Interviuri

Chipsuri d`Alba, one man businessul albaiulianului Horea Josan, de profesie… informatician!

Crocante, delicioase, fără E-uri și conservanți, feliuțele prăjite de cartofi adevărați produse la Oarda de Jos depășesc așteptările oricărui pofticios!

Horea Josan

Produs/Made in Oarda de Jos! Ce fain sună, nu? Normal! Acum, că ne-am deșteptat nițel, după ce, post revoluție, ne-am țâpat în tot ce era made in… oriunde numai în România nu. Firesc, toate aceste produse erau simbolul libertății, al bunăstării. Dar această bunăstare era, și este încă, bunăstarea altor nații, nu a noastră. Anii au trecut și românii au început să producă și ei tot felul de bunătăți, ba chiar mai reușite decât ale concurenței de peste mări și țări. Generațiile s-au schimbat, au crescut cei care au avut acces din prima la, de exemplu, sucurile acidulate, care promit același gust și în varianta fără zahăr (not!), iar produsele românești, deși nu beneficiază de aceeași reclamă și desfacere, au tot mai mulți fani și în rândul celor născuți după `89. Nu mai judecă după etichetă, ci după gust și calitate! Și dacă tot am început să ne facem un titlu de glorie din cumpăratul de la producătorii locali și să apreciem alimentele obținute de la prima sursă, astăzi vorbim cu Horea Josan, „părintele” chipsurilor artizanale d`Alba!

Horea Josan are 45 de ani, s-a născut la Alba Iulia, a terminat informatică la HCC și a făcut și câțiva ani de facultate în același domeniu, până când a intervenit contabilitatea în ecuația materiilor, iar incompatibilitatea dintre ei a dus la „divorțul” de studiile academice și decizia de a pleca peste hotare. A văzut jumătate de Glob, a lucrat în Spania, unde a ajuns făcând autostopul tocmai din Olanda, apoi în Germania, SUA, Anglia, Franța și nu mai rețin pe unde, dar știu că în Miami a pus la punct structura unui laborator de teste pentru rezistența la uragane, în Paris a aranjat cu sticlă și cadre metalice speciale etajul l al Turnului Eiffel, iar în Londra, calcula salariul zilnic în oi, 50 de euro bucata, pentru că mereu avea în plan o idee de afaceri pentru când se va întoarce ACASĂ. Și idei au fost: ba crescător de albine, ba producător de brânzeturi fine, ceea ce a și implementat și implementează încă, dar nu ca producător de masă; oi nu și-a mai luat, dar s-a apucat de chipsuri artizanale. Pentru fiecare aparatură din făbricuța de la Oarda de Jos a muncit prin străinătate, să facă bani. Ultima achiziție, duba pentru livrări. Mai jos, un schimb de vorbe cu unul dintre cei mai apreciați mici producători locali, unul care, dacă decide să plece în concediu, ne lasă fără chipsurile preferate!

Urbea Mea: Cum de chipsuri și nu altceva, idei au tot fost?

Horea Josan: Am trăit în Spania 11 ani, am absorbit cultura, obiceiurile și tradițiile lor prin toți porii. Mereu m-am gândit la o idee de afacere, ceva care să îmi permită să mă întorc acasă și să lucrez aici, pentru mine, pentru ai mei. Chipsurile artizanale, la nivelul anului 2011, când am plecat eu din Spania, în România nu prea existau. În țara din care veneam, însă, erau fripteuze, cum am acum eu la fabrică, și pe stradă! Îți prăjeau cartofii acolo, pe loc, în fața ta. În baruri, la bere, toată lumea primea chipsuri făcute chiar de proprietari, prin urmare, m-am gândit că, dacă toată lumea iubește chipsurile artizanale și le consumă cu plăcere, ideea ar putea fi una bună și pentru România. Bine, calculele mele erau rupte puțin de realitatea de acasă, unde nici acum nu primești nimic la bere, darămite în urmă cu mai bine de 10 ani.

Am deschis PFA-ul în 2014, în 2015 am dat drumul la producție și, chiar dacă au fost și momente mai grele, nu am renunțat la afacere.

Urbea Mea: Ce este special la chipsurile d`Alba în comparație cu cele produse industrial? Care e rețeta secretă și, dacă tot te-am prins la o discuție, nu cumva tu ai golit rafturile de ulei din oraș?

Horea Josan: Ha! N-am fost eu! Ca să încep cu ultima întrebare, mărturisesc că de câțiva ani nu mai folosesc ulei de floarea soarelui. Am folosit la început, dar am renunțat, nu dădea calitate. Râncezea repede, chipsurile erau unsuroase, nu se prăjeau uniform. Am trecut la uleiul de palmier. Acesta nu se deteriorează, nu se descompune, nu elimină toxine. În plus, prăjesc cartofii  la 150 de grade, 8 minute pe tură, deci la temperatură mai joasă, nu la 180 de grade, deși aș fi avut mai mult profit. Țin la calitatea produsului, să fie cât mai sănătos pentru consumator.

Ce e special la chipsurile d`Alba? Păi, în primul rând sunt făcute din cartofi produși în România, nu au E-uri, aditivi ori conservanți. Mai natural de atât, numai dacă-i mănânci cruzi. Rețeta secretă nu există: cartofi, ulei, sare sau alt condiment, atât. Bine, contează să ai soiul de cartof potrivit. Nu este vorba de cartofi speciali, sunt tot de consum, dar toți de același fel, cu mai puțin zahăr și apă, mai mult amidon, ceea ce permite ca, în urma procesării, să rămână galbeni și frumoși, crocanți și aromați.

Urbea Mea: Ce presupune producția chipsurilor d`Alba și câte sortimente aveți?

Horea Josan: De câțiva ani am un furnizor stabil de cartofi, din Brașov. Omul mă asigură că nu sunt amestecate soiurile. Fac o paranteză: știi momentul acela în care faci piure și jumătate iese cremos, iar cealaltă jumătate e tot numai cocoloașe tari? Păi dacă agricultorului i-a mai rămas o parcelă neînsămânțată în continuarea unui soi, și pune altul, iar la recoltat le amestecă, asta se întâmplă! La fel de bine pot fi puși de-a valma de comercianți, de aceea nu poți merge la sigur cu ce iei la kilogram de pe la marile magazine.

Bun, odată ajunși în fabrică, spăl cartofii, îi pun la mașina de curățat, apoi îi iau la mână, bucată cu bucată, pentru a elimina toate impuritățile. Urmează o nouă baie temeinică, apoi la mașina de feliat cu ei! Mașină care este semiautomată, de unde și exercițiul fizic de care am parte zilnic, la mine la „sală”. După feliere, în prize aproximativ egale, se pun la prăjit, câte 8 minute, vreme în care îi amestec constant. Odată scoși, îi potrivesc cu sare sau și cu usturoi și pătrunjel, ori cu chili și piper alb. Acestea sunt cele trei sortimente pe care le produc astăzi.

Urbea Mea: Care este termenul de valabilitate al chipsurilor, cine se ocupă de livrări și de unde se pot cumpăra chipsurile d`Alba?

Horea Josan: Termenul de valabilitate este de 2 luni de la data fabricării, care este trecută pe etichetă. Nu folosesc gaz la ambalare, nici conservanți în producție, stabilizatori, nimic, prin urmare, ce găsiți astăzi la raft este cu siguranță proaspăt.

De livrări? Tot eu! Eu mă ocup, singur, de tot. De la achiziția materiei prime, la producție și până la livrare. În fiecare zi, de la 8.00 la 15.00 pregătesc chipsurile, cam 200 de pungi pe zi, apoi mă îmbrac frumos și plec cu duba prin oraș. Am magazine partenere atât în Alba Iulia și județ, dar am ajuns și prin București, Constanța, Iași, Cluj, acolo trimit prin curier. Nu îi cunosc personal pe niciunii, au auzit de pe net, au gustat pe undeva și mi-au scris.

Urbea Mea: Acum, că am aflat că afacerea ta e „one man show”, noi, fanii chipsurilor d`Alba, ne facem griji pentru continuitate. Ce ne facem dacă pleci în concediu? Planuri de extindere a fabricii?

Nicio grijă, cartofi am, în privința uleiului sper să nu fiu ofertat cu 15 lei pe litru la următoarea achiziție, motorina cu care merge parte din aparatură deja s-a scumpit, dar încă rezist, îmi asum pierderea și nu se va amortiza în prețul produsului.

Din 2015, concediu mi-am luat doar când am rămas o perioadă fără cartofi, după ce furnizorii inițiali m-au lăsat fără marfă, ei având exclusivitate cu marii producători de cipsuri, după cum aveam să aflu ulterior.

Am încercat să mă interesez de o extindere folosind finanțare europeană, dar nu sunt eligibil. Automatizarea producției cu bani europeni presupune să angajez 6 oameni, care doar ar privi la aparate, pe lângă faptul că, după plata salariilor, cred că ar trebui să vin cu bani de acasă pentru a menține afacerea.

Dacă cererea va crește, atunci voi apela, probabil, la un credit și voi retehnologiza fabrica. Acesta ar fi planul pentru viitor.

Urbea Mea: Un mesaj pentru fanii chipsurilor tale și unul pentru cei care nu le-au gustat încă?

Horea Josan: Celor care alegeți chipsurile d`Alba, vă mulțumesc! Asta în primul rând, pentru susținere, apoi vă asigur că aveți parte de un produs natural, certificat și controlat, atât în laborator, cât și de toate organele de control, pe linie sanitară, ale statului. Pentru cei care nu le-au încercat încă, nu pot decât să îi îndemn să o facă.

Hai să-l susținem pe Horea Josan! Hai să-l „obligăm” să-și extindă afacerea, una românească, cu produse românești, pentru români! Cum? Alegând chipsurile d`Alba!

Pentru detalii, îl găsiți aici: https://www.facebook.com/dalbachipsuri, răspunde prompt și prietenos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button