Cultură

Mihail Sadoveanu celebrat la cei 140 de ani de la nașterea sa de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”Alba

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza joi, 5 noiembrie 2020, o serie de manifestări culturale dedicate aniversării a 140 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți prozatori români, Mihail Sadoveanu, incluse în proiectul 8.12 Monumentele literaturii române.

Evenimentul va fi marcat atât în mediul online, pe paginile de socializare ale bibliotecii, cât și printr-un moment solemn de depuneri de jerbe la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului, începând cu ora 12:00, cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei COVID-19.

Pe tot parcursul zilei de 5 noiembrie, pe paginile de socializare ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, vor fi postate informații menite să aducă în atenția publică viața și opera celui supranumit de criticul George Călinescu „Ceahlăul literaturii române”, în cadrul următoarelor rubrici:

– Medalion literar – Mihail Sadoveanu

– Recomandare carte adulți: Mihail Sadoveanu, Creanga de aur

– Recomandare carte pentru Copii: Mihail Sadoveanu, Dumbrava minunată

– Citatul zilei

– Știați că…?

– Expoziție tematică de carte la Secția Adulți – Mihail Sadoveanu, în colecțiile bibliotecii

– Expoziție tematice de carte la Secția Copii – Mihail Sadoveanu – Cărări spre Dumbrava minunată

– Poezia zilei: La Hanul Alinării. Autor Mihail Sadoveanu

– Ai vizionat filmul? Îți recomandăm cartea! Mihail Sadoveanu, Neamul Șoimăreștilor

– Memoria culturală a locului: Cabana lui Mihail Sadoveanu de la Bradu’ Strâmb

– Aniversările zilei

Mihail Sadoveanu s-a născut la data de 5 noiembrie 1880 în Pașcani. A fost scriitor, academician și om politic.

A urmat studiile elementare la Pașcani, gimnaziale la Fălticeni și liceale la Iași. S-a înscris la Facultatea de Drept din București, pe care nu o a absolvit-o, întorcându-se la Fălticeni unde s-a căsătorit. După efectuarea stagiului militar, a revenit în București devenind redactor la Sămănătorul.

În 1904 Mihail Sadoveanu a debutat cu patru cărți: „Povestiri”, „Dureri înăbușite”, „Crâșma lui Moș Precu” și „Șoimii”. În 1907, Spiru Haret (ministru al instrucțiunii) îl numește inspector al cercurilor culturale și al bibliotecilor populare pentru Moldova. În 1908 este ales președintele Societății Scriitorilor Români. În perioada 1910-1918 Sadoveanu a fost director al Teatrului Național din Iași. A participat la Primul Război Mondial și a condus ziarul de front „România”. După război s-a stabilit la Iași fiind redactor la „Însemnări ieșene”, alături de George Topârceanu. În 1923 a devenit membru al Academiei Române. După 1944, scriitorul s-a bucurat de mari onoruri publice: deputat, membru al Prezidiului Marii Adunări Naționale, Președinte al Uniunii Scriitorilor, membru al Consiliului Mondial al Păcii. 

Dintre cele mai cunoscute opere ale prozatorului amintim: „Șoimii” (1904), „Neamul Șoimăreștilor” (1912-1913), „Zodia Cancerului” (1929), „Nunta Domniței Ruxandra” (1932), „Frații Jderi” (1934). 

Mihail Sadoveanu a fost și rămâne unul dintre cei mai importanți și prolifici scriitori români, despre care marele istoric literar George Călinescu spunea că  „e un mare povestitor, cu o mare capacitate de a vorbi autentic, asemănătoare cu cea a lui Creangă și a lui Caragiale”. 

Proiectul face parte din Programul – 8 Identitate și valori culturale/8.12 Monumentele literaturii române/Proiect de management 2017-2020, program dedicat identificării, promovării și valorificării creatorilor din domeniul cultură și de dezvoltare a domeniului cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button