Ştiri Urbane

5 MOTIVE și un TEASER pentru care să mergi mâine la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, de Noaptea Muzeelor!

  1. E deschis! (de la 18.00 la 23.00) Se intră liber, pe bază de buletin, nu mai mulți de 15 odată, fără vreo cerere prealabilă.
  2. Nu ai intrat niciodată. În mod normal, dacă nu ești cercetător, dacă nu știi citi în latină, greacă, germană și alte limbi de circulație, dar de alt secol, nici nu prea ai ce căuta să intri la Batthyaneum într-o zi obișnuită, pentru că biblioteca, deși are un spațiu expozițional permanent, nu este (încă) deschisă publicului, fără aprobare de la București, ca obiectiv turistic.
  3. Ai mai fost și știi că merită! Ai prins un loc la coadă, de Ziua Porților Deschise, și ai și intrat, te-ai minunat de exponate, dar te-a lăsat bateria la telefon și nu mai reții, în amănunt, cam ce-ai văzut pe acolo. P.S.: E liber la poze cu telefonul!
  4. Vor fi trei săli expoziționale, cu tematică distinctă. Una dedicată Observatorului astronomic batthyanian, reconstituit la o scară mai mică, cu tot felul de instrumente spectaculoase și aparate specifice, de pe vremea lui Antonius Martonfi, primul director al Institutului, descrise în Initia Astronomica (1798). Alta cu tablouri și veșminte ori obiecte liturgice, una dintre pisele de rezistență fiind un asemenea veșmânt realizat din trena rochiei de mireasă a împărătesei Maria Tereza a Austriei (1737). Și o a treia, alcătuită din obiecte personale de-ale episcopilor Ignác Batthyány (1741-1798) și Gustave Majlath (1864-1940), unele dintre ele foarte personale!
  5. Va concerta, absolut fabulos, orchestra de cameră „Harmony of Sounds”, formată din profesori și elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria”, din Alba Iulia. Asta de la ora 21.00 la 21.30. Repertoriul: Amazing Grace, Pilgrim, Overcomer, Cornerstone, Awesome God. Și va fi loc pentru toată lumea, dacă nu plouă, se va întâmpla afară, în fața bibliotecii.

Teaserul:

Cu această ocazie vor fi expuse și obiectele folosite de episcopul Batthyány la …autoflagelare. O coroană de spini, un bici (flagellum) și un ciliciu (cilicium) de la care nu ar fi exclus să i se fi tras chiar moartea, dat fiind că au rămas mărturii scrise cu privire la o problemă la picioare, o afecțiune, poate o infecție, iar scula asta de tortură fix pe picior se prindea! „Ciliciul putea fi un brâu (centură), o cămașă din păr aspru sau un lanț cu țepi. Era purtat sub îmbrăcăminte, direct pe piele, din motive ascetice sau ca penitență. Acesta nu pătrundea în piele, ci doar cauza un enorm disconfort. De obicei era așezat în jurul coapsei, spre a contracara apetitul sexual. (…). În Noul Testament Sf. Ioan Botezătorul purta o cămașă de penitență din păr de cămilă. Începând din sec. 4, penitenții ecleziastici purtau ciliciu din păr de cal sau de porc. De-a lungul timpului au purtat ciliciu pesonalități religioase sau laice printre care: Thomas Becket, Francisc de Assisi, Tereza de Lisieux, Maica Tereza, papa Paul al VI-lea și Henric al IV-lea, Împăratul Sfântului Imperiu Roman, pe drumul spre Canossa”, zice wikipedia.

Mai multe detalii interesante despre obiectele muzeale expuse veți afla de la personalul Bibliotecii Batthyaneum mâine, de Noaptea Muzeelor. Nu ratați obiectivul!

Mesajul organizatorilor:

Biblioteca Batthyaneum este una dintre cele mai importante biblioteci documentare din România, cu o colecție impresionantă de manuscrise, incunabule, carte veche și documente remarcabile privitoare la istoria Transilvaniei. Mai puțin cunoscut este faptul că Biblioteca Batthyaneum deține și o colecție excepțională de obiecte muzeale, o parte dintre ele fiind expusă într-un spațiu expozițional, special amenajat. Astfel, vizitatorii se vor putea bucura de o expoziție desfășurată pe trei săli (Aula Magna nu va intra în circuitul de vizitare).

În plus, aceștia vor putea admira o parte din instrumentele astronomice ale vechiului Observator astronomic batthyanian, alături de multe documente spectaculoase care pun în scenă legăturile episcopului Igantius de Batthyán cu primul director al Observatorului astronomic, ucenicul Antonius Martonfi, și corespondeța acestora cu unii dintre cei mai străluciți astronomi ai secolului XVIII. Intrarea este liberă, nefiind necesară nicio aprobare specială prealabilă. Vizitatorii sunt rugați să aibă buletinul de identitate la ei, iar grupurile nu pot fi mai mari de 15 persoane odată.

Până atunci, vă rugăm să distribuiți acest eveniment și să ne dați un like paginii de Facebook. Ne puteți urmări și pe Instagram, aici:

https://www.instagram.com/batthyaneumlibrary/?hl=en

Pentru alte detalii, vă rugăm să ne contactați pe adresa: batthyaneum@bibnat.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button