Interviuri

De vorbă cu un barista, la o cafea cu Yotzo, pentru cunoscători

Se spune ca toate încep cu o cafea, o prietenie, o colaborare sau chiar și un parteneriat de business, în cazul nostru, toate trei, iar partea bună este că a început cu o cafea bună, perfect făcută cu meticulozitate de un „maestru” barista, cum zicem noi.

Întâmplător sau nu, l-am cunoscut pe Yotzo la Cluj într-o vizită de lucru pentru un restaurant nou în Alba Iulia (Artisan 19), prin vara anului trecut. Îmi căutam un partener pe zona de cafea, de cursă lungă care să înteleagă viziunea mea, eu fiind novice în domeniu, știam ce vreau, dar nu aveam experiență. O întâlnire de aproximativ o oră a devenit o vizită de business, care s-a și concretizat, de aproape jumătate de zi. O jumătate de zi în care efectiv am fost prins în lumea cafelei de specialitate, o incursiune în acest frumos domeniu, despre istoria cafelei, până la prepararea ei și ulterior, savurată inevitabil cu câteva țigări bune.

Pentru mine a fost clar, am gasit partenerul potrivit pe zona de cafea și mi-am facut prieteni noi, Yotzo fiind unul dintre ei, o echipă foarte frumoasă, echipa Alikof din Cluj: Alin, Aurelian, Yotzo, și nu numai.

Am fost foarte încântat de ce am discutat pentru noul local, atât de entuziast încât era sa plec fără să fac o propunere importantă pentru revista Urbea Mea și anume i-am propus un interviu educativ pentru Alba Iulia, voiam să avem negru pe alb ce am discutat despre cafea. Asta am și făcut, întrebările nu au ezitat să fie trimise, iar Yotzo nu a ezitat să ne răspundă. Din punctul nostru de vedere, unele informații merită la propriu să fie remunerate, dar el ni l-ea dat benevol.

A ieșit un interviu pe măsură și vă invităm și pe voi să îl parcurgeți, bineînțeles, la o cafea.

Apropo, știți vorba aia? Cine nu are un Yotzo, să-și ia? Descoperiți mai jos de ce.

Urbea Mea: Cine este Yotzo (Molnar Jozsef Attila)? Studii, experiență profesională, hobby-uri.

Yotzo Molnar: Cine este Yotzo? Bună întrebare😊, mă descopăr și mă schimb în fiecare zi. Sunt o persoană vorbăreață, dinamică, uneori primesc intrebarea dacă nu sunt puțin workoholic. Adevărul este că sunt puțin din toate. Am 36 ani, sunt născut și crescut în Cluj Napoca. Sunt parte din HoReCa din 2011, când m-am angajat prima dată ca ajutor ospătar, la scurt timp am cochetat cu meseria de ajutor barman, mai apoi barman și șef barman. În 2012 am început să aprofundez cafeaua, și de atunci asta este aria largă de acoperire până în ziua de azi. Sunt calificat ca barman, ospătar, am absolvit 2 module de curs barista SCA(specialty coffee asociation), urmează să fiu absolvent al cursului de instructor trainer. Între timp am cochetat cu meseria de DJ câțiva ani, pot spune că sunt, sau am fost un gamer împătimit. Printre cele mai mari hobby-uri personale se află muzica, gamingul, sunt iubitor de mașini,formula1, tennis, volley, sport pe care l-am și practicat intens pe vremea școlarizării. Iubesc plantele, am o colecție frumoasă de peste 30 de ghivece de flori, printre care desigur și două plante de cafea. Imi place ordinea, recunosc că am o doză de perfecționism, îmi place ca lucrurile să fie la “linie”.

Urbea Mea: Știm că ești foarte apreciat de zona HoReCa, mai ales ca un profesionist barista. Cum a început totul și ce te-a determinat să alegi domeniul acesta? Ce înseamnă specialist în domeniul cafelei?

Yotzo Molnar: Totul a inceput cu întrebarea “cine vrea să prăjească cafea?” din lipsă de personal pentru postul respectiv. Am ridicat degetele asemeni copilului care sare din bancă ca să fie observat când știe răspunsul. Inițial am ales domeniul pentru că a fost prima și cea mai simplă opțiune, fiind chemat de o persoană apropiată, după care sunt de părere că domeniul m-a ales pe mine. M-a atras domeniul ospitalității datorită complexității și deschiderii către noi orizonturi.

Specialist în domeniul cafelei, foarte amplă această afirmație. Din punctul meu de vedere este mai mult decât un barista, este o persoană dinamică în primul rând, contopită cu acest domeniu. Un specialist cred eu că stăpânește mai multe arii din acest domeniu, fie el de preparare, implementare, tehnic, ba chiar calcule financiare, pentru că știm, într-un final se ajunge și la costuri. Desigur, un bun comunicator și bun ascultător, întotdeauna cu ochii și urechile pe informații și trenduri. Și nu în ultimul rând cred cu tărie că a avea calități de pedagog, de a livra societății din informațiile acumulate în timp este un detaliu care poate descrie calitățile unui specialist în domeniul cafelei.

Urbea Mea: Care sunt cele mai frecvente greșeli cunoscute de tine de-a lungul experienței tale cu cei care se află în spatele barurilor?

Yotzo Molnar: Cu ce să încep? Întârzierea este primul factor cred eu, de la care pornește un șir lung de posibile situații. Cred cu tărie ca este greșit să ajungi la job la FIX; la momentul începerii programului – barul are nevoie de pregătire, așa numitul setup de bar, prep-ul, pregătirea corespunzătoare pentru programul de lucru.

De aici urmează cea mai mare frustrare, “nu am timp sa beau o cafea și să fumez o țigară”(hahaha). Ajustările unei rețete, acel fine tuning care face diferența, lipsa  materiilor prime neobservate, frustarea și certurile sunt doar câteva detalii, greșeli ar spune unii, care pot și vor crea dpmdv  experiențe neplăcute atât personalului din spatele barului cât și oaspeților.

Întreținerea precară a aparaturilor din dotare, o greșeală fatală tot mai des întâlnită pentru calitatea rezultatului final, alături de prepararea incorectă parțial sau total a preparatelor. Și într-un șir foarte lung de situații nu voi uita să menționez lipsa de interes, care dpmdv este poate mai nocivă și are ca rezultat toate celelalte menționate mai sus.

Urbea Mea: Cât de provocator este acest domeniu? Cât de greu ți pasul cu noile trenduri, generații care vin din spate și mai ales, care este partea cea mai frumoasă să fi un specialist barista, dar cea mai dezamăgitoare?

Yotzo Molnar: Fiind un domeniu în care cel mai mare contact este cu oamenii, fiecare dintre noi având comportamente, stări și feluri diferite de a fi, are doza lui de provocare atât fizică, cât și psihică. Este un domeniu în care toate detaliile contează, apar noi și noi informații care pot face oricând diferența. Trendurile, dorințele de consum și așteptările consumatorilor se schimbă, generațiile tinere având cu totul și cu totul alte gusturi și așteptări, iar noi facem tot posibilul să venim cu elementul de nou, cu informații și produse actuale. Generațiile tinere mai ales folosesc platformele sociale cu precădere pentru a se educa, ceea ce este chiar foarte bine, până în punctul în care observăm multă informație eronată sau chiar falsă.

Am făcut tot posibilul să văd partea pozitivă și creativă din acest domeniu, frumusețea pe care eu o văd și o simt este că în fiecare zi ai șansa să înveți ceva nou, să exersezi, să devii mai bun față de ziua precedentă. Într-un final, pe un drum cu suișuri și coborâșuri, rezultatele nu întârzie să apară.

Felul în care ne raportăm la ceea ce ne înconjoară va influența în mod direct percepția noastră asupra lucrurilor.

Foarte mult spus dezamăgitoare, într-adevăr obositoare și provocatoare uneori, dar eu cred că ceea ce căutăm și credem aia vom atrage.

Urbea Mea: Știm că îți desfășori activitatea zilnică la Alikof. Spune-ne mai multe despre rolul tău și cum ai început să predai cursuri de cafea.

Yotzo Molnar: Într-adevăr jobul meu de zi cu zi se desfășoară la Alikof. Suntem o companie de soluții HoReCa, acoperind o gamă largă de produse, pe plan principal cafea. Pe lângă prezentarea produselor din portofoliu în cadrul degustărilor, unul din rolurile mele este de a mă asigura că produsele comercializate către colaboratori sunt preparate cât mai corect și profesional, conform standardelor de către barmani, barista. Pentru asta am conceput un sistem de training-uri periodice, în cadrul cărora grupe de cursanți de la diferite locații partenere beneficiază de informatii teoretice și practice aplicate, cu accent pe nevoile fiecărui cursant.

Urbea Mea: Am auzit că pregătești un curs barista. Spune-ne mai multe despre proiectul tău. Cum se numește, cui se adresează și de ce aptitudini ai nevoie să îl și întelegi.

Yotzo Molnar: Într-adevăr, din ianuarie am început un proiect nou, și anume predare curs barista la școală de formare profesională. Deși din 2018 de când fac parte din echipa Alikof mă ocup cu pregătirea personalului din locațiile partenere, unde împreună cu toată echipa ne asigurăm că toate detaliile sunt puse la punct în cel mai profesional mod, a preda ca un “profesor” mi-a trezit anumite emoții. În cadrul cursului despicăm bobul de cafea de la istorie până la cele mai adânci detalii care pot oricând să facă diferența. Cursurile de cafea se adresează persoanelor dornice să învețe despre acest domeniu impresionant, indiferent de ocupație sau vârstă. Deși uneori poate părea puțin complicat, totul devine mai logic și mai simplu pe parcurs, prin exersare.

Urbea Mea: Care este cafeaua ta preferată, sau chiar perfectă, din punctul tău de vedere?

Yotzo Molnar: Sunt o persoană deschisă la nou, la provocări, tocmai din această cauză nu pot să spun că am o cafea preferată ca și băutură, dar beau cu precădere espresso, americano sau long black dimineața, uneori când e vorba de dichiseală prepar filtru. Nu există unitate de măsură care să măsoare gustul, el fiind percepția papilelor gustative, ajutate de simțurile olfactive olfactive. Ce îmi place mie probabil nu este pe placul altui consumator si vice versa, tocmai din cauza asta cafeaua perfectă este aceea pe care o bei cu plăcere zi de zi.

Urbea Mea: Cu siguranță, cititorii noștri așteaptă ceva informații, tips & tricks din domeniu? Ce zici, accepți provocarea, ne dai ceva mișto?

Yotzo Molnar: De abia așteptam întrebarea asta, sigur ca da. Cel mai bun lucru pe care un băutor de cafea îl poate face este să cumpere cafea calitativă cu cât mai multe informații despre produs, prin care poate identifica caracteristicile de origine, prospețimea cafelei prăjite, precum și tipul de prăjire folosit etc.

Cafeaua ambalată la KG odată desfăcută își va pierde din proprietăți dacă nu este consumată în decurs de câteva zile, așadar recomandarea mea este să se folosească cantități ambalate în pungi mai mici, în functie de consum; 250 gr, 500 gr.

Desigur cafeaua să fie boabe, deoarece odată măcinată se pierd mult mai repede acele caracteristici plăcute, la final rămânând un gust amar, fără arome. Cafeaua premăcinată din magazin nu se pretează oricărei metode de preparare, gradele de măcinare fiind diferite în funcție de metoda de preparare. Oxigenul, umiditatea și lumina directă a soarelui sunt trei factori cheie care afectează calitatea cafelei, așadar se recomandă păstrarea în recipiente care se pot închide ermetic, ferită de umiditate și schimbări bruște de temperatură.

Folosiți doar apă filtrată sau îmbuteliată, apa joacă un rol foarte important în calitatea finală a cafelei preparate. Și nu în ultimul rând, experimentați, diferite metode, cafele, până găsiți cafeaua care este pe placul vostru și metoda de preparare cea mai apropiată de gusturile personale.

Urbea Mea: Povestește-ne mai multe despre planurile tale de viitor.

Yotzo Molnar: Hai că vă mai spun un secret. Ne pregătim cu pași repezi, de….de… surpriză! Din păcate, nu o stricăm, dar va fi un proiect Alikof, un proiect plin de emoție pentru noi, implicit pentru mine. Sigur, în acest nou proiect voi continua să predau cafea, dar momentan utimul secret nu vi-l pot dezvălui … incă. Dar vă pot spune atât, are legătură cu meseria de barista.

Urbea Mea: Ai un mesaj pentru cititorii Urbea Mea?

Yotzo Molnar: Într-o eră a tehnologiei, a vitezei și a schimbărilor constante, fiecare zi, fiecare experiență, fiecare articol citit contribuie la propria dezvoltare a unei persoane. O nouă zi, o nouă oportunitate de a deveni cea mai bună versiune a ta.

Bucurați-vă de viață, faceți bine fără sa vă așteptați la ceva în schimb, nu costă nimic.

Bogdan Păunescu

Îmi place tot ceea ce este legat de web şi ajut la dezvoltarea şi îmbunătăţirea lui prin tot ceea ce fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button