Ştiri Urbane

Roadpol safety days

În perioada 16 – 22 septembrie 2022, Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere– ROADPOL realizează Proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

De asemenea, proiectul își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.

În context, polițiștii din județul Alba desfășoară activități informativ – preventive, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun, în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

O astfel de acțiune a avut loc azi, 20 septembrie, pe DN 1 , la kilometrul 372, la ieşire din Aba Iulia spre Sebeş unde polițiștii rutieri și cei de la prevenire au purtat discuții cu participanții la trafic pentru conștientizarea importanței respectării normelor rutiere, în special cele cu privire la conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, respectarea regimului legal de viteză, traversarea neregulamentară, utilizarea telefonului mobil sau portul centurii de siguranță.

Pentru conștientizarea pericolului reprezentat de conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului sau a drogurilor, conducătorii auto au fost provocați să încerce ochelarii care induc efectele consumului de alcool și droguri.

Participarea la proiect presupune asumarea unui angajament de respectare a normelor rutiere, ce poate fi transmis de orice persoană interesată, prin completarea numelui și a unei adrese de e-mail validă, la secțiunea Pledge, pe site-ul www.roadpolsafetydays.eu.

Până la sfârșitul lunii august, în județul Alba au fost înregistrate 41 de accidente grave de circulație, care s-au soldat cu decesul a 4 persoane și rănirea gravă a 39 de persoane.

Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, numărul de accidente grave a scăzut cu aproape 20 %, iar numărul de persoane rănite grav a scăzut cu aproape 16 %.

Principalele cauze generatoare ale accidentelor grave de circulație au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor și abaterile bicicliștilor.

Alte cauze ale accidentelor grave înregistrate anul acesta au fost circulația pe sens opus și traversare neregulamentară a pietonilor.

Accidentele produse pe fondul celor 5 cauze reprezintă 65 % din totalul accidentelor grave.

Pentru deplasarea în condiții de siguranță, polițiștii vă recomandă:

  • Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!
  • Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
  • Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
  • Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice!
  • Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
  • Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
  • Nu utilizați telefoanele mobile în timpul conducerii, cu excepția opțiunii ”mâini libere ”!
  • Nu lăsați liber în timpul conducerii volanul, ghidonul sau maneta de comandă a autovehiculului!
  • Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident!
  • Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

NEETs pentru viitor

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button