Reportaje

REPORTAJ: Bianca Hațegan și povestea lucrului manual autentic

Tot mai des, în vocabularul nostru apare „termenul handmade”, care înseamnă manufacturarea unor obiecte în mod artizanal de către o persoană. Chiar dacă persoana respectivă se foloseşte de unele mașini, ele trebuie să fie mânuite tot de artizan. Atunci, cu siguranţă, obiectul rezultat se poate numi „de mână”.

Fie că o numim meșteșug, artizanat sau lucru manual, arta „făcutului de mână” își are rădăcinile în timpurile străvechi când oamenii, neavând uneltele necesare, își confecționau obiecte din lemn sau lut pentru a a-și face viața mai ușoară și mai frumoasă.

Un exemplu de om care se ocupă cu arta „făcutului de mână” este Bianca Haţegan, o femeie modestă din Alba Iulia, care îi împinge pe cei din jurul ei spre frumos, armonie, autenticitate, către o existență al cărei cotidian să includă arta. Aranjamentele florale, mărţişoarele, aranjamentele de Crăciun, sau chiar tricotajele o fac pe Bianca „omul de lângă noi”. Şi chiar dacă vă gândiţi că poate sunt mai scumpe decât cele produse în mod industrial pentru că preţul „unicatului” se stabileşte şi în funcţie de timpul şi creativitatea artistului, nu numai de materialele folosite, la ea preţul este exact ca cel din alte părţi sau chiar mai mic.

Bianca, între pasiunea pentru handmade şi dragostea pentru flori

„Eu am pornit pe ideea de handmade, deci de a crea, de a merge pe obiectul făcut de mână. Acum am ajuns la flori. Într-adevăr am făcut mai multe lucruri ce ţin de creaţie, tricotaje, bijuterii, dar în final m-am îndrăgostit de flori, ca să zic aşa. Floarea este ceva minunat, cu care poţi lucra foarte uşor, se poate modela, ceea ce pentru mine a ajuns să fie o meserie foarte frumoasă”, a spus Bianca.

Bianca Haţegan a demonstrat că pasiunea creativă se poate transforma uşor în meserie, Pentru asta e nevoie, pe lângă perseverenţă şi dorinţa de a evolua constant, de oameni care să creadă în tine, în visul şi îndemânarea sa.

„Mă dedic foarte mult la ceea ce fac, îmi place foarte mult ceea ce fac şi în momentul în care faci ceea ce îţi place, automat iese ceva frumos.Poate nu întotdeauna, dar încerc şi comunic foarte mult cu persoanele pentru a înţelege ce vor şi atunci normal că ceea ce fac se transformă în artă”, mărturiseşte Bianca.

Munca pentru „unicat”

„Pentru ca un lucru să devină unicat durează foarte mult. În primul rând mă documentez. Ca să realizez ceea ce îmi doresc automat trebuie să mă documentez ca să iasă aşa cum îmi doresc eu. Pornesc întotdeaua de la o documentare, apoi comunicarea cu persoana respectivă pentru care vreau să realizez aranjamentul sau evenimentul. Dacă doresc să îl pun doar în vânzare, să nu fie pentru o persoană anume, atunci automat devine unicat în adevăratul sens al cuvântului, pentru că e realizat din sufletul meu”, spune Bianca.

Bianca are propriul atelier

„Am terminat Facultatea de Arte Decorative şi Design de la Cluj Napoca şi întotdeauna mi-a plăcut creaţia şi ce ţine de creaţie, dar la flori am ajuns printr-o întâmplare. Am terminat design industrial, am făcut şi doi ani de design vestimentar, dar am optat pentru design industrial pentru că este o gamă mult mai largă şi în final am ajuns la flori. Am propria mea afacere din 2014 şi acum am şi un atelier. Petrec foarte mult în acest loc pentru ca totul să iasă aşa cum îmi doresc”.

Aranjamente şi decoraţiuni pentru evenimente speciale din viaţa unui cuplu

„Un lucru este cert. Nu poţi să faci chiar o artă dintr-o nuntă decât cu sume foarte mari, dar poţi să faci aranjamente care să te ducă cu gândul la ceva de poveste. Eu sper să avansez şi să ajung mai departe prin munca şi dedicarea mea, prin arta florală şi să fac fericiţi cât mai multe persoane”, a încheiat Bianca.

Cei care doriţi să o cunoaşteţi pe Bianca Haţegan şi de ce nu, să vă organizeze evenimentul, o găsiţi la atelierul ei din Partoş, strada Dacilor nr.5. Mai multe puteţi vedea AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button