Dorința de luna aceasta, a echipei Urbea mea a fost să pătrundem puțin în lumea celor mici. Pentru a afla cât mai multe despre cât de greu este să fii copil în această perioadă, am decis să stăm puțin de vorbă cu Edina Nagy, sau Edina Ed cum o cunoaște toată lumea. Ea este profesor învățământ preșcolar și zi de zi ne învață, atât pe noi cât și pe cei mici, un lucru extrem de valoros pentru viață, și anume că cei mai buni profesori predau din inimă.
Ne-am gândit că ar fi de interes pentru orice părinte să afle lucruri esențiale care definesc educația la vârste fragede, lucruri pe care nu le aflăm din cărți, ci din experiență.
URBEA MEA: Ce te-a determinat să alegi meseria de profesor pentru învățământul preșcolar și ce îți place cel mai mult la aceasta?
Edina Nagy: În urmă cu 30 de ani, au avut o influență mare părinții noștri în alegerea școlii/meseriei. La acea vreme (înainte de revoluția din ’89) era în “vogă” Liceul Sanitar de la Sibiu și tatăl meu insista sa urmez cursurile acestui liceu, dar simțeam ca nu-i pentru mine. Revoluția “m-a prins” la un liceu din Alba Iulia, fiind în clasa a IX-a, iar după revoluție s-a reînființat liceul pedagogic în Aiud și am dat din nou examen, am întrat, după care au urmat 5 ani de pregătire pentru viață și pentru meserie, dar, de fapt este vocație.
URBEA MEA: Care sunt 3 cele mai importante aspecte când lucrezi cu copiii mici?
Edina Nagy: Să-ți placă copilașii, responsabilitatea este un aspect foarte important, să ai aptitudini, multe aptitudini pentru ca este o meserie foarte complexă.

URBEA MEA: Cum se joacă și învață un copil la această vârstă?
Edina Nagy: Prima „lecție” care se învață la vârsta de 3 ani, pentru majoritatea copilașilor este, cum să stea departe de mami 5, respectiv 9 ore.
Pentru copilașii care n-au fost la creșă, este primul contact cu persoane din afara familiei, cu un loc străin și cu încă 24-25 de alți copilași, care la această vârstă nu se joacă împreună. Activitățile sunt orientate spre socializare. Fiecare zi la grădiniță este o aventură. Fiecare zi diferă de cealaltă.
URBEA MEA: Care consideri că este un element-cheie al învățării la această vârstă?
Edina Nagy: Familia este factorul primordial în educarea unui copil și educația începe în familie. O bună colaborare/parteneriat între familie și instituția de învățământ (în cazul nostru grădinița) sa ajute la adaptarea copilului la grădiniță și nu în ultimul rând copilul, care trebuie sa se simtă în siguranță, atât fizic cât și afectiv pentru a începe o primă treaptă a pregătirii formale, pentru că acesta este rolul grădiniței, de a obișnui copilul să se adapteze și în alte medii, nu doar în cel familiar. Ei vor învăța să respecte un program, să respecte reguli, să lege prietenii cu alți copii de vârstă apropiată și nu numai. Sunt necesare a deprinde aceste caracteristici pentru o acomodare cât mai eficientă la școală.
URBEA MEA: Cum îi percep cei mici pe ceilalți la această vârstă și cum reușiți să îi faceți să devină conștienți de lumea din jurul lor?
Edina Nagy: La grădiniță, copilul se atașează de educatoare și dorește ca el să fie preferatul acesteia. Cu colegii de la grupă dezvoltă relații mai amiabile la sfârșitul grupei mijlocii, comunică mai eficient cu aceștia, comparativ cu copilașii din grupa mică. Învață să aștepte, devine mai atent și mai înțelegător, învață să împartă jucăriile cu ceilalți copii. Este important ca la această vârstă sa utilizăm formule de politețe (cuvinte magice): „Te rog”, „Bună ziua”, „La revedere”, „Pa”, „Mulțumesc”, sunt receptivi la însușirea acestor elemente de politețe.

URBEA MEA: Ce metode ai pentru a ajunge la inima copilului?
Edina Nagy: La grădiniță copilașii ne strigă pe nume, acesta este un prim pas pentru a se simți mai ,,aproape,” de noi și să vadă/simtă în noi un „partener/tovarăș” de joacă; pentru a avea metode eficiente trebuie să-i cunoști (să-I observi în timpul activităților, în timpul jocurilor dirijate, dar în special în timpul jocurilor libere), iar la problemele ivite să găsim soluții CORECTE – împreună cu copilașii.
URBEA MEA: Care este secretul în educarea copiilor de vârstă mică?
Edina Nagy: ,,Secretul” n-ar trebui sa fie un secret pentru nici un cadru didactic și se bazează în primul rând pe cunoștințele teoretice, pe care să le poți aplica în practică cu o doză mare de imaginație, pentru că la grădiniță nu avem manuale.

URBEA MEA: Care sunt metodele de învățare/predare cele mai eficiente pe care le folosești cu cei micuți?
Edina Nagy: Metodele sunt acea ,,cale,, care conduc la atingerea obiecticelor urmarite si se adaptează in functie de particularitățile de vârtă ale copiilor. Se ține cont de interesele copiilor, de dezvoltarea fizică și psihică .
URBEA MEA: În opinia ta, cum arată educatorul ideal?
Edina Nagy: Să-și iubească învățăceii, să fie creativ, sincer, organizat, sănătos, fericit, cu simțul umorului, cu calități de comunicare, empatic, calm, răbdător dar și ferm (gândire critică) în același timp, corect (cu simțul dreptății), iar lista poate continua!
URBEA MEA: De unde te inspiri pentru activitățile pregătite și cum reușești să fii la curent cu noutățile din acest domeniu?
Edina Nagy: La ora actuală sunt surse nenumărate, trebuie să ai dorință și să le pui în practică. Chiar copiii sunt o sursă de inspirație! Fetița mea mă inspiră enorm.
URBEA MEA: Sunt persoane care te-au ghidat în viață?
Edina Nagy: Evident! Familia, profesorii, specialiștii în domeniu de activitate, colegii, și le mulțumesc pe această cale. Nu aș vrea să-i nominalizez să nu uit cumva pe cineva, dar de fiecare data când se ivește ocazia le mulțumesc personal.

URBEA MEA: Se merită să mai fii profesor în ziua de astăzi? Examenele sunt din an, în an mai mai grele…
Edina Nagy: Din punctul meu de vedere, un mare DA!
URBEA MEA: Pandemia a afectat foarte multe domenii de activitate. Cum ai făcut față în această perioadă?
Edina Nagy: Am ținut legătura cu „Fluturașii” mei și aici vreau să mă laud un pic, pentru că am o grupă de copilași și părinți de nota 10. Am postat filmulețe, am sugerat activități, am primit feedback-uri bune. Sunt o norocoasă. Dar aceasta este doar o soluție de moment, pentru că la acestă vârstă este forte importantă socializarea.

URBEA MEA: În ce relație erai cu tehnologia înainte de aprilie 2020? Cât de mult s-a schimbat aceasta când s-a trecut la școala online?
Edina Nagy: Pe o scală de la 1 la 10, 5! „Nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Sunt multe de învățat, apar noutăți.
URBEA MEA: Cum ai dobândit competențele digitale? Ai studiat pe cont propriu sau ți s-au oferit oportunități de formare prin intermediul Ministerului Educației sau al organizațiilor de profil?
Edina Nagy: Am început pe cont propriu pe când eram studentă la sociologie. În liceu erau calculatoare doar la secretariat, contabilitate. Mi-am cumpărat primul calculator în anii studenției, am avut programul de studii elemente de informatică, programe statistică aplicate în sociologie. Am deprins aceste noțiuni, mi-am scris singură lucrarea de licență, ulterior lucrarea de gradul didactic I, lucrarea de dizertație.

URBEA MEA: Cum au răspuns copiii la această schimbare? Cât de ancorați au fost în această nouă formă de învățare?
Edina Nagy: În cazul preșcolarilor e dificil. În primul rând nu au device-uri, depind de părinți. Să nu uităm de un aspect foarte important: s-au făcut nenumărate studii, care au arătat efectele asupra copiilor mici aceste tehnologii.
URBEA MEA: Care dintre metodele de învățare online a dat cel mai mult roade în cazul copiilor din clasa ta?
Edina Nagy: Filmulețele înregistrate, unde mă puteau vedea și auzi.
URBEA MEA: Care crezi că sunt slăbiciunile unei educații la distanță, făcută în fața unui ecran de calculator?
Edina Nagy: Atenția copiilor la vârsta de 3-4 ani asupra unei activități este de 10-15 minute, la 6 ani poate fi de 30-35 de minute, la această vârstă sunt ușor de distrași. Anii de grădiniță îi pregătesc pe copilași pentru următoarea etapă, ȘCOALA! Aici se obișnuiesc cu mici reguli, cu programul, cum să-și dozeze timpul, deprinderi specific, aici se dezvoltă primele relații interpersonale, începe să înțeleagă emoțiile celorlalți și vorbește despre propriile emoții, se dezvoltă capacitatea de socializare (doar o mică parte din minusurile educației la distanță).
URBEA MEA: Cu siguranță este mai dificil să lucrezi la distanță cu această grupă de vârstă. Cum vezi perioada următoare?
Edina Nagy: Eu sper să revenim cât mai repede la forma inițială, predarea față-în-față.
URBEA MEA: Dacă ar fi un singur lucru pe care să îl transmiți părinților, care ar fi acela?
Edina Nagy: În primul rând vreau să le mulțumesc pentru colaborare, pentru susținere. Cu toate ca este o perioadă dificilă pentru toți să nu neglijeze să-i susțină în continuare pe copilași, sa-i motiveze, stimuleze, aprecieze.
URBEA MEA: Care este, din punctul tău de vedere, importanța pe care o au cărțile?
Edina Nagy: Cărțile nu pot fi detronate de nicio tehnologie! Mirosul tipăriturii, imaginația, creativitatea cititorului, starea de bine în timpul cititului, efectul asupra creierului, îmbunătățește memoria, perfecționează vocabularul sunt cele mai cunoscute beneficii.
Un mesaj pentru cititorii www.urbeamea.ro și a revistei Urbea Mea.
(target vârstă, 16-40 ani).
Să nu-și piardă optimismul niciodată pentru că orice problemă are rezolvare.