Administrație

Comuna Ciugud este exemplu de bune practici pentru administrațiile locale din Republica Moldova

O delegație din Republica Moldova, formată din reprezentanți ai unor administrații locale și oficiali ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, s-a aflat recent într-o vizită de lucru în Ciugud, comuna din România fiind analizată ca exemplu de bune practici în atragerea și folosirea fondurilor europene.

Oaspeții moldoveni au avut o întâlnire cu primarul Gheorghe Damian și echipa administrației locale, în cadrul căreia au discutat despre conceptul „Ciugud Smart Village”, cu accent pe dezvoltarea durabilă a unei comunități. De asemenea, aceștia au vizitat o serie de proiecte implementate de administrația locală precum Școala Gimnazială Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, sau alte investiții realizate cu fonduri europene.

Un punct important în programul vizitei a fost deplasarea în Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar, unde oaspeții moldoveni au văzut noua grădiniță, o investiție realizată cu fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Oaspeții au vizitat și Theodora Golf Club de la Teleac, unul dintre cele mai moderne terenuri de golf din Europa.

România trebuie să aibă un rol important în sprijinirea Republicii Moldova pe drumul spre integrarea în Uniunea Europeană. Lecțiile învățate de administrațiile locale din România, în perioada de aderare și apoi, în perioada de post aderare, pot fi folosite de comunitățile din Republica Moldova pentru a accesa cu succes finanțările europene. Ne bucurăm că i-am avut ca oaspeți pe frații noștri de peste Prut și pot să vă spun că am avut o întâlnire agreabilă din care am avut de învățat unii de la alții. Schimburile de experiență și de bune practici sunt importante în administrația locală.

Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud

Primăria Ciugud a dezvoltat, în ultima perioadă, mai multe colaborări externe cu administrații locale din Uniunea Europeană, amintind aici Germania, Franța sau Polonia. De anul trecut, proiectele de la Ciugud sunt folosite ca exemple de bune practici de către Districtul Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania. De asemenea, comuna colaborează și cu administrații locale din Republica Moldova, fiind înfrățită cu comuna Manta, din Raionul Cahul.

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România și, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel național.

În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima școală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea și reforma educației din zona rurală. În timp, Ciugudul a implementat și numeroase proiecte de digitalizare a administrației publice și de îmbunătățire a interacțiunii cu cetățenii. De asemenea, Primăria Ciugud susține și protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene și a panourilor fotovoltaice.

Comuna Ciugud este și o campioană la atragere fondurilor europene, având proiecte în valoare de 35 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o absorbție peste 10.000 de euro/ cap de locuitor.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button