Interviuri

Larisa și Mircea Barițchi, perechea care a adus baletul profesionist și ritmurile de salsa și bachata la Alba Iulia

*Simona, cursant Moving Arts Company: „Eu cred că și Dumnezeu dansează, și dansează odată cu mine!”

Voi știți dansa? Și nu vorbesc de freestyle personalizat de voi, pe sistemul „feel the rithm” și Dumnezeu să ne judece, nu, ceva dans recognoscibil, care să poată fi încadrat în ceva categorie! Dacă nu știți, nici nu e de mirare, de atâtea griji, cred, poporul ăsta al nostru nu a dezvoltat abilitatea aceasta, a dansului, decât sporadic, de multe ori forțat de gura lumii, a se vedea dansul mirilor, nimic mai chinuitor pentru cineva cu elasticitatea unui dulap! De multe ori autodidacți, am dansat…cum am apucat. Și unde apucam noi la dans? În mod organizat, numai pe la o serbare opțional – obligatorie, la discotecă, pe la vreun chef, ori vreo nuntă, și cam acolo se încheia cariera noastră artistică, în ceea ce privește dansul. Bine, excludem, firește, dansatorii profesioniști! În mare, cam asta a fost și este România dansantă, dincolo de câteva orașe mari, unde să mergi la un club de dans, ori la cursuri, ca să nu devii divertisment când te apucă bâțâiala, face parte din normalitate.

Și nu, nu e vorba doar de dezinvoltură și de o opțiune de a petrece altfel timpul liber,  e vorba și despre a înțelege beneficiile acestui tip de sport. Dar ca să înțelegi asta, ca să îți treacă măcar prin cap, trebuie să ai opțiuni, locuri unde să poți să te duci și să te desfășori.

Mno, toată această introducere sper că v-a atras atenția, pentru că urmează o publicitate moka, adică gratis, fără niciun barter, parandărăt, sau alt câștig pentru noi, decât acela de a fi găsit, oameni buni, locul în care se poate merge la dans, și ca să învățăm, și ca să ne distrăm!

Moving Arts Company, așa se cheamă compania de dans înființată de un fost prim balerin al Operei Naționale Române din Cluj Napoca, Mircea Barițchi, care a adus baletul profesionist la Alba Iulia, în urmă cu șapte ani. Ca o completare la fel de firească precum cea din viața personală, i s-a alăturat soția, Larisa, dansatoare de salsa și alte dansuri dintr-acestea care, pentru una ca mine pot suna a sosuri de pizza, dar nu-s! Bachata, kizomba, mno, dintr-astea, ușoare când te uiți la altul, la ei, cum dansează.

În 2018 au început primele cursuri de salsa în Alba Iulia. Și pe când se înfiripa comunitatea, care la început număra circa 30 de persoane, a venit Covidul, iar întâlnirile au continuat atât cât legea a permis, apoi au fost nevoiți să le suspende. Timpul a trecut însă cu rost, a apărut pe lume puiul lor, iar sfârșitul pandemiei i-a găsit în formă și mai determinați ca niciodată să aducă arta spectacolului, prin dans și balet, mai aproape de oameni, pentru ca și la Alba Iulia să avem această opțiune, de a face mișcare în timp ce, de fapt, te destinzi, socializezi, dansezi!

„Încet, încet, ne-am revenit, ne-am recuperat comunitatea care a crescut tot mai mult. Acum avem cursanți și din Sibiu, Deva, Cluj Napoca, care vin să danseze cu noi, vin la evenimentele pe care le organizăm, la serile de dans, sâmbăta, la CZECH In La Vizitiu”, spune Larisa Barițchi.

Apropo, următoarea petrecere, combinată cu un workshop de kizomba, va avea loc sâmbăta cealaltă, în 29 octombrie 2022. De la 18:30, atelierul de dans, la ei la sediu (pe bd-ul Ferdinand nr.78 D), iar party-ul de după, de la 20.00, ca de obicei, tot la CZECH IN La Vizitiu. Se va lăsa cu dans până la epuizare, salsa, bachata și kizomba. Vă puteți înscrie și voi, la nr. de tel: 0757806939. Este și o taxă de participare, de 35 de lei pentru workshop și 15 lei pentru petrecere. Voi decideți dacă vreți să participați la amândouă (aveți reducere, e doar 40 de lei pachetul), sau doar la una.

„Pentru ei, cei care formează comunitatea noastră de dansatori, aducem mereu invitați din țară, instructori de dans cu experiență, de la care nu doar că pot învăța tehnici noi, dar cu care pot și dansa, experimentând dincolo de ceea ce au învățat cu noi.”, completează Larisa.

Mai mult decât dansatori, Mircea și Larisa sunt artiști, pe fostul prim balerin al Operei Naționale Române din Cluj Napoca, microbul de a face din dans spectacol nu l-a părăsit, dealtfel, din timp în timp, producțiile sale în materie de spectacol de balet fac deliciul publicului din Alba Iulia. În ordinea asta de gânduri și ambiții, anul viitor, Moving Arts Company organizează prima ediție a SALSAlba Festival. Până atunci, adică până în februarie, în intervalul 17-19 ale lunii, tot am avea timp să învățăm și noi câteva mișcări de bază.

Oferta Moving Arts Company: balet clasic, dans contemporan, jazz, lirycal, dans modern, salsa, bachata, kizomba, coregrafii personalizate pentru concursuri, evenimente speciale, nuntă și așa mai departe.

Vârsta de la care se poate urma cursul de balet, de exemplu, este de 4 ani, iar la dansuri, de 6 ani. Asta în cazul copiilor, noi, restul, putem veni până când ne țin încheieturile și avem spiritul tânăr. „Am avut un cursant în vârstă de peste 50 de ani. A fost unul dintre cei mai serioși elevi, a venit toată perioada în care s-a aflat în Alba Iulia, el fiind italian de origine”, mi-a spus Mircea.

Încă se mai fac înscrieri la grupele de începători, atât la balet cât și la salsa și bachata, nu e târziu să alegeți forma asta de mișcare!

Știați că baletul este una dintre cele mai grele meserii din lume? Balerinele ies la pensie la 40 de ani, iar bărbații, la 45. Și nu e de mirare! Cei care ați încercat măcar o dată o postură de dans, știți foarte bine că e greu și să o menții, darămite și mai și faci pași mlădioși în tot răstimpul.

Cursanții lui Mircea Barițchi iau premii, asta dacă vă interesează performanța, deci nu e numai relaș și mișcare, pentru cei care au ambiția asta. Iar nu puțini sunt tinerii care pleacă ulterior la licee de coregrafie din țară: Cluj, Timișoara, București. Fac carieră din dans, și asta îi poartă pe unii departe, pe scenele lunii, pe vase de croazieră, oriunde arta spectacolului își găsește mediul propice.

Mircea și Larisa dansează, uneori, 7 zile din 7, multe ore pe zi. Cum de nu cad secerați? Ba, mai cad, dar se ridică pentru că „atunci când ajungi dansator profesionist, dansezi indiferent de stare, și dacă pornești pe un fond abătut, făcând ceea ce îți place, te recreezi! Ne face bine să dansăm, atât fizic cât și psihic! Interacționând mereu cu oamenii, te încarci de la ei”, spune balerinul.

La dansuri ori vii, ori nu vii! Nu există că nu ai timp, că nu ai forma fizică necesară. Până nu încerci, nu ai de unde să știi dacă e sau nu pentru tine. Prin dans scapi de anxietăți, de inhibiții. Copiii care dansează în fața publicului, fie și cel format din colegii de grupă, nu vor avea niciodată trac la un examen oral, o prezentare în fața clasei. Să înveți o coregrafie înseamnă să lucrezi nu doar mușchii trupului, ci și mintea. Memoria intră în joc, coordonarea mișcărilor necesită concentrare, și uite așa ai parte de un antrenament mai complex decât credeai. Creierul și corpul se dezvoltă armonios, în timp ce dansezi. Era și o emisiune la TV, „Dansez pentru tine”, de fapt, fiecare dansează pentru sine.!

Mărturii:

Renata, 42 de ani, vine la cursurile de dans încă de la început, de 4 ani! „Aici e relaxare totală, un loc pe care îl recomand oricui. Până la urmă, sportul este benefic oricui, dar dansul îți oferă ocazia, ca femeie, să îți pui în valoarea feminitatea, senzualitatea!”.

Andreea, 30 de ani, vine de la 26 de ani la orele de dans ale lui Mircea și Larisa. „De mult așteptam să se facă asemenea cursuri de dans și în Alba Iulia. Când am aflat de ei, am mers imediat și cel mai bun semn că sunt ce trebuie este faptul că nu am renunțat. Când dansez, simt o bucurie, o împlinire, simt că trăiesc! Ei sunt super prietenoși, super mișto, calzi, o plăcere să fii în preajma lor. Veniți, dați-vă voie să fiți voi, aveți curaj, simțiți ritmul, eliberați-vă prin dans!

Eni, 45 de ani. „Îmi place foarte mult să simt muzica! Când învăț pași noi, abia aștept să-i stăpânesc, ca să mă mișc cât mai bine pe muzică. Am căutat oportunitatea asta în Alba de multă vreme, nu știam că se fac dansuri la acest nivel, și m-am bucurat când i-a descoperit. Atmosfera e faină la cursuri, ei sunt un cuplu fain, ne distrăm împreună, vă așteptăm și pe voi!”

Simona, 47 de ani, de 3 ani vine la dansuri. „N-am lipsit niciodată, și dacă strănutam, când veneam la dansuri îmi trecea. Munca la birou m-a cadorisit cu 5 hernii de disc, dar când dansez, nu mă mai doare! În pandemie, când nu s-au mai ținut dansurile, am fost disperată. Aș fi plătit să facă ore numai cu mine, unu la unu! Degeaba dansezi tu acasă, nu e același lucru. Pentru mine, e medicament. Dorm noaptea fără să mă doară spatele. Încercați, e stare de bine pură, o oră ești fericit, rupt de cotidian, de orice. Probleme? Nu mai știi de ele! Eu cred că și Dumnezeu dansează, și dansează odată cu mine!”

Pe Larisa și Mircea Barițchi îi găsiți aici: https://www.facebook.com/movingartscompany. Căutații și dansați, dansați pentru voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button