Evenimente

Festivalul Roman Apulum 2019 de la Alba Iulia: Trupele de reenactment invitate la eveniment

Festivalul Roman Apulum, unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Primăria Alba Iulia va aduce și anul acesta în fața albaiulienilor și turiștilor trupe de reenactment din țară și de peste hotare. Astfel, în perioada 3-5 mai, Cetatea Alba Carolina va deveni din nou centrul spectacolelor cu iz istoric, cu demonstrații militare, lupte de gladiatori, nimfe și atelierele meșteșugărești.

Festivalul se desfășoară anual în preajma zilei de 1 Mai și adună peste 200 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul a trei zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Citește și: (3-5 MAI) Festivalul Roman Apulum 2019: „Revolta” la Alba Iulia. PROGRAM

Anul acesta, în perioada 3-5 mai, sunt invitate să participe la Festivalul Roman Apulum:

ASOCIAȚIA LEGIO V MACEDONICA, ST. PETERSBURG (RUSIA)

Asociația Legio V Macedonica cu sediul în St, Petersburg (Rusia) este specializată pe reconstituiri militare din vremea împăratului Traian. Clubul are 60 de reenactori, reconstituind o trupă de artilerie, una de cavalerie și trupe auxiliare. Există însă și reconstituiri de viață civilă, cu meșteșugari, preoți, senatori, matroane etc. Din cadrul asociației fac parte membrii din Rusia, Belarus, Ucraina, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii. Există, de asemenea, proiecte de colaborare cu numeroase trupe de profil din Europa.

ASOCIAȚIA COHORS III LUCENSIM

De la peste 3500 km depărtare, voluntarii acestei asociații depun un efort considerabil pentru a fi prezenți la Festivalul Roman Apulum în anul centenarului. „Cohors III Lucensium” activează în celebrul municipiu Lugo (Spania), înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO datorită conservării excelente a fortificațiilor romane care protejau așezarea în urmă cu peste 1700 de ani. Pentru prima oară la festivalul nostru, legionarii acestei cohorte vor prezente aspecte ale vieții civile, religioase și militare din antica HispaniaRomana.

LEGIO I ITALICA

Grupul de reenactment istoric “Legio Prima Italica” a fost fondat în anul 2005. De atunci, a acumulat o însemnată experiență, participând la unele dintre cele mai importante festivaluri internaționale de reconstituiri istorice antice: “Natale di Roma” (6 ani consecutivi); „S.P.Q.R.”, ambele organizate la Roma; de asemenea, trupa a mai participat la evenimente de profil în Polonia și România. În Bulgaria, Legio Prima a avut sute de apariții, în orașele Vidin, Montana, Belogradchik, Sofia, Tsari Mali Grad of Sandanski, Nicopolis Ad Istrum, Plev- en, Veliko Tarnovo, Ruse, Burgas, Kavarna, Haskovo, Ivaylovgrad to Perperikon, și altele.

Voluntarii de la Svishtov pun în valoare istoria antică și reconstituie activitatea Legiunii Prima Italica în castrul de la Novae (în prezent localitatea Svishtov), în perioada secolelor I-V d.Hr, dar se orientează și asupra unor perioade ulterioare.

Data cunoscută de fondare a legiunii de către împăratul Nero este 20 septembrie 67 d.Hr. Data fondării grupului de reenactment de la Svishtov este 4 noiembrie 2005. Prima reprezentație a avut loc la Novae și a avut ca scop punerea în scenă a momentului din 26 octombrie 69 d.Hr., când s-au pus bazele castrului de către împăratul Vespasian. În anii următori, grupul a crescut și și-a extins aria de recrutare a reenactorilor la nivel national; este considerat primul grup care a introdus termenul de “reenactment” în Bulgaria. Aceeași formațiune a organizat Festivalul Antic Internațional de la Svishtov “Eagle on the Danube” (ajuns la a 12-a ediție și adunând reenactori din Italia, Germania, Polonia, România, Rusia și Bulgaria) și numeroase alte evenimente.

Legio Prima Italica deține echipament authentic, lucrat manual. Sunt prezenți atât legionary și auxiliary romani, cât și infanteriști și călăreți traci, războinici goți, daci, senatori și patricieni ai Romei, nimfe și vestale, meșteri, fierari etc. Reenactorii provin din diferite domenii, activând în viața de zi cu zi ca jurnaliști, profesori, economiști, funcționari, informaticieni și diverși meseriași

DIOKLECIJANOVA LEGIJA

Dioklecijanova legija s-a înființat în anul 2010 și are ca scop promovarea patrimoniului cultural antic, cu accent pe armata romană și particularitățile sale. Sediul organizației este la Split, Croația. În această zonă s-a dezvoltat antica Salona, capitala Dalmației și, tot aici, a fost ridicat opulentul palat al lui Dioclețian (construit în 293-305), primul împărat retras în mod voluntar de la cârma imperiului. Dioklecijanova legija a contribuit la dezvoltarea festivalului Zilele lui Dioclețian, organizat anual la Split. La Festivalul Roman Apulum, organizația va fi prezentă cu Legiunea a IV-a Flavia Felix.

ASOCIAŢIA TERRA DACICA AETERNA

Asociaţia Terra Dacica Aeterna (TDA) a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii.

NIMFELE DACE

„Nimfele Dace” este o trupă de dans cu tematică istorică, care a fost fondată în Zalău, în anul 2006.

Trupa reușește prin intermediul spectacolelor de dans, cântec şi teatru scurt, într-un registru de expresie artistică modernă, să trezească interesul publicului faţă de moştenirea culturală a Antichităţii.

În cadrul civilizaţiei dace, nimfele erau un grup de femei tinere, care dansau, cântau, culegeau plante tămăduitoare, făceau agricultură, creşteau animale şi îşi îngrijeau copiii şi soţii.

În cadrul spectacolelor pe care le susţin, frumoasele nimfe poartă rochii din fibre naturale, legate cu sfori de cânepă, opinci de piele manufacturale, piei de miel, prinse tot cu sfori de cânepă, iar pe cap au coroniţe de margarete, existând supoziţia că florile au fost folosite ca podoabe încă din cele mai vechi timpuri.

ASOCIAȚIA VETERES MILITES

A fost înființată de studenții și absolvenții Facultății de Istorie și Patrimoniu din Sibiu, dedicați cercetării trecutului antic al țării noastre. Asociația reconstituie legiunea romană a VI-a Ferrata, precum și numeroase aspecte din viața civilă și religioasă a Daciei Romane. Voluntarii acestei trupe de reenacment antic vor aduce în atenția celor care vor trece porțile Festivalului Roman Apulum ateliere tematice și echipamente militare romane și dacice din perioada celor două războaie daco-romane de la începutul secolului II p.Ch., perioadă cercetată în mod aparte de acești pasionați.

ASOCIAŢIA CULTURALĂ OMNIS BARBARIA

Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (cu sediul în Baia Mare, Maramureș) şi-a început activitatea în vara anului 2013 ca răspuns la necesitatea de a scoate în evidenţă importanţa patrimoniului istoric şi cultural din regiunea nord-vestică a ţării. Toţi membrii fondatori ai Asociaţiei au o bogată experienţă în domeniul reconstituirilor istorice, ei participând, începând cu anul 2008, la numeroase evenimente, acţiuni educative şi culturale, ca și membri, organizatori sau colaboratori.

Principala activitate a asociației este reconstituirea unor aspect civile și militare din perioada antică cu referire în special la evoluția istorică din nord-vestul României (celți, daci, germanici). De asemenea prin reproducerea unor obiecte și fenomene din trecut, asociația desfășoară și proiecte de arheologie experimentală, care, datorită rigurozității științifice, reprezintă un nivel mai avansat al reconstituirii istorice. Toate acestea sunt puse în practică prin participarea la evenimente culturale din țară și străinătate unde membrii asociației desfășoară activități specifice antichității, civile şi militare demonstrative (participarea, în scop educativ, la reconstituirea unor bătălii din antichitate, dueluri demonstrative dintre diferite tipuri de războinici), prezentări de echipamente (grec, celtic, dac, roman, germanic și de gladiator), activităţi interactive cu publicul (probare de echipamente), ateliere meşteşugăreşti (țesut la război vertical de tip antic, modelat ceramică dacică, la roată și cu mâna, fierărit, pielărit, confecționare de armuri din zale din fier, gătit, etc.).

ASOCIAȚIA HISTORIA RENASCITA

Asociația de la sud de Carpați a fost înființată în anul 2016 și coordonează activitatea a 50 de voluntari din orașele Pitești, București și Constanța. Cu scopul principal de a promova patrimoniul antic al zonei amintite, aceștia reconstituie cu succes o formațiune de daci numită „Geto-dacii Sudcarpatici”, o trupă de celți numită „Celtae Bellatores” și cunoscuta legiune romană a IIII-a Flavia Felix. Până în prezent, asociația a participat la numeroase evenimente de profil în țară, dar și în afara țării în Rusia, Bulgaria, Austria și Polonia. La Festivalul Roman Apulum, asociația se va prezenta cu cele trei formațiuni aminte, dar și cu ateliere interactive, tematice, despre arta prelucrării metalelor, despre fabricarea armurilor și meșteșugul olăritului.

ASOCIAȚIA CULTURALĂ PENTRU ISTORIE VIE

Funcționează sub înrâurirea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și coordonează activitatea reenactorilor constituiți în „Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, „Lupii Apoulonului” și „Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Austria, Belgia), promovând patrimoniul antic al orașului Alba Iulia și importanța acestuia în cunoașterea istoriei naționale.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum

La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume „s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Defilând adesea pe străzile unuia dintre cele mai vechi municipii din România și fără a ascunde mândria unei moșteniri de invidiat, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 15 legionari și cinci ofițeri în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassivs Proculeianvs și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marivs Martinvs Aquila.

Lupii Apoulonului

Sunt războinicii daci din străvechea cetate de la Apovlon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, furiei cuceritoare a romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele căpeteniei vajnicilor războinici este Maris, la fel ca râul care străjuiește, încă, aceste plaiuri binecuvântate și de zeii dacilor și de cei ai romanilor. În misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea părea imposibilă după sursele istorice, Maris este ajutat de experiența unor viguroși tarabostes precum Komozoi, de rugăciunile marelui preot Borza, de falxurile însângerate ale comaților Dara sau Ținto, de săgețile bine țintite ale lui Saris sau Eptala și de devotamentul tuturor celorlați războinici.

Ludus Apulensis

Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care „Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianvs, Flama și Crixvs, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.

Credit foto: Ionuț Văidean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button