Istorie

Voluntarii de la workshop-ul organizat de muzeul din Sebeș au încheiat cu succes prima săptămână: zece monumente din piatră sunt în curs de restaurare

În prima săptămână a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, după parcurgerea modulului teoretic, de marți, 10 august 2021, au început activitățile practice. Monumentele litice selectate pentru a fi restaurate cu această ocazie au fost supuse unor tratamente pentru a le fi stopate procesele de degradare active și pentru a fi aduse la un aspect cât mai apropiat de cel inițial.

Rând pe rând, au fost tratate, într-o primă fază, cu biocid, pentru a se opri atacurile produse de factorii biologici de degradare, bacterii, mușchi și licheni, și pentru a ajuta la îndepărtarea mai facilă a crustelor create în timp de generațiile de astfel de organisme, care au colonizat timp de decenii, mai ales, pietrele expuse în aer liber. Ulterior, s-a trecut la îndepărtarea acestora, precum și la curățarea de alte depuneri solide. În acest sens, s-au folosit perii, de diferite dimensiuni și durități, bețișoare de bambus, diverse alte substanțe și multă apă. Depunerile foarte aderente au fost îndepărtate cu ajutorul aburului produs de un steamer.

Piesele care au necesitat reîntregiri au fost asamblate folosindu-se un mortar special, iar cele care au fost lipite în trecut cu mortar pe bază de ciment au fost dezasamblate, iar după îndepărtarea materialului incompatibil (cimentul) au fost  reasamblate cu ajutorul aceluiași mortar special utilizat în cazul primelor.

Treptat, monumentele tratate și-au schimbat aspectul, unele chiar radical, așteptând ultimele tratamente, care să le protejeze, pe viitor, de factorii fizico-chimici și biologici care ar putea favoriza reapariția acelorași degradări.

Pe parcursul acestei săptămâni, foarte încărcate, dar și foarte frumoase, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a închegat o adevărată echipă, relațiile de lucru, dar și cele de prietenie, legându-se cu repeziciune. Cele din urmă s-au văzut mai ales vineri, 13 august 2021, când, în partea a doua a zilei, cu ocazia unei pauze binemeritate, participanții au vizitat câteva monumente din Sebeș și din împrejurimi: biserica evanghelică din Sebeș, cimitirul evanghelic din Petrești și cetatea de la Câlnic. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button