Interviuri

INTERVIU: De 14 ani, Neluțu și Anca Farcașiu se ocupă cu succes de afacerea prin care cea mai sănătoasă carne, cea de struț, ajunge tot mai des și pe mesele românilor

La Ograda cu struți din Sebeș, cea mai mare fermă de profil din România, cei peste 100 de struții o duc atât de bine, încât au timp și de amante!

Zilele trecute am aflat cea mai tare chestie despre struț! Individu` e foarte tare, pe lângă nevastă, ține, în bună pace și conlucrare, și una, două amante! Nu agreează să te uiti prea lung la niciuna, și imediat se înfoaie la tine, te distrage clămpănind din cioc, după care îți articulează una cu ce nu te aștepți, cu oricare dintre picioarele lui puternice, echipate cu un deget cu gheară lungă și ascuțită. Brr..

Și dacă tot am intrat în familia struțului, direct la intimități, tot din casă dau când vă spun că el, domnul, face cu picioarele un soi de gaură, un cuibar, pentru ca doamnele din viața lui să aibă unde să-și depună oul. Ou care este produs mereu în același interval orar, undeva între 16:00 și 18:00. Cum, necum, ele își aliniază ciclul acesta de ouat în așa fel încât să le apuce în aceeași zi! Și cum intervalul este scurt, e un fel de care pe care. Dacă vine una dintre țiitoarea prima și nu termină în timp util, struțul o alungă, ca să-i lase cuibarul nevestei „oficiale”. Și, deși are creierul mai mic decât globul ocular, ține el cumva minte care e întâiul născut, pardon, ouat, așa încât, când au terminat fetele treaba, se duce ăsta micu` și aranjează ouăle, fain frumos: ale nevestei în mijloc, ale amantelor, pe margini. Dacă vine vreun prădător, să nu apuce la viitorii copii pur sânge.

Picanteriile acestea le-am aflat nu cu ocazie vreunei excursii prin Africa, oricât de binemeritată, ci la 16 kilometri de Alba Iulia, în Sebeș, unde se află, atenție, cea mai mare fermă de struți din România, singura care are și abator, și fabrică de furaje! Dacă n-ați ghicit deja, am fost la Ograda cu struți”, o afacere începută acum 14 ani de Ioan Marius Farcașiu (Neluțu, cum îi spun familia și prietenii) cu sprijinul concret și constant al soției, Anca. Omul recunoaște că, fără ea, ideile care i-au dat și îi dau în continuare aripi l-ar fi înălțat la o distanță numai bună de căzut și făcut zob. Dragostea, respectul și echilibrul dintre ei a făcut ca, împreună, să fie echipa ideală. Nu e de mirare că, odată cu afacerea a crescut și familia, fetițele lor fiind deja iscusite mici fermiere, de mare ajutor părinților. 

Neluțu și Anca Farcașiu

Ce am căutat la Ograda cu struți? Păi, m-am dus să văd păsările astea spectaculoase, cele mai mari de pe Pământ, care ajung și la 170 de kilograme, și să aflu povestea acestor oameni direct de la ei, fără filtrul numeroaselor televiziuni și publicații care i-au avut până acum ca subiect.

Totul a început cu un gând, gândul de a face ceva! În 200 de metri pătrați, în curtea mamei, respectiv a soacrei, au crescut prima pereche de struți. În 2011 au cumpărat teren și s-au extins, iar astăzi au grijă, împreună cu alți 4 angajați, de 150 de struți reproducători, iar ferma se întinde pe 7 hectare de teren. Fabrica de furaje au deschis-o după câțiva ani, pentru a fi cat mai autonomi și din dorința de a-și ajuta clienții, să nu le mai moară struții, să aibă hrana adecvată, calitativă, care să asigure un randament bun pentru reproducere. Și dacă au făcut furaje pentru struți, au făcut și pentru vaci, pentru găini și alte animale, clientela rămânând fidelă. Și cum să nu rămână, dacă în loc de 10 litri de lapte au scos 28, de la același animal, schimbând meniul. Se pare că, până la urmă, știu ei nutriționiștii ceva când spun că totul stă în alimentație!

Din 2017 și-au deschis și abator, singurul din România, iar de atunci, tone de carne de struț au ieșit, uneori și săptămânal, pe porțile fermei. În total, cu abatorul și fabrica de furaje au 15 angajați. Ce am mai povestit cu Neluțu și Anca Farcașiu, despre struți și afacerea asta încă inedită pentru românul de rând, aflați mai jos!

Urbea Mea: Cum s-au adaptat aceste păsări africane la clima din România și care este regimul lor de viață în Orada cu struți?

Anca Farcașiu: Păsările acestea s-au adaptat incredibil de bine la clima noastră. Mai mult, temuta gripă aviară, care decimează efective întregi în Africa, aici nu îi afectează. Nu fac viroze, nu fac limbă albastră. Noi, din precauție, i-am înscris într-un program național de monitorizare pentru gripa aviară, facem studii și pe această parte, dar până acum, în 14 ani, nu am avut nicio problemă cu ei. Le facem un singur vaccin, pentru pseudo pestă, în perioada de iarnă, când nu ouă.

Pentru sănătatea struțului contează foarte mult atât ce mănâncă, cât și condițiile de trai. La noi în ogradă, toată lumea zburdă în semi libertate și mănâncă furaje produse de noi. Au spațiu suficient, trăiesc în aer liber, și ne străduim să-i deranjăm cât mai puțin. Până și ouăle sunt recoltate cu „hoțoaica”.

Totuși, pentru că sunt foarte curioși, nu sunt deranjați de vizitatori, atâta timp cât nu le este încălcat perimetrul. Primim în timpul anului vizite și de la școli. Vin copilașii să vadă struții, ouăle, cum ies puii. Cei mai curajoși îi iau și în brațe. Iar asemenea gest, în sala de creștere, este imediat remarcat de restul puilor, care vin în graba mare, să fie și ei luați și drăgăliți.

Neluțu Farcașiu: Vă amintiți reclama la vitaminele acelea celebre, în care Gabi Szabo fuge pe străzile capitalei cu un struț? Exemplarul acela aleargă acum la noi în fermă. De altfel, noi avem familii și de 12 ani, iar durata medie de viață a unui exemplar este de 60 de ani!

Pentru abatorizare cumpărăm circa 1.000 de exemplare pe an, dar nu tăiem dintr-ai noștri. Nu din familiile noastre gata formate!

Practic, la Sebeș se taie toți struții din România, nemaiexistând alt abator, vin clienți și din Bulgaria și Ungaria, strict pentru sacrificare.

Urbea Mea: Cât de complicat este să crești struți și cum se face că nu avem mai mulți crescători pe plan local și național?

Neluțu Farcașiu: Deși nu sunt păsări pretențioase, fiind alergătoare, și dată fiind dimensiunea lor, au nevoie de spații foarte mari de desfășurare. Nu toată lumea are asemenea spațiu la dispoziție, apoi trebuie să știi ce să le dai de mâncare, și să nu faci rabat la calitatea furajelor. Noi le dăm amestecuri cu 70% lucernă, fără hormoni sau alte ingrediente care să le forțeze creșterea.

Am avut un client căruia îi mureau struții, nu mai știa ce să facă, până am descoperit că le dădea cu preponderență porumb. Păi de la porumb erau și mai energici, alergau până la epuizare, slăbeau și se stingeau pe picioare!

Dacă n-au spațiu suficient, cum preocuparea lor constantă este să mănânce, dacă n-au iarbă și verdeață la dispoziție, ciugulesc tot ce prind, tot ce e strălucitor, ba chiar și pământ. Dacă nu este curat, înghit de-a valma fecale, mizerii, se îmbolnăvesc și mor. Practic, struțul nu moare decât din neglijența ori neștiința stăpânului! Am convingerea că ar duce-o bine merci și în sălbăticie, drept dovadă, unui client i-a scăpat un struț, a sărit gardul și dus a fost. Nu l-a mai găsit nicăieri, și-a luat gândul. După vreo două luni, îl sună un vecin, că i-a văzut struțul pe câmpurile din apropierea casei. A rezistat fără asistență și îngrijire, fără nicio problemă, atâta vreme. Bine, că nu l-a mai prins decât împușcat, e altă discuție. Nouă ne-a scăpat odată un pui, 8 ore am alergat după el, 2 inși am fost, din aproape în aproape, mare minune că l-am prins. 

Anca Farcașiu: De la naștere, din momentul în care au eclozat, struții devin reproducători abia după 3 ani, mai târziu ca păsările de curte, iar în ciuda faptului că nu este o pasăre foarte inteligentă, este cât de poate de intuitivă. Nu o poți păcăli nicicum. Ouă face doar din martie până în octombrie, atâta timp cât vremea ar fi prielnică și pentru clocit. Nu-i poți păcăli cu lumină artificială, nu-i poți crește în baterii, nu ouă zilnic nici în sezon, iar dintr-o pasăre de 150 de kilograme, doar 28 se pot valorifica, respectiv pulpele, brăzdate la rândul lor de 17 grupe de mușchi, în traducere liberă, 12 kilograme de carne curată, restul merge la gulaș, salam și alte produse.

Urbea Mea: Ce se mai poate valorifica de la un struț, în afară de ouă și carne?

Neluțu Farcașiu: Se poate valorifica aproape tot, penele, pielea. Aceasta din urmă este nu doar deosebit de elastică, dar și foarte rezistentă, nu o poți rupe, efectiv. Poate ați auzit de Ștefan Burdea, el face pantofi de lux, lucrați exclusiv manual, inclusiv din piele de struț. Cine a cumpărat, a constatat după o vreme că i s-a tocit talpa, dar pielea era perfectă, la fel ca în prima zi.

Am văzut, în străinătate, și tendoane de struț deshidratate, vândute în magazinele pentru animale de companie. Sunt foarte căutate acolo pentru vindecarea bolilor care le afectează blana cățeilor. Tendoanele conțin foarte mult colagen, care ajută la regenerarea acesteia.

Avem cereri și pentru coajă de ou eclozat. Mult mai subțire decât a ouălor neincubate, aceasta poate fi măcinată și amestecată cu propolis și miere, fiind un adjuvant pentru asimilarea calciului în oase.

Noi, la Ograda cu struți, vindem doar ouă, pui, carne și preparate din carne. Deocamdată ne este suficient și ca activitate, și ca volum de muncă. Fabrica de furaje, ferma și abatorul ne ocupă tot timpul. Pe partea de produse colaborăm cu o carmangerie serioasă, cu aparatură modernă și capacitate mare de producție, așa încât nu a trebuit să investim și în direcția asta, cel puțin nu deocamdată.

Urbea Mea: Cumpără lumea carne de struț? Unde desfaceți produsele din Ograda cu struți?

Neluțu Farcașiu: Dacă până anul trecut, 70% din producție mergea la export, începând cu 2022 am observat o echilibrare a balanței. Acum raportul este aproape egal. Lumea a început să pună mai mult preț pe sănătate, pe ce are în farfurie. Nu mai contează atât de mult cantitativul, cât calitativul. De altfel, începem să înțelegem și noi, românii, că nu ne trebuie multă carne la o masă. Și că e mai important să fie bună, nu doar ca gust, ci și ca valoare nutritivă. Nu știu, poate prea multă vreme ne-a lipsit, ca popor, carnea din farfurii, dacă abia acum începem să renunțăm la dorința de a compensa cantitativ această lipsă.

Produsele noastre le găsiți la noi pe site www.ogradacustruti.ro. Le veți primi prin curier, livrate în mașini speciale, în cele mai bune condiții, și în cel mai scurt timp.

Urbea Mea: Care sunt planurile de viitor pentru Ograda cu struți? Unde vedeți afacerea peste 10 ani?

Neluțu Farcașiu: Avem în derulare o investiție de 1.800.000 de euro, cu scopul de a moderniza tot ce am realizat până acum: incubatoarele, eclozoarele, sala de creștere, fabrica de furaje, abatorul, tot. Investiția este privată, în sensul în care, pentru struț, statul nu oferă niciun ajutor, nicio subvenție. E ca și cum nu am exista. Oricum, la nivel macro, suntem după virgulă. După porc, pui, vită… Poate că ar exista mai mulți crescători de struți, iar această carne deosebit de sănătoasă ar deveni mai ușor de procurat, mai ieftină, dacă am fi susținuți și noi, ca oricare alți fermieri.

De când am început, din prima zi, visul meu a fost să ajung să vând tone pe săptămână. Se întâmplă acum, dar nu chiar în toată săptămâna. Păstrând ritmul, peste 10 ani ar trebui să ne fi extins de 10 ori față de capacitatea actuală. Atunci cu siguranță îmi voi atinge săptămânal visul. Dacă muncești, și muncim, treaba merge! Și avem și pentru cine! Am patru copii, pentru ei trag! Lor le rămâne tot.

Bine, nu exclud nici vânzarea, dacă vine cineva să-mi ofere contravaloarea la tot ce am investit ori 10.

Un kilogram de carne de struț variază între 60 și 150 de lei, iar un ou, care cântărește, în medie, cam un kilogram jumătate, costă 100 de lei. Acesta din urmă conține mult mai puțin colesterol decât oul de găină, iar carnea, cu puține calorii, are o concentrație proteică foarte mare, de aceea este recomandată sportivilor și atleților. De altfel, printre clienții fideli ai familiei Farcașiu se află antrenorii multor campioni naționali și europeni.

Specialiștii consideră carnea de struț, carnea viitorului. Și nici nu e de mirare, consumul ei ajută la reglarea metabolismului și menținerea sănătății cardiace, contribuie la creșterea tonusului muscular, îmbunătățirea memoriei și la controlul stărilor de stres.

Mai sănătoasă decât carnea de pește, nu îngrașă și dacă știi să o gătești, se topește în gură! Pentru cine nu a încercat încă, pot să o asemăn cu vânatul. Are potasiu, un foarte bun antioxidant, fier, acizi grași, Omega 3, vitaminele E, B12 și B6. Este un aliment complet, care poate lua orice formă doriți: de la friptură la cârnați, crenvurști, carne pentru burgeri, mici, pastramă, salam, orice! Dacă nu v-am lămurit să încercați carnea de struț, pozele din galerie o vor face, cu siguranță!

Și încă ceva, un mic teaser! În Alba Iulia vă puteți delecta cu delicioasa carne de struț, potrivită între jumătățile perfecte ale unei chifle calde și pufoase, asezonată cu trufe și alte ingrediente de top, disponibile în regim catering, adică oriunde vă poftește inima, dar numai din meniul Micul Burg, cea mai nouă locație premium cu burgeri de te lingi pe degete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button