Cultură

FOTO: Opt comunităţi din zona Sebeş – Cugir au participat la a doua etapă zonală a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”, de la Loman

Opt comune din zona Sebeş-Cugir au participat, duminică, la a doua etapă a festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment desfăşurat la Loman. Comunităţile au încercat să arate ce au mai frumos în materie de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri populare, folclor şi gastronomie.

Comunele participante la a doua etapă zonală a festivalului au fost Vinţu de Jos, Daia Română, Şpring, Cut, Săsciori, Săliştea, Pianu, Şugag.

Premiile acordate la etapa zonală de la Loman:

Premiul pentru conservarea, promovarea și valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din Județul Alba a fost obținut de comunele Vinţu de Jos, Daia Română, Şpring, Cut, Săsciori şi Şugag

Au obținut clasarea pe locul I și calificarea la etapa finală a Festivalului-concurs ,,Cultură pentru Cultură” următoarele comunităţi:

La secţiunea Obicei tradițional – comunele Daia Română, Șpring, Cut și Săsciori.
La subsecțiunea solist vocal – comunele Daia Română, Șpring, Cut, Săsciori și Pianu.
La subsecțiunea grup vocal – comunele Daia Română, Cut și Săsciori.
La subsecțiunea solist instrumentist – comunele Vințu de Jos, Daia Română, Cut, Săsciori, Pianu și Șugag.

La subsecțiunea grup instrumental – comunele Cut, Săsciori și Șugag.
La subsecțiunea dans tradițional – comunele Vințu de Jos, Daia Română, Cut și Săsciori.

La sebsecțiunea minorități naționale – comuna Șpring.

La secțiunea meșteșuguri tradiționale – comunele Cut, Săsciori, Șugag și Daia Română.
La secțiunea gastronomie – comunele Daia Română, Cut și Șugag.

De asemenea, au fost acordate au fost acordate diplome de excelență autorităților locale care sprijină prin activitatea lor conservarea, promovarea și valorificarea Patrimoniului Cultural material și imaterial din Județul Alba (din Vințu de Jos, Daia Română, Șpring, Cut, Săsciori, Săliștea, Pianu și Șugag).

Etapa de la Loman a festivalului a cuprins şi un recital susţinut de Ansamblul Folcloric  „Augustin Bena” al Județului Alba, alături de soliștii vocali Nicolae Plută, Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț și ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală  a fost asigurată de Alexandru Pal.

Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care îşi propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia şi tradiţiile autentice ale Albei astfel încât criteriile generale de evaluare în cadrul concursului sunt doar două respectiv autenticitate (cu o pondere de 90%) şi valoare artistică (cu o pondere de 10%). Începând din 2017 festivalul aduce şi o serie de noutăţi cum ar fi încurajarea comunităţilor locale să participe cu câte două reprezentanţii pentru fiecare secţiune şi/sau subsecţiune, dacă una dintre reprezentanţii este realizată de către comunitatea uneia sau mai multor minorităţi naţionale. Începând cu ediţia din acest an a festivalului-concurs, la secţiunea „Spectacol folcloric” a fost introdusă subsecţiunea „Minorităţi naţionale”. Ajuns la cea de-a XII-a ediţie, festivalul se va desfăşura în perioada 21 mai – 9 iulie la Negrileasa, Loman, Ciugud şi Unirea, iar finala concursului va avea loc la Alba Iulia în 9 iulie.

credit foto: Vasile Sârb (coordonatorul Clasei de Artă Fotografică din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button