Cultură

S-a dat startul pentru cea de-a XXI-a ediție a Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj

Marţi, 1 august 2017, a avut loc ceremonia de deschidere a ediţiei din acest an a Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj. Ajunsă la ediţia a XXI-a, tabăra de creaţie, organizată de Primăria Blaj, găzduieşte, pe parcursul a 13 zile, aproximativ 25 de artişti din ţară şi străinătate, care, la sfârşit, vor dona secţiei de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie „Augustin Bunea” Blaj câte două lucrări. Vernisajul expoziţiei cu lucrările din acest an va avea loc duminică, 13 august, între orele 11.00-13.00, la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj.

Directorul şi iniţiatorul Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj, pictorul Horea Cucerzan, ne oferă mai multe amănunte legate de ediţia din acest an:

„Ne aflăm la cea de-a XXI-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă ‘Inocenţiu Micu Klein’ şi avem în jur de 25 de artişti participanţi.Unii artişti sunt de notorietate, foarte cunoscuţi în ţară şi străinătate, avem patru artişti care au venit de la Salonic, doi artişti care au venit de la Chişinău şi, din câte se pare, vor mai veni artişti din Bulgaria şi Germania, ceilalţi participanţi fiind din ţară, de pildă şase din Baia Mare, dar artişti de foarte bună calitate. Ne regăsim într-un colectiv extrem de variat, dar, din punct de vedere artistic, de înaltă clasă, şi aici mă refer la profesionalism.

Tabăra de artă va dura până în ziua de 13 august, înclusiv, când va avea loc închiderea ediţiei din acest an, la Muzeul de Artă Contemporană, situat la primul etaj de la Muzeul de Istorie ‘Augustin Bunea’ Blaj, când, între orele 11.00 şi 13.00, vor fi prezentate lucrările din acest an, în cadrul unui vernisaj. Cu această ocazie, doresc să-i invit pe cei iubitori de frumos să vină alături de noi.

Tabăra Internaţională de Artă ‘Inocenţiu Micu Klein’ nu are nici în acest an o temă specială, pentru că eu prefer să-i las liber pe artişti, să lucreze fiecare după simţirea lui, peisaj legat de Blaj sau chiar compoziţie, îl las pe fiecare să facă ce crede el de cuviinţă pentru că, în final, mă interesează cum focalizează şi cum determină artistul respectiv această focalizare, care se referă la calitatea lucrării, şi cum determină, la sfârşit, o lucrare puternică, o lucrare de foarte bună calitate, care să aibă şi identitate artistică.”

La festivitatea de deschidere a Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj au mai luat cuvântul viceprimarul municipiului Blaj, Livia Mureşan, care a subliniat importanţa acestui eveniment cultural, le-a urat artiştilor mult succes şi o şedere cât mai plăcută în oraş, Silvia Pop, şefa Despărţământului „Timotei Cipariu” Blaj al Asociaţiunii Culturale ASTRA, conf. dr. Cornel Tatai-Baltă, istoric și critic de artă, dar şi artişti participanţi la ediţia din acest an.

În fiecare an, artiştii participanţi, care au cazare şi masă asigurată de municipalitate, donează secţiei de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie „Augustin Bunea” Blaj câte două lucrări.
În cele 20 ediţii ale Taberei Internaţionale de de Artă „Inocenţiu Micu Klein” s-au adunat peste 750 de opere de artă, care reprezintă rezultatul direct al organizării acestei tabere de la înfiinţare şi până în prezent.

Vernisajul expoziţiei cu lucrările din acest an va avea loc duminică, 13 august 2017, între orele 11.00-13.00, la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button