Evenimente

Un proiect inedit dedicat vieții și activității exploratorului aiudean Fenichel Sámuel 

Proiectul cuprinde două expoziții: prima fiind deschisă în zona de expoziții stradale, a doua poate fi vizitată la Muzeul de Științele Naturii din Aiud și prezintă obiecte originale din colecția Fenichel Sámuel. Expoziția cuprinde și obiecte inedite din colecția Muzeului de Istorie.               

La deschiderea oficială a proiectului și a expozițiilor au participat: Iulia Adriana Oana Badea, primarul municipiului Aiud, Lőrincz Helga, viceprimar, alături de organizatorii evenimentului de la Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud.


***         

Fenichel Sámuel s-a născut în Aiud, în anul 1868, fiind al doilea din cei şapte copii ai unei familii de modeşti negustori. Tot aici a urmat şi cursul primar de 4 clase iar apoi 5 clase gimnaziale. Încă de pe băncile şcolii se simte atras de ştiinţele naturii şi de arheologie şi, îndrumat de profesorii săi, desfăşoară o susţinută muncă de cercetare în împrejurimile Aiudului. Face chiar singur săpături arheologice, preocupându-se în acelaşi timp şi de arta ţesăturilor şi cusăturilor populare româneşti din satele în care ia parte la săpături.           

În 1888 la abia 20 de ani pleacă la Bucureşti, pe jos, având cu el o scrisoare de recomandare din partea lui Herepei Károly adresată lui Veress Endre. Călătoria a durat, după spusele lui Veress 12 zile. Ajuns aici, reuşeşte să obţină o slujbă de preparator la Școala Superioară de Medicină Veterinară, tot aici din primăvara anului 1889 își continuă activitatea la Muzeul Național de Antichități. Fiind remarcat de eminentul profesor şi arheolog Grigore Tocilescu, directorul Muzeului la acea dată, este luat de către acesta la săpăturile de la Adamclisi. În zilele de răgaz, el părăseşte şantierul, făcând excursii în Delta Dunării unde vânează animale şi păsări pe care le naturalizeză, unele dintre ele trimiţându-le în oraşul natal. 

În timpul acestor excursii îl cunoaşte pe profesorul Albert Grubauer, din Munchen, venit aici pentru cercetări ornitologice. Grubauer îi propune să participe la o expediţie în Noua Guinee, pe care o plănuise de ceva vreme. Astfel, la 30 septembrie 1891, îmbarcat la bordul vasului Salatiga, Fenichel Sámuel pleacă din portul Hamburg, având ca destinaţie domeniile olandeze din Noua Guinee.Trebuie menţionat că, în afară de experienţa practică dobândită, Fenichel pleacă la drum cu o carte de vizită ce îngloba şi o serie de studii cu caracter istoric, arheologic, etnografic şi muzeologic publicate în revistele şi gazetele vremii.   

Expediţia organizată de Grubauer îşi propunea să cerceteze ţinuturile neexplorate încă la acea dată de pe coasta de nord vest a Noii Guinee, aflată atunci în posesiunea Olandei. Se preconiza ca durata acesteia să fie de 3-4 ani, la expediţie urmând să participe: Grubauer, valetul său, Fenichel, un fotograf  desenator şi un medic. Şi, bineînţeles, călăuze din rândurile băştinaşilor. Costurile erau estimate la impresionanta sumă de 200.000 de mărci.Avertizaţi că în domeniile olandeze din Noua Guinee izbucnise o epidemie de holeră, expediţia îşi modifică punctul de debarcare iniţial şi se stabileşte cercetarea golfului Astrolabe, situat pe teritoriul posesiunilor germane, unde ajung la 23 decembrie 1891, deci după aproximativ trei luni de la plecare.Preocuparea de seamă a membrilor expediţiei este de a procura şi prepara exemplare din flora şi fauna insulei. Fenichel se ocupă în timpul liber şi de colecţionarea de obiecte de la papuaşi, obţinute în schimbul lucrurilor luate de el în acest sens chiar de la Aiud. În scurt timp el învaţă şi o serie de cuvinte ale băştinaşilor.           

Îmbolnăvindu-se chiar de la sosire, Grubauer se hotărăşte în 1892 să părăsească expediţia, propunându-i şi lui Fenichel acelaşi lucru dar acesta, deşi bolnav la rândul lui, refuză, spunând că el nu se mulţumeşte doar cu veni, vidi ci trebuie să poată spune şi vici.           

Rămas singur, confruntat cu nevoi financiare, el reuşeşte totuşi să-şi continue cercetările. Scrie muzeelor din Bucureşti, Viena şi Budapesta oferindu-şi serviciile în schimbul unor ajutoare financiare. Până la primirea acestor ajutoare el desfăşoară pe cont propriu o laborioasă muncă de colectare dar şi de studiere a civilizaţiei din zonă. Traseele sale de explorator îl duc până în munţii Finisterre. El reuşeşte să strângă în jur de 10.000 de piese din domeniul ştiinţelor naturii, etnografiei şi artei papuaşe din zona golfului Astrolabe. Dintre acestea, aproximativ 3200 de obiecte ajung în Europa, parte dintre ele aflându-se în prezent în colecţiile muzeelor din Aiud.           

Din păcate Fenichel Sámuel nu a apucat să închege rezultatele muncii sale într-o lucrare deoarece, la 12 martie 1893, moare răpus de malarie fiind înmormântat în locurile pe care le-a explorat în timpul relativ scurtei sale şederi din Papua Noua Guinee.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button