Ştiri Urbane

Controale tematice pentru siguranța alimentară în perioada sezonului estival

În perioada sezonului estival, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba acordă o atenție deosebită unităților în care crește consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar), astfel încât să fie prevenite toxiinfecțiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.

În lunile iunie și iulie au fost efectuate peste 121 de controale tematice la astfel de unități, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 76.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Controalele efectuate de inspectorii sanitar-veterinari se concentrează în principal pe prevenție și consiliere. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Între neconformitățile depistate se numără: etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea compartimentării și depozitării separate a produselor alimentare, pe categorii de produse (materiile prime se depozitează separat de alimentele gata de consum); manipularea cu nerespectarea normelor de igienă, inclusiv fără mănuși de protecție; depozitarea alimentelor în spații neigienizate; absența substanțelor de dezinfecție; lipsa monitorizării temperaturilor în spații frigorifice. În cazul unei unități s-a dispus suspendarea temporară a activității din cauza condițiilor structurale improprii pentru desfășurarea activității de alimentație publică. Inspectorii DSVSA Alba verifică condițiile de recepționare, depozitare, preparare și servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific, aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților.  De asemenea, sunt monitorizate modul de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, cerințele de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului.

Redacția UrbeaMea

contact@urbeamea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button