Economic

Programul Operațional Regional Centru 2021-2027 tot mai aproape de lansare!

Acordul de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027 a fost transmis spre aprobare la Comisia Europeana

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Comisiei Europene in mod oficial documentul care stabileste viitoarele linii strategice de finantare si complementaritatea dintre fondurile si programele specifice Politicii de Coeziune in perioada de programare 2021-2027, precum si posibilitatile de finantare a nevoilor de dezvoltare din alte surse financiare. Transmiterea Acordului de parteneriat la Comisia Europeana este etapa premergatoare adoptarii Programelor Operationale Regionale pentru urmatoarea perioada.

Astfel, in perioada urmatoare, vor fi transmise Comisiei Europene, progresiv, toate programele operationale, in functie de incheierea negocierilor informale cu Comisia Europeana pentru fiecare program in parte. Valoarea totala a finantarii politicii de coeziune si politicii de pescuit pentru perioada 2021-2027 se ridica la 31,5 miliarde euro.

Pentru cele sase judete, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu din Regiunea Centru, Agentia Pentru Dezvoltare Regionala Centru a inceput elaborarea POR inca din anul2020, in prezent fiind in curs de negociere cu Comisia Europeana versiunea a treia a Programului Operational Regional (POR) 2021-2027. Prin Programul Operational Regional Centru pentru perioada 2021-2027 se solicita 1,17 miliarde euro fonduri europene nerambursabile ce vor putea fi folosite de autoritati si mediul privat pentru a dezvolta o regiune curata, atractiva, competitiva, protejand mediul, cu o utilizare rationala si durabila a resurselor.

Pasii urmatori pentru atragerea acestor fonduri nerambursabile prevad incarcarea Acordului, iar apoi si a programelor operationale in platforma electronica a Comisiei Europene. Va urma apoi analiza documentelor de catre Comisie si realizarea eventualelor modificari necesare in vederea aprobarii Acordului si programelor. In aceasta perioada, echipa noastra din ADR Centru realizeaza o suita de intalniri cu potentialii solicitanti de fonduri si am demarat deja elaborarea de ghiduri pentru apelurile de proiecte, lucrand in paralel si la continutul si formatul pentru cererile si contractele de finantare. Preconizam ca in trimestrul trei al anului, adica la sfarsitul verii, documentele depuse se vor aproba de catre Comisia Europeana de aceea lucram si la un calendar de lansare al apelurilor, pentru a valorifica rapid timpul alocat acestei perioade de finantare

Simion Cretu, director general ADR Centru

Programul Operational Regional Centru 2021-2027 va avea 8 axe de finantare nerambursabila. Valoarea totala a fondurilor care vor sustine dezvoltarea Regiunii Centru, va depasi 1,5 miliarde euro, numai prin POR Centru 2021-2027.

Axa 1 „O regiune competitiva” va fi destinata in special finantarii mediului privat, dar si parteneriatelor cu administratia publica, ONG-uri, universitati si entitati de cercetare si are prevazut un buget de 229,99 milioane euro.

Prin Axa 2 „O regiune digitala” se aloca 68,79 milioane euro fonduri europene pentru digitalizarea serviciilor publice locale, transformarea digitala a mediului privat si crearea unor platforme regionale care sa fie utilizate atat de catre mediul privat cat si de catre autoritati.

Axa 3 „O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul” are un buget de 198,71 milioane euro ce se vor investi in proiecte de renovare a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, publice si private ale autoritatilor publice locale atat din mediul urban cat si rural.

Prin Axa 4 „O regiune cu mobilitate urbana durabila” se aloca un buget de 198,71 milioane euro pentru proiecte ale administratiei din mediul urban ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii pentru mersul cu bicicleta, amenajarea de trasee pietonale, benzi dedicate transportului public, precum si introducerea de sisteme de bike-sharing, sisteme de monitorizare etc, inclusiv sisteme park & ride in zona de acces in localitatile urbane.

Prin Axa 5 „O regiune accesibila” din bugetul de 168,03 milioane euro se finanteaza extinderea retelei de drumuri judetene de catre administratia publica.

Din bugetul de 79,20 milioane euro alocat Axei 6 „O regiune educata” se vor finanta proiectele administratiei locale si a institutiilor de invatamant ce vizeaza construirea, extinderea, modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant.

Axa 7 „O regiune cu turism durabil” are prevazut un buget de 26,26 milioane euro prin care unitatile de cult sau autoritatile locale vor investi in restaurarea si conservarea obiectivelor de patrimoniu din mediul rural.

Axa 8 „O regiune atractiva”  aloca 157,56 milioane euro pentru proiecte de regenerare integrata a spatiilor publice urbane, investitii in infrastructura din domeniul cultural.

Acordul de Parteneriat transmis la Comisia Europeana și o sinteza a structurii POR Centru 2021-2027 pot fi consultate aici: http://www.adrcentru.ro/comunicare/acordul-de-parteneriat-pentru-perioada-de-programare-2021-2027-a-fost-transmis-spre-aprobare-la-comisia-europeana/

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button