Evenimente

Sebeș, 7 mai 2024, ora 17.00 – vernisajul expoziției de pictură „Confesiuni cromatice” a pictorului Voicu Preja

Astăzi, 7 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției „Confesiuni cromatice” a pictorului sebeșean Voicu Preja. Evenimentul aduce în atenția publicului lucrările unui talentat pictor local și are o dublă semnificație pentru autorul acestora:  este o expoziție personală și, în același timp,  aniversară, artistul împlinind de curând o frumoasă vârstă.

Voicu Preja abordează teme diverse, ca portretul, peisajul, scenele de gen și natura statică, manifestând o predilecție către primele două. Ca tehnică, preferă uleiul pe pânză și grafica, creion pe hârtie, dar a abordat și altele, precum acuarela și pastelul. Lucrările sale sunt apreciate de iubitorii de artă, fiind caracterizate de o sensibilitate aparte, dată de tratarea artistică a subiectelor abordate și de cromatica plăcută folosită la redarea acestora.   

Născut în 2 mai 1954, Voicu Preja a urmat liceul în Sebeș, iar după absolvirea acestuia, în 1973, și-a continuat studiile la  Facultatea de Mecanică din Timișoara, până în 1978. Pe tărâmul artelor, Voicu Preja este un autodidact. A deprins singur tainele picturii, primele încercări de valorificare a unui talent nativ datând de la începutul anilor ’70. În 1975 avea deja prima lucrare finalizată și datată.

Treptat, exprimarea sa artistică a devenit tot mai complexă și mai rafinată, iar ceea ce a început ca o pasiune a primit, la maturitate, și recunoașterea cuvenită, fiindu-i organizate expoziții personale și participând cu lucrări la numeroase expoziții de grup.

A expus în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la edițiile din 2019 și 2023, la Galeria Cluj Art, unde  a participat cu lucrări la expozițiile „Salonul de toamnă al artiștilor plastici”, „18+” și „Salonul de acuarelă” (în octombrie-noiembrie 2020). Aceeași galerie de artă i-a găzduit în octombrie 2020 și o expoziție personală, în care au fost prezentate publicului 73 de  lucrări (ulei și acuarelă). A expus, de asemenea, la Muzeul Literaturii Romane din București (2021) și la Teatrul National București (2022), instituției din urmă donându-i portretul actorului Ion Caramitru. În străinătate a expus  lucrări la Madrid, în Galeria EKA & MOOR (22-31 ianuarie 2021) și la expoziția internațională „Noaptea Culturii” de la Büdingen, Germania (9 iulie 2022). 

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button