ActualitateCulturăIstorieSocialUrbea Mea

Plăcuță UNESCO dezvelită de Ministerul Culturii la Alba Iulia. Biblioteca Batthyaneum si manuscrisul Codex Aureus recunoscute internațional

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a dezvelit oficial, sâmbătă, la Alba Iulia, plăcuţa UNESCO care certifică recunoaşterea internaţională a manuscrisului CODEX AUREUS, cel mai valoros şi cunoscut manuscris medieval din România. Pe lângă România, state precum Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie deţin manuscrise carolingiene.

„Dragi Prieteni,astăzi comemorăm 226 de ani de la moartea genialului episcop al Transilvaniei, Ignatius Batthyány (30 iunie 1741 – 17 noiembrie 1798). Însă ieri am sărbătorit faptele sale.

Ieri, de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România am celebrat intrarea magnificului manuscris carolingian, Codex aureus, în UNESCO, Memoria lumii.

Am avut bucuria și privilegiul ca plăcuța cu însemnele UNESCO, pe care am fixat-o pe clădire, cum ni s-a recomandat de Tawfik Jelassi, Asistentul de comunicare al Directorului general al UNESCO, să fie dezvelită și inaugurată de Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, în prezența Secretarului de stat interinstituțional din Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania, doamna Sitaru Janina, a Directorului general din Biblioteca Naţională a României, domnul Adrian Cioroianu și a domnului Adrian Papahagi, profesor universitar din Universitatea Babeş-Bolyai, unul dintre cei mai importanți codicologi din România.

La eveniment au luat parte și oficialitățile locale, dar și prietenii Bibliotecii. Într-un cadru formal, ne-a fost înmânată oficial diploma UNESCO de către doamna Janina Sitaru, căreia îi mulțumim încă o dată, pe această cale.

Alba Iulia a intrat astfel oficial în liga mare a orașelor deținătoare de patrimoniu documentar UNESCO din lume, România alăturându-se marii familii europene a țărilor deținătoare de manuscrise carolingiene: Vatican, Germania, Franța, Austria și Marea Britanie.

Vestea cea mare însă vine tot de la Ministerul Culturii! Mai exact, doamna Ministru a anuțat public că pe data de 14 noiembrie a fost semnat acordul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în vederea finanțării cu 280 de milioane de euro a monumentelor istorice aflate pe lista memorandumului „Temelii culturale”, aprobat de Guvernul României pe data de 7 martie.

Din această sumă, au fost alocate pentru restaurarea Bibliotecii Batthyaneum 16 milioane de euro. Cum știți, serviciile de DALI+PT+DDE au fost deja contractate și sunt în implementare, în valoare de 1,65 milioane de lei.

Toate aceste rezultate remarcabile au fost posibile prin munca în echipă a mai multor instituții: Ministerul Culturii, Unitatea de Management a Proiectului – UMP, Institutul Național al Patrimoniului, Biblioteca Naţională a României.

Dar și prin dedicația colosală a prietenilor acestei Biblioteci care refuză să iasă în față, dintr-o modestie exemplară. Le suntem recunoscători tuturor. Mulțumim și autorităților locale care, la unison, au sprijinit toate inițiativele posibile, de fiecare dată, pentru ca lucrurile să se miște în direcția bună: Municipiul Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului din Alba Iulia.Mulțumiri deosebite merită Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, pentru asistența de specialitate acordată în expunerea în condițiile legii, în cadrul evenimentului de ieri, a manuscrisului original.

Evenimentul a strălucit și prin prezența celor două grupuri muzicale, Carmina Antiqua Transylvanica și grupul de muzică bizantină Iacov Protopsaltul.

În fine, vă mulțumim și vouă, tuturor, pentru că ne sunteți alături și vă anunțăm că surpriza pregătită pentru voi este accesul în premieră la Codex aureus, în orginal„, au transmis reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum l,.prin intermediul paginii de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button