Evenimente

Simfonia Păcii – o pledoarie unică pentru unitate și bună înțelegere în Regiunea Centru

Sub coordonarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cadrul parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul german Brandenburg, sfarsitul de saptamana a fost dedicat muzicii de calitate in trei orase din judetele Alba si Sibiu. Peste 1000 de cetateni au ascultat, la Alba Iulia, Sebes si Sibiu, Simfonia pacii – ”Dona Nobis Pacem” – compusa special de Hazel Leach pentru orchestra ”Grenzenlos” (Fara Granite) din Germania. Acest mini-turneu al orchestrei germane a fost realizat in cadrul unui proiect Erasmus+, in care au fost inclusi tineri muzicieni si mentorii lor din Lituania, Polonia si Romania.

Initiata de Reprezentanta pentru Parteneriat bilateral Regiunea Centru – Landul Brandenburg, aceasta suita de spectacole a reunit 23 de instrumentisti din Germania – de la Academia Muzicala si Culturala din Wildau si de la Asociatia „Musik und Leben“ e.V. Luckau – 19 muzicieni de la Asociatia de Muzica „BIS“ din Wschowa – Polonia si 16 tineri instrumentisti reprezentand Scoala de Muzica din Utena (Lituania). Romania a fost reprezentata de 37 instrumentisti si cantareti de la Liceul de Arta din Sibiu si de la Liceul German din Sebes.

ADR Centru a sustinut aceste evenimente culturale, ce au avut loc la Alba Iulia – in curtea interioara a Palatului Principilor, in deschiderea Festivalului ”Sarbatoarea Muzicii” in 14 iulie – si apoi la Sebes in 15 iulie, la Biserica Evanghelica Sebes, cel de-al treilea spectacol desfasurandu-se la sala Thalia din municipiul Sibiu, in data de 16 iulie.

Aceste concerte s-au desfasurat in Regiunea Centru nu numai datorita parteneriatului cu Landul Brandenburg ci si, mai ales, pentru punerea in valoare a obiectivelor de patrimoniu din Regiunea Centru reabilitate cu fonduri europene. Concret, atat la Biserica Evanghelica din Sebes, cat si la obiective din Sibiu, dar mai ales la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, au fost investite in total sume cumulate de peste 10 milioane euro, in cadrul Programului Operational Regional, pe care ADR Centru l-a implementat in calitate de Organism Intermediar, din 2007 pana in prezent.

In vederea cresterii atractivitatii regiunii noastre, prin Programul ”Regiunea Centru”, pe care ADR Centru il gestioneaza in calitate de Autoritate de Management sunt disponibile alte 185 milioane euro pentru dezvoltare urbana integrata, regenerarea spatiilor urbane, valorificarea potentialului economic al turismului si patrimoniului din zonele urbane.

Spectacolele prezentate la Alba Iulia, Sebes si Sibiu au avut un repertoriu care a inclus cantece populare din tarile de provenienta ale muzicienilor, piese traditionale cantate la instrumente de suflat, titluri swing si oldies, iar punctul culminant a constat in interpretarea Simfoniei pacii ”Dona Nobis Pacem”, de Hazel Leach.

La evenimentul de la Alba Iulia, care a si reunit cel mai mare numar de spectatori, a participat si ES Kerstin Ursula Jahn, Consul al Republicii Federale Germania la Sibiu, care a felicitat ADR Centru si autoritatile publice locale din judetul Alba pentru aceasta dimensiune noua, dar nobila, a parteneriatului bilateral romano-german.

Suntem bucurosi ca atat de multi oameni au ales sa participe alaturi de noi la aceste spectacole dedicate pacii si bunei intelegeri intre tarile europene. Partenerii nostri germani au atras alaturi de ei tineri din Polonia, Lituania si din Romania, pentru a transmite acest manifest deosebit pentru unitate si convietuire pasnica, mesaj profund european. Noi, ADR Centru, sustinem constant dezvoltarea Regiunii Centru cu resurse europene, dar trebuie sa fim atenti si la aceasta dimensiune sociala a eforturilor noastre. Nu vrem ca vreodata investitiile realizate cu atata truda sa fie spulberate de ororile razboiului si urmarim cu ingrijorare conflagratia groaznica de la granita tarii noastre si a Europei.

Am vazut ca tinerii pot sa schimbe lumea, iar acesti tineri minunati care au vizitat Regiunea Centru au demonstrat ca libertatea poate fi invocata si prin muzica. Pana la urma, poate ca acesta este limbajul comun al intregii omeniri, pentru ca, desi pe scena au fost 100 de tineri entuziasti, fiecare spectator i-a perceput ca fiind o singura fiinta care a sustinut o pledoarie vibranta pentru unitate, pentru bine, pentru intelegere si pentru pace.

Felicit din tot sufletul tinerii implicati si multumim partenerilor care ne-au sprijinit in organizarea acestor evenimente, pentru ca am reusit impreuna sa oferim publicului din regiune spectacole deosebite, care au atras atentia tuturor asupra pericolelor razboiului. Iar la Alba Iulia mesajul nostru a pornit nu numai din inimile noastre, dar si din centrul unui obiectiv unic in tara, reabilitat cu fonduri europene in valoare de peste 5 milioane euro, care va aduce si mai mare stralucire Cetatii din oras.

Simion Cretu, Director general ADR Centru

Informatii de background

Orchestra ”Grenzenlos” (Fara Granite) a luat fiinta in oraselul Luckau din Brandenburg, avand un nucleu format din 20 de tineri care beneficiaza de sponsorizarea Asociatiei Musik & Leben si care, sub conducerea dirijorului Holger Miertsch, au evoluat de la o mica orchestra scolara la o orchestra internationala.

Simfonia Pacii a fost compusa special pentru orchestra ”Grenzenlos” de catre muzicianul britanic Hazel Leach si cuprinde patru parti distincte, care poarta auditoriul – pe portativ muzical – prin vremuri de pace si vremuri de razboi. Pornind de la descrierea emotionanta a stilului lipsit de griji al coexistentei pasnice – care este brusc tulburata de haosul si deprimarea din timpul razboiului – sunt evocate tristetea si suferinta din timpul tuturor razboaielor din Europa. Finalul este radiant si plin de speranta, lucrarea incheindu-se prin intonarea versului liturgic ”Dona Nobis Pacem”, simbolizand un apel pentru mila si pace adresat tuturor oamenilor.

Spectacolele din Regiunea Centru ale Simfoniei Pacii au fost prezentate, in limba germana si romana, de catre Reprezentantul pentru probleme de parteneriat intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, domnul Klaus Peter Krueger si de Roxana Anghel, eleva Liceului German din Sebes.

Cele trei evenimente culturale s-au desfasurat sub patronajul ADR Centru si al autoritatilor administratiei publice locale, respectiv Consiliul Judetean Alba si Primariile municipiilor Alba Iulia, Sebes si Sibiu. La toate cele 3 concerte, care au durat aproximativ 100 de minute fiecare, intrarea a fost libera.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button