pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Casa de Cultură a Studenților, orar 09.00-15.00, luni-joi, 09.00-13.00, vineri

– la Casa de Cultură a Sindicatelor, orar 08.00-18.00, luni-vineri

– online, pe www.biletmaster.ro

Spectacole pentru tineri și adulți

Preț bilet întreg: 22 lei

Preț bilet redus pentru studenți și pensionari: 15 lei

Preț bilet redus pentru elevi: 5,5 lei

Spectacole pentru copii

Preț bilet (copii și părinți): 5,5 lei

PROGRAM

MARȚI, 21 MAI 2019

11.00  CARTEA CU APOLODOR, regia Toma Hogea

Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara

Spectacol de teatru pentru copii / 6+

Casa de Cultură a Studenților / 1h 15 min

Cartea cu Apolodor este povestea căutării familiei și, implicit, a căutării de sine. În aventura sa, micul tenor învață că oamenii sunt diferiți, viața înseamnă suișuri și coborâșuri și, mai ales, învață că trebuie s-o iei mereu de la capăt, să nu renunți. Odată cu sfârșitul aventurii simpaticului pinguin ni se dezvăluie și mesajul profund uman al cărții: „acasă” înseamnă acolo unde sunt prietenii, călătoria înseamnă întoarcere.

Așa cum i se cuvine acestui text unic, abordarea regizorală este definită de o mare inventivitate. Gândirea ludică a regizorului Toma Hogea, susținut de cei doi scenografi, Krisztina Nagy și Bajko Attila, propune un traseu artistic desăvârșit care reușește să transmită uimire, căldură, emoție, dragoste, totul învăluit în muzica ce creează ea însăși un tablou sonor, semnat Cári Tibor.

11.00 – 20.00 – …despre marionete care au mici secrete!

Expoziție permanentă de marionete

Concept Christian Caimacan și Adela Ungureanu

Foaier Casa de Cultură a Studenţilor

Vezi și: FOTO-VIDEO: „…despre marionete care au mici secrete!”, expoziție vernisată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”

11.00  POVESTEA UMBRELOR

Spectacol-atelier teatru de umbre

Coordonatori: Georgiana Dinescu și Marin Fagu

Școala Gimnazială Petrești

Geo Dinescu și Marin Fagu, absolvenți a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – București, secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete, actualmente actori-mânuitori ai Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, cu o vastă experiență în domeniu datorită colaborărilor cu teatre și companii de teatru, atât din țară cât și din străinătate (RCI – Austria, Feld Entertainment – Viena, TNO „Ion Dacian” – București, Teatrul „Țăndărică” – București, Teatrul pe Roți – Arad, etc.). Au participat la nenumărate festivaluri de profil, naționale și internaționale, fiind îndrăgostiți de teatrul de animație și mai ales de lucrul cu copiii din cadrul atelierelor susținute la diferite teatre și festivaluri, sunt onorați ca în acest an să susțină primul lor atelier în cadrul festivalului Povești de la Alba Iulia, fiind prezenți, de-a lungul edițiilor acestui festival doar cu spectacole, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Mulțumim organizatorilor festivalului Povești, pentru propunerea susținerii atelierului și sperăm să revenim an de an pentru a bucura publicul albaiulian.

Poveștile se pot reda într-o multitudine de feluri și forme. Printre primele feluri de a povesti o întâmplare se regăsește teatrul de umbre. Folosit încă din perioada oamenilor de Neanderthal, pentru a povesti copiilor prin intermediul umbrelor proiectate pe peretele peșterilor cu ajutorul focului diverse pățanii, teatrul de umbre a fost folosit de-a lungul anilor bucurându-se de o popularitate ridicată. Noi propunem copiilor o incursiune în minunata lume a umbrelor, de la confecționarea acestora până la mânuirea lor într-un spectacol improvizat chiar de cei mici.

12.00  CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe etc. În fiecare dimineață cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-media, de organizatori sau de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc mici evenimente culturale. Nu le ratați!

12.30 LANȚUL SLĂBICIUNILOR COMUNICAȚIONALE în lumea lui Caragiale și în cea de aziautor  CRISTIAN STAMATOIU

Lansare de carte/ 30 min

Art Cafe

„Comparația între viciile de comunicare semnalate la Caragiale și cele contemporane e o perspectivă originală, mai ales fiind efectuată de la înălțimea teoretică a științelor comunicării și a studiilor lingvistice mobilizate de dl. Stamatoiu… O asemenea analiză are meritul unei cercetări inedite și a unei teze la răscruce de drumuri între literatură, comunicare și actualitatea lingvistică a României.” – George Banu, profesor doctor de stat, Universitatea Sorbona – Paris III (extras de referat)

17.00 In memoriam ȘERBAN IONESCU

          Vernisaj expoziție permanentă de artă plastică Valeriu Mladin

Prezintă Magda Catone

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

18.00 – 20.00 SURORILE CENUȘĂRESEI

Expoziție de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

18.30  ȚINUTUL DIN MIEZUL VERII, regia Vlad Massaci

Teatrul Mic București

Spectacol de teatru  / 12+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 3 h (cu pauză)

Trei surori se întorc acasă în momentul în care tatăl lor dispare într-un mod neprevăzut. Nici moartea lui și nici înmormântarea nu o înfrânează pe mamă să fie ceea ce a ajuns, un om crud, ironic și acid, care devorează fără oprire absolut tot ce prinde: antidepresive, viețile fiicelor ei și minciunile ascunse, departe în trecut.

Ținutul din miezul verii (August: Osage County) a avut premiera pe Broadway, la Teatrul Imperial, pe 4 decembrie 2007, iar piesa care stă la baza spectacolului a fost distinsă, în 2008, cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Îți recomandăm și
Close
Back to top button