Elevii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia au prezentat marți, conexiuni între tradițiile și obiceiurile românești și cele turcești. Adolescenții au venit în fața publicului cu o parte din „Obiceiurile și rețetele populare din România și din Turcia” și au oferit o mică imagine a ceea ce înseamnă gastronomia și care sunt ritualurile de nuntă specifice celor două culturi.
Prin proiectul „Punți între tradiții – Unitate în Diversitate”, elevii de la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia au avut ocazia să informeze, să cunoască și să arate mai departe o parte dintre obiceiurile de nuntă ale Turciei și României.
Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” în prezența profesorilor, elevilor și a altor invitați din afara instituției de învățământ.
Elevii au pus în scenă momente artistice, specifice celor două țări, precum dansuri tradiționale turcești și românești, „pețitul miresei”, pregătirea, și nu în ultimul rând, masa tradițională cu tot ce implică ea.
„Proiectul urmărește promovarea obiceiurilor, tradițiilor și rețetelor românești și turcești pentru oamenii care sunt interesați de aceștia. Proiectul poate constitui pentru elevii implicați o modalitate în plus de informare și totodată îi ajută și pe ceilalți să se informeze”, potrivit organizatoriilor.
Fiecare dintre cei prezenți la eveniment a plecat acasă cu câte o broșură în care, pe lângă prezentarea evenimentului, apar rețetele tradiționale de sarmale și baklava.