Publicitate Festivalul Internațional „Lucian Blaga” 2024
Social

FOTO: 120 de artefacte din perioada neolitică, descoperite la Tărtăria, pot fi admirate la Muzeul Național al Unirii

muzeu4În cadrul sesiunii științifice ”Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 98 de ani de la Marea Unire”, a avut loc și vernisajul expoziției expoziției intitulată ”Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria – Gura Luncii”. 120 de artefacte descoperite în perioada 2010-2015, în importantul sit arheologic Tărtăria, 

Săpăturile arheologice au început în anul 1961, însă după Revoluție acestea au fost stopate. ”Primele cercetări au avut loc în 1961, apoi am mai avut, după câțiva ani, în 1989, încă o campanie, după care s-a lăsat un val de tăcere peste unul din cele mai importante situri neolitice din România. Știm cu toții că de aici provin celebrele tăblițe de lut de la Tărtăria. Cercetările au fost reluate acum 5 ani, de un colectiv mixt, format din cercetători de la Muzeul Național Brukenthal, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Parte din artefactele descoperite, multe sunt încă la restaurare, pot fi văzute în expoziția de la noi de la muzeu”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția surprinde aspecte diferite din evoluția culturii, referitor la ceramică, tipuri de unelte folosite, fabricate din os, utilizat în general în perioada neoliticului, dar și diverse podoabe, realizate în special din scoici de origine mediteraneană.

Expoziția va putea fi vizitată până în luna februarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button