Turism și Ghidaj turistic

Sezonul de schi din Munții Șureanu se deschide sâmbătă, 12 decembrie 2020

Marea veste, așteptată de mii de români, a sosit. Sezonul de schi din Munții Șureanu se deschide sâmbătă, 12 decembrie 2020. Ninsorile din ultimele ore au asigurat un strat nu prea gros, dar suficient pentru a putea fi bătătorite 5 din cele 12 pârtii ale domeniului, astfel că, începând cu acest weekend, se va putea schia la Șureanu cel puțin în condiții de siguranță.

– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3), din care funcționale 5 (A_3; C_1; C_2; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor: 12 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun), din care funcționale 2 (teleschi „Curmătura”, telescaun „Aușel”)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Altitudine minimă: 1.650 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/#

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: marea veste, așteptată de mii de români, a sosit. Sezonul de schi din Munții Șureanu se deschide sâmbătă, 12 decembrie 2020. Ninsorile din ultimele ore au asigurat un strat nu prea gros, dar suficient pentru a putea fi bătătorite 5 din cele 12 pârtii ale domeniului, astfel că, începând cu acest weekend, se va putea schia la Șureanu cel puțin în condiții de siguranță.

Este, de altfel, o deschidere de sezon în condiții firești, previzibile, prilejuită de ninsorile care cad, de obicei, în decembrie. Majoritatea sezoanelor de schi, de la Șureanu, au început la mijlocul lunii decembrie, iar acest sezon se pare că nu face excepție. O veste și mai bună este ca va ninge în weekend, urmând apoi ca vremea să se răcească și, deci, să păstreze omătul în stare bună.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este complet asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Atenție la polei și zăpadă pe asfalt!

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit și este 100% practicabil, dar sunt necesare lanțurile, cel puțin începând cu Luncile Prigoanei înspre pârtii.

Pârtii și instalații de transport pe cablu: predomină zăpada proaspăt ninsă (maxim 40 cm în zonele nebătătorite), însă e posibil ca pârtiile să nu aibă un strat suficient de omăt, pe toată suprafața lor. E nevoie, încă, de multe ninsori abundente, pentru ca pârtiile să fie în condiții optime. Vor fi deschise în weekend A_3, C_1, C_2, C_3, C_4. Zonele de off-piste sunt inaccesibile și total nerecomandabile, stratul de powder fiind insuficient. Vor fi pornite telescaunul „Aușel” și teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță ninsori în weekend, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc o răcire a vremii și, deci, o bună fixare a zăpezii așternute. Temperaturile vor oscila între -3 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea va fi afectată de nori și de ninsori. Vremea, pe zile, va fi astfel:

– sâmbătă, 12 decembrie: ninsoare, vânt slab

– Duminică, 13 decembrie: ninsoare, vând slab

– luni, 14 decembrie: înnorat, vânt slab

– marți, 15 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

– miercuri, 16 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

joi, 17 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurant la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

NEETs pentru viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button