Interviuri

Interviu cu Corina Fodoran, incredibila femeie din umbra unei afaceri locale de succes, care îndulcește Alba Iulia de peste 20 de ani!

Cofetăria „Corina”, o cofetărie pentru toată lumea!

Când pleci de acasă la 14 ani, te angajezi la 16 și muncești zi-lumină, de când te știi, până târziu în noapte, iar răsăritul te prinde mereu la lucru, și mai mereu înaintea tuturor, ai deja profilul unui om nu doar muncitor, ci și de succes. Succes dintr-acela autentic, muncit, meritat, pe care ți-l datorezi numai ție. Iar dacă în rețetar mai pui un munte de credință și pasiune, nici măcar nu mai ai nevoie de un vârf de cuțit de noroc! Noroc poți avea la oameni ori la loto, dar pentru succes, trebuie să muncești!

Iar dacă la toate cele de mai sus adaugi un tort de nuntă în care ai călcat, din greșeală, în copilărie, în timp ce îți făceai de lucru printre socăcițele din Mirăslău, și 100 de tăvi de prăjituri, coapte și umplute de tine, o tânără mămică, de un Paște, în bucătăria familiei, nu poți fi decât Corina Fodoran! Incredibila femeie din umbra unei afaceri care îi poartă numele și care ne îndulcește pe noi, albaiulienii, de nu mai puțin de 23 de ani – Cofetăria Corina!

Am mers zilele trecute la laboratorul de pe Moților să o întâlnesc pentru un material publicitar, dar în loc de reclamă la prăjituri, am să-i facă reclamă ei, pentru că avem nevoie de modele, de exemple de reușită, cu rețeta la vedere! Cât despre produsele lor, o trecere în revistă va fi de-ajuns, au reclama încorporată în gust!

Când intri la „Corina”, intri în paradisul dulciurilor și al produselor de patiserie. Pe Moților e un fel de mini Rai, cu prăjituri de cofetărie, de casă, torturi uriașe, decorate cu flori de marțipan ori pictate. Până au ajuns cei doi, doamna Corina și Raul, fiul cel mic, am avut vreme să mă tot minunez de ce văd și să mă întreb de ce nu lucrez eu într-o cofetărie, când, clar lucru, așa stare de bine mă cuprinde aici, direct proporțională cu pofta de ceva dulce și cu dorul de mama și de copilărie.

Urbea Mea: Doamna Corina, după 23 de ani de cofetărie, care este prăjitura dumneavoastră preferată? Dar cea din copilărie și prima pe care ați făcut-o vreodată?

Corina Fodoran: Cremeșul! Aș putea mânca oricând, cu aceeași plăcere, o porție de cremeș! Delicios… În copilărie, majoritatea prăjiturilor erau dintr-acelea din foi cu amoniac, umplute cu cremă din lapte sau unt, zahăr, ouă și cacao. Mă punea mama să amestec, până se răcea, dar nu apucam la ele în ziua aceea, doar după ce se muiau, măcar peste noapte. Îmi amintesc și prima prăjitură pe care am făcut-o singură, o tăvălită, dată prin sos de ciocolată și nucă, ori nucă de cocos. Cred că aveam 10 ani.

Urbea Mea: Cum este, Raul, să crești într-o cofetărie, practic?

Raul Fodoran: Visul oricărui copil, nu-i așa? Ei bine, pentru mine și fratele meu nu a fost mereu comod. Mama era foarte ocupată, iar în bucătărie, de multe ori, abia găseam un colț de masă să mâncăm micul dejun, de exemplu. Mereu erau întinse tăvi cu prăjituri, blaturi, creme. Până au construit corpul nou de clădire, bucătăria noastră era laboratorul. Apoi, cum am locuit mereu în curte cu cofetăria, mai ales de sărbători, ne simțeam stingheri să trecem pe lângă oamenii care stăteau la coadă să cumpere prăjituri. Nu înțelegeam atunci sacrificiul părinților, al mamei, chiar îmi amintesc că am întrebat-o, copil fiind, de ce nu puteam fi și noi o familie normală, cu părinți care merg dimineața la serviciu și vin la 16.00 acasă, și gata cu programul de lucru.

Urbea Mea: Cum a început afacerea asta care, din ce înțeleg, vă ocupă tot timpul?

Corina Fodoran: A început din nevoie. Deși de mică am făcut prăjituri, mergând chiar cu mama pe la nunți, la ajutat, apoi la liceu, în practică și, ulterior, la vechea patiserie de lângă Hotel Cetate, primul meu loc de muncă, adult fiind, împreună cu soțul meu, am încercat să ne facem un rost din comerț. Am avut și noi, ca multă lume, o tarabă în piață. Vindeam haine din Turcia, cum era pe atunci. A apărut și primul băiat, dar de la un moment dat vânzările nu au mai mers, banii nu mai ajungeau și, pentru a suplimenta veniturile familiei, am început să fac prăjituri, mai ales de sărbători, în primul rând pentru familia extinsă și cunoscuți. În 1999, în decembrie, eram însărcinată cu Raul, îmi amintesc că am făcut 50 de tăvi de prăjitură de casă. În ianuarie am născut, iar de Paște am făcut și mai multe, 100. Atunci am decis să trec la profesioniști, cum s-ar spune. Și așa am început demersurile pentru a deschide cofetăria, aici, în curtea casei, la început cu un singur angajat, eu!

Urbea Mea: Cum arată astăzi echipa Cofetăriei „Corina”, când nu mai are doar un singur angajat?

Raul Fodoran: Cu 4 puncte de desfacere și laboratorul, echipa numără aproximativ 35 de angajați. O parte dintre fete au intrat la noi în practică și au rămas până astăzi. Noi le-am făcut tortul de majorat, noi pe cel de nuntă, noi pe cel pentru botezul copiilor. Suntem mai mult decât o echipă. Devenim, tot mai mult, o familie extinsă. Avem chiar și un cuplu care funcționează de minune împreună, Melindo și Gheorghe Bălgar. Ea face cele mai frumoase, mai delicate și realiste decorațiuni din marțipan, iar el, fost decorator de porțelan, i s-a alăturat de anul trecut și desenează acum pe torturi felurite flori și desene, de ți-e mai mare mila să le mai tai.

Corina Fodoran: În laborator avem patru echipe, una coace, una face umplutura pentru prăjiturile de casă, alta pentru cele de cofetărie, iar ultima intervenție o are echipa de la decor. Mie îmi place să fiu mereu printre ei, când la unii, când la alții. Programul lor este de 8 ore pe zi, al meu este de la cel târziu 5.00 dimineața, până e gata treaba, iar în sezonul nunților poate însemna și ora 2.00 a următoarei dimineți.

Urbea Mea: Care este prăjitura preferată de albaiulieni, cea mai bine vândută, și ce se întâmplă cu prăjitura care nu se cumpără?

Raul Fodoran: Deși avem, cred eu, cele mai spectaculoase candy baruri pentru evenimente, deși putem crea absolut orice în materie de torturi și prăjituri, noi nu suntem o cofetărie de nișă. Nu am fost şi nici nu ne propunem să devenim. Suntem o cofetărie pentru toată lumea! Iar cele mai bine vândute produse au fost mereu minieclerele, minitartele și prăjitura asortată de casă.

Cum folosim ingrediente naturale, termenele de valabilitate sunt scurte și se întâmplă să rămână prăjituri nevândute. Acestea se distrug, dar înainte vreme, când bunica ținea porci, duceam ce rămânea la Mirăslău. Aveam cei mai dulci porci din sat, asta e clar!

Urbea Mea:  Cum adică prăjitură de casă, dacă ea e produsă de un laborator de cofetărie?

Corina Fodoran: Majoritatea sortimentelor care alcătuiesc selecția prăjiturilor asortate de casă păstrează rețetele pe care le-am moștenit de acasă. Sunt aceleași de când am deschis, nu am schimbat nimic. Albinița, Pitești, Arlechin, Pralina, Bombonica, Bețivana, Cocosita sunt câteva dintre ele. Lor li s-au adăugat altele, pe care le-am botezat cu numele persoanelor de la care le-am primit: Timea, Alina, Leana, ba chiar și de la Hava am o rețetă. Clienții cumpără prăjitură asortată de casă, denumirile apar doar în rețetarele noastre.

Iar indiferent de tipul de prăjitură, fie ea de casă sau de cofetărie, ingredientele sunt mereu naturale, aceleași, pornind de la ouă, unt, zahăr, lapte, cacao, dulcețuri, nuci și alune. Nu facem creme din prafuri sau mixuri. Nici din ingrediente „identic naturale”!

Urbea Mea: Cum faceți față schimbărilor din domeniu, cum reușiți să țineți pasul cu moda în ale cofetăriei?

Corina Fodoran: Prospectăm foarte mult, iar de câteva ori pe an organizăm pentru echipa noastră workshopuri, în parteneriat cu firme internaționale ca: Puratos, Zeelandia, Irka, Irex. Maeștri cofetari din România și din străinătate vin aici, la noi, pentru a ne pune la curent cu cele mai noi tehnici și tendințe.

Și mai e ceva, provocărilor le faci cel mai bine față în echipă, iar în echipa Cofetăriei „Corina” intră și colaboratorii și furnizorii noștri. Chiar dacă am găsit un produs puțin mai ieftin în altă parte, pentru un profit mai mult sau mai puțin neglijabil, am preferat să beneficiem de relația de încredere, stabilitate și respect creată cu de-acum prietenii noștri de la Agrolact, Decar și Viadan.

Urbea Mea: S-a întâmplat vreodată să nu puteți onora o comandă din cauza complexității modelului de tort ori a pretențiilor clientului?

Corina Fodoran: Nu, niciodată. Dar îmi amintesc, ca și cum a fost ieri, o comandă pe care a fost cât pe ce să nu o onorăm deloc și nu din cauză că nu am fi fost capabili să o ducem la bun sfârșit. Să vă povestesc! În sezonul de nunți, în urmă cu mai mulți ani, luam comenzile nu pe vreun calculator, organizate în tabele, ci într-un carnețel. Scriam, frumos, cu pixul, ce dorea fiecare cuplu. Trăgeam o linie și așa delimitam comenzile. În general, cam una per pagina de carnețel. Într-o noapte, la ora 2.00, m-am întins puțin în pat, să îmi trag sufletul. În cap mi se derulau comenzile pentru nunțile de duminică. La un moment dat, apare soțul și îmi spune că au venit de la universitate, pe atunci se făceau nunți la cantina universității, să ia tortul. Am simțit instantaneu un fulger prin tot corpul. Am sărit din pat și i-am spus omului să meargă liniștit, că-i livrăm în scurt timp comanda. De fapt, tortul nu exista! Am uitat, pur și simplu! Mireasa a comandat doar tortul, fără altceva, așa că, în carnețel, s-a pierdut pe un capăt de pagină, l-am sărit! Și nu l-am văzut nici cu o săptămână înainte, când am sunat toate comenzile, cum fac mereu, să verific dacă totul e în regulă, dacă au rămas valabile.

Am pus imediat frișca la bătut, blaturi aveam deja făcute pentru torturile de duminică, am trimis după flori, pentru că tortul avea un aranjament de flori naturale în mijloc și, în timp util și conform comenzii, tortul a ajuns la mireasa lui, care nici în zi de azi nu bănuiește ce spaimă am tras!

Urbea Mea: Cum vă pregătiți pentru Crăciun? Care este programul Cofetăriei „Corina” de sărbători și care ar fi ultima zi până la care ar fi bine să dăm comenzile pentru prăjituri?

Raul Fodoran: Programul nostru este de la ora 8.00 la 20.00, doar în ziua de 24 decembrie închidem la 15.00. Comenzi primim până în data de 21 decembrie, dar îi asigurăm pe toți clienții noștri că vor găsi prăjituri variate și în Ajunul Crăciunului, la liber. Nimeni nu rămâne fără ceva dulce pe masă! Urmează apoi 2 zile în care cofetăria va fi închisă, iar în 27 decembrie redeschidem, program 8.00-20.00.

Corina Fodoran: Pregătirile au început cu o aprovizionare temeinică, numai ouă am comandat 1.200 de cofraje! Dincolo de comenzile personalizate, în fiecare dintre cofetăriile noastre vor fi suficiente prăjituri, inclusiv în data de 24 decembrie.

Pe lângă cozonacii cu nucă și ciocolată, prăjitura asortată de casă și cea premium (făcută nu cu făină de grâu, ci cu făină de migdale, cu unt mai gras, coniac de calitate superioară, ca oricare alt ingredient de top care intră în compoziția acestor prăjituri), am pregătit câteva rulade absolut spectaculoase, cum este cea cu fistic, pe care v-o recomand!

Mai jos vă prezentăm câteva poze cu produsele cofetăriei Corina:

Urbea Mea: Care este rețeta succesului Cofetăriei „Corina”?

Corina Fodoran: Succesul oricărei afaceri se bazează pe aceeași rețetă: să faci ce-ți place, să ții la oameni, să fii gata să muncești mai mult decât oricine altcineva, iar în cazul meu, credința în bunul Dumnezeu m-a ajutat să nu îmi pierd nădejdea atunci când au fost încercări și nici încrederea că știe El ce face, și că va face mereu bine!

Pentru poze, alte informații, regăsiți pe pagina de Facebook Cofetăria Corina: https://www.facebook.com/cofetariacorina. Detalii și comenzi la telefon: 0258- 810- 882.

NEETs pentru viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button