VIDEO: Aiudeanul Cristian Boca a răspuns curiozităților fanilor pe canalul său de YouTube
Recent, cuțitul de aur al lui Chef Cătălin Scărlătescu, Cristian Boca, și-a deschis un canal de YouTube, iar într-un episod a răspuns tuturor întrebărilor pe care le-a primit de la fanii lui. Pe lângă experiența de la Chefi la cuțite a vorbit și despre alte lucruri foarte interesante pe care vă invit să le cunoașteți din următorul articol.
Cum a fost experiența Chefi la cuțite?
Experiența la Chefi la cuțite a fost un vis devenit realitate, un vis pe care mi l-am dorit de foarte, foarte mult timp și m-am bucurat foarte mult că am putu să particip și să fiu acolo. Nu au fost toate momentele foarte ușoare, au fost și momente foarte grele, dar totul a trecut cu bine și aș mai repeta o așa experiență oricând și vă sfătuiesc ca și voi să încercați deoarece merită.
De ce ți-ai făcut un canal de YouTube?
Canal de YouTube mi-am făcut deoarece e o provocare pentru mine, nu mi-a fost ușor de la început să vorbesc singur în fața unei camere, nu este ușor pentru mine, dar vreau să învăț cât mai mult și eu, atunci când ies din zona mea de confort simt că învăț și cresc. Așa că asta vreau eu, iar pe cealaltă parte, vreau ca și voi să învățați rețete simple pe care le puteți face și voi acasă. Nu o să fac rețete foarte complicate, extravagante, nu. Vreau să fac deocamdată ceva simplu, dar pe parcurs, de ce nu?
Care este cea mai mare realizare a ta?
Cea mai mare realizare a mea a fost atunci când am plecat la 18 ani la Londra să lucrez, fără să am un job stabil. A fost cea mai mare realizare și nu regret absolut deloc această decizie. Sunt foarte fericit că am ales așa.
Cum ți-ai început cariera de bucătar?
Am terminat un curs de bucătar la Brașov după care am zis că trebuie neaparat să plec la Londra și de ce Londra? Deoarece știam că acolo am foarte, foarte multe de învățat. Sunt foarte multe restaurante, sunt foarte multe oportunități, foarte mulți bucătari extraordinari și am plecat. Nu m-am gândit foarte mult, mi-am făcut bagajele și am plecat. Acolo mi-am găsit primul job, am lucrat într-o cafenea, un loc mai micuț, după care am început să cresc așa ușor, ușor până când am mers și la Jamie Oliver la restaurant, după care la restaurantul acela cu o stea micheline și mi-a plăcut foarte mult. Dar, pe cealaltă parte, a fost și foarte, foarte greu. Adică nu vă imaginați că totul este roz, nu! Este greu, nu este ușor, dar dacă ai un scop pe care vrei să îl urmezi, atunci vă sfătuiesc să faceți și voi același lucru deoarece avem doar o viață și trebuie să ne urmăm visele, SIMPLU!
Cum a fost eliminarea din semifinală?
Eliminarea din semifinală nu pot să spun că a fost una bună, n-a fost bună absolut deloc. N-am putut să dormi zile întregi, adică nu a fost ușor absolut deloc, dar m-am obișnuit cu ideea. Asta este, trebuie să învățăm din greșeli, trebuie să mergem mai departe cu capul sus, toți greșim și nu am avut de ales. A fost o competiție, am ieșit, merg mai departe în viață, viața nu se sfârșește. Pe moment am fost foarte trist, am fost șocat maxim. Dar cum am zis, am trecut peste, viața merge mai departe și acum am idei noi.
De ce ai mers la Chefi la cuțite?
M-am dus la Chefi la cuțite deoarece am vrut o nouă provocare și îmi place să ies din zona mea de confort. Atunci când ieși din zona ta de confort, cum am zis și la interviu, CREȘTI! Crești pentru că faci lucruri pe care în mod normal nu le-ai face niciodată. Nu este ușor, mi-a fost foarte greu să vorbesc în fața unei camere. Pentru mine nu este ușor acest lucru, dar am zis că trebuie să îmi înving această frică și așa o să fiu eu împăcat cu mine.
Ce vrei să faci pe acest canal?
Așa cum am mai zis, vreau să fac rețete ușoare pe care și voi le puteți faceacasă. A durat aproximativ două luni de zile până am facut acest studio, unul mai micuț la care am muncit două luni de zile. Am plănut asta de foarte mult timp, deci nu a fost o decizie de moment. Am vrut să îl fac frumos să vă pot transmite ceea ce știu eu să fac. Mai am și eu foarte multe de învățat, dar cred că pot și eu să vă învăț pe voi multe, multe lucruri foarte interesante și gustoase.
Ce ai învățat din experiența Chefi la cuțite?
Din experiența Chefi la cuțite am învățat că trebuie să lupți și în viață, și într-o competiție, dar nu cu cineva anume. Trebuie să lupți cu tine. Trebuie să îți demonstrezi tu ție ce ști și ceea ce vrei și să lupți. Asta este ideea! E o luptă, tu cu tine. Că până la urmă cel mai mult timp în viața asta o să ți-l petreci cu tine însuți, nu cu alți oameni. Deci e o luptă cu tine, ca și viața. E o competiție între oameni, dar până la urmă tu trebuie să-ți demonstrezi ție ce poți, nu altora și dacă ajungi în acest punct eu cred că este foarte bine.
Cât de tare ți-a schimbat viața participarea la Chefi la cuțite?
Participarea la Chefi la cuțite mi-a schimbat viața foarte, foarte mult. Lumea mă recunoaște pe stradă, oamenii îmi cer să fac poze cu ei și am primit foarte multe oportunități să colaborez cu mai multe companii, mai mulți oameni și mă bucur foarte mult.
Cum ți-ai dat seama că bucătăria e calea pe care vrei s-o urmezi?
În copilărie m-am uitat foarte mult la televizor, la Jamie Oliver. Poate că nu mi-a plăcut extraordinar de mult ce gătea, mi-a plăcut modul în care vorbea, modul în care transmitea această emoție și atunci am încercat și eu pe acasă să fac mai multe rețete, unele îmi ieșeau, altele nu. Eram foarte, foarte dezamăgit în copilărie când nu îmi ieșeau anumite chestii. Acum am crescut și mi-am dat seama că e normal. Dacă faci o chestie pentru prima dată e normal să nu îți iasă perfect. Trebuie să greșești, să repeți greșeala și după evoluezi și crești. După ce mă uitam la Jamie, după liceu am hotărât să fac un curs de bucătar să văd dacă chiar îmi place această meserie și de acolo să merg mai departe.
La ce facultate ai studiat?
N-am fost niciodată la o facultate și nu m-am dus pentru că mi-a plăcut bucătăria și am știut că nu am nevoie de o facultate ca să gătesc, ca să învăț să gătesc. Sunt oameni, cum am spus și la interviu, care au nevoie de o facultate pentru profesia de avocat sau medic, dar sunt și persoane care pot să se descurce și fără o facultate și sunt meserii care nu necesită o facultate și sunt meserii foarte bine plătite. Dar, cel mai important este ca tu să faci exact ceea ce îți place.
Poți spune că ești mulțumit cu viața pe care o ai acum?
Sunt foarte mulțumit cu viața pe care o am acum, adică fac ceea ce îmi place. Fac ce vreau eu până la urmă și asta este libertate maximă.
Cum a fost să îl întâlnești pe Jamie Oliver?
Asta a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Am vrut foarte mult să îl cunosc pe Jamie. Adică după ce m-a inspirat atâția ani, când mă uitam eu la televizor la el, mi-am zis că trebuie neapărat să îl întâlnesc. Când l-am întâlnit a fost o experiență WAW. Am stat de povești 10-15 minute, a fost exact persoana aceea la care mă așteptam, exact persoana aceea pe care am văzut-o și la televizor. A fost o persoană extraordinară și îl admir și îl apreciez și în ziua de astăzi.
Ce sfaturi ai pentru bucătarii începători?
Nu sunt eu expert dar cred că trebuie să mergi prin mai multe bucătării, să înveți mai multe tehnici, mai multe rețete, dar trebuie să studiezi la tine acasă. Începeți de jos, toți începem de jos: curățăm ceapă, tăiem cartofi și așa mai departe. Dar, dacă vrei și ești motivat să crești atunci te sfătuiesc să citești cărți, să faci rețete acasă, să mergi în bucătărie, să te uiți la documentare despre mâncare și să încerci foarte multe chestii diferite. În opinia mea este cel mai bine să înveți într-o țară străină, dar eu am început la noi și am învățat și aici foarte multe chestii. Nu zic că la noi nu înveți, poți să înveți foarte multe lucruri, dar în străinătate sunt câteva ingrediente care nu se găsesc la noi și ai ocazia să lucrezi cu bucătari foarte mari. Eu am scris peste 200 de mailuri restaurantelor și am explicat cine sunt și ce vreau și ca să vezi, la foarte multe am primit răspuns înapoi. Orice este posibil dacă vrei.
Te-ai mai întoarce în Anglia?
Da, m-aș mai întoarce. Nu să trăiesc acolo definitv, dar m-aș întoarce ca să învăț și să gust unele lucruri pe care nu le-am mâncat niciodată. E locul perfect, după părerea mea.
Ai prietenă?
NU!