Interviuri

Coffee talk cu Carmen și Aurelian Hendrea – Filip, performerii cafelei de specialitate din Alba Iulia

*De pe plantațiile din Etiopia, Indonezia, Columbia, Uganda ori Costa Rica, boabe de cafea de top ajung în ceașca ta! Cum unde? La Zocco ori la Centro Speciality Coffee&Bistro!

Ea, din Alba Iulia, el, din Baia Mare. Ea, vicecampioană națională la handbal, el, campion național la atletism, antrenor al lotului național de juniori. Formați la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, acolo unde s-au și întâlnit. Profesori și antrenori de sport ani la rând, în Qatar, au lucrat și la Milano și New York. Se întorc în România, se stabilesc la Alba Iulia și deschid, nu o sală de sport sau o școală de performeri într-ale atletismului, de exemplu, ci o cafenea! Zocco Caffe (La Marzocco – o marcă celebră de expresoare profesionale din Italia, cele mai bune din lume!), primul loc cu cafea de specialitate din Alba Iulia! De ce? Pentru că ne lipsea!  Asta se întâmpla în luna iunie a anului 2017, într-o zi de weekend, își amintește Carmen. Ce zi atipică pentru a deschide o cafenea! La sfârșit de săptămână, când lumea nu merge la serviciu, când diminețile ne prind mai mult pe acasă, dar pentru familia Hendrea a fost cu noroc! La trei ani distanță, tot într-o zi de weekend, au deschis cea de-a doua cafenea la Alba Iulia, Centro Speciality Coffee&Bistro.

În 3 ani, acești doi oameni au făcut ce știu mai bine, adică performanță! Cu disciplină, seriozitate, perseverență și dorința de a da tot ce-i mai bun, Carmen și Aurelian Hendrea-Filip nu au precupețit niciun efort pentru a pune clientului în ceașcă cea mai bună cafea de specialitate, și nu oricum, ci în cel mai atrăgător fel posibil. Șefa, cum îi mai spune Aurelian din când în când soției, a făcut cursuri de barista și are astăzi acreditare națională. De altfel, tot personalul a fost cursat chiar de Delia Avram, campioană națională în 2019, cea mai bună barista din România! Nu se putea altfel. Carmen nu ar fi avut încredere să lase pe nimeni altcineva să toarne aromata licoare și să deseneze cu fir de lapte modelele care bucură ochii și sufletul cafengiilor. Tot ea a amenajat și cafenelele, de la design interior, la mobilier și cești. Nimic nu e la voia întâmplării și totul are un rost și un feng shui.

În acest răstimp, deși au lucrat cot la cot, zi lumină, au reușit să prospecteze piața, furnizorii, să-și asigure legături directe cu fermieri din toată lumea, așa încât boaba de cafea, culeasă dintr-un cireș de cafea (așa am aflat că-i zice) din Etiopia, Indonezia, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Uganda, Kenia ori Mexic, să ajungă direct în magazia lor, fără intermediari. Apoi, în aparatul de prăjit propriu, unde, după algoritmi numai de ei știuți („jucăria” de 30.000 de euro e legată la un laptop cu tot felul de grafice), se rumenește, alături de suratele ei, numai cât trebuie, între „first crack și second crack”, mă amețește Aurelian cu limbajul de specialitate.

Urbea Mea: De la sport de performanță la antreprenori de performanță. A fost greu?

Carmen Hendrea-Filip: Cu siguranță nu a fost simplu! Dar eram obișnuiți cu efortul prelungit, cu munca, cu orele suplimentare, așa că, atunci când am realizat că noi închidem, noi deschidem zilnic, nu ni s-a părut așa de tragic, cu atât mai mult cu cât lucram pentru noi. Cafeneaua este locul nostru de muncă, din asta trăim, așa că era firesc să ne ocupăm cât mai bine de această afacere de familie. Pentru că nu poți să pleci, să mai treci din când în când. Nicăieri, nici în România, nici în Italia, Grecia, peste tot am observat că, acolo unde merge bine, unde atmosfera e ca acasă și oamenii revin cu plăcere, patronul e mereu undeva prin preajmă, dacă nu servește, e la casa de marcat, dar e acolo, prezent.

Greu a fost în starea de urgență, cu pandemia, deși cred că am fost singurii care nu am închis nici măcar o zi. Eu la Zocco, Aurelian la Centro, am servit la geam și am ținut afacerea pe linia de plutire. Noi am avut noroc, am rezistat, alții din industria HORECA au închis definitiv businessurile.

Urbea Mea: Care este sortimentul tău preferat de cafea și cum îți place să îl bei? Aurelian Hendrea-Filip: Prefer cafeaua din Etiopia, dar anul acesta Columbiile sunt foarte bune. Îmi place cafeaua pură, fără zahăr, fără lapte. În lume sunt cafenele de specialitate unde nici nu se oferă zahăr, dacă am fi făcut și noi la fel, închideam după prima zi. Prefer să simt toate aromele din fiecare sortiment: zmeură, piersici, ciocolată, nucă etc. Iar această aromă depinde în primul rând de calitatea boabelor, acolo se vede diferența de preț între o cafea de sub 0,5 euro per kilogram și cele pe care le aducem noi, între 17 și 25 euro kilogramul, toate 100% Arabica. O singură boabă cu defect poate schimba aroma unei cești de cafea! Apoi contează cum o prăjești, producătorii industriali, care folosesc boabe de o calitate inferioară, pentru a masca defectele (gust de iarbă, de cartof, de medicamente), aproape că ard boabele, de unde și culoarea, foarte închisă. O prăjire corectă lasă bobul cât mai aproape de culoarea lui naturală. Devine maroniu, nu negru! Până să ajungem la profilele proprii de prăjire, care potențează exact cum trebuie gustul, am făcut la rândul meu cursuri cu cei mai buni prăjitori-barista din România. Iubesc cafeaua și cred că asta mă ajută să fac cu plăcere ceea ce fac!

Urbea Mea: Ce sortimente de cafea găsim la Zocco Caffe și Centro Coffee&Bistro?

Carmen Hendrea-Filip: Rețetele pe care le folosim sunt cele internaționale, la fel și numele produselor: Espresso, Doppio, Long Black, Americano, Cappuccino, Flat White, Latte, Macchiato, Cortado, Affogato, Iced Mocha. Asta la capitolul cafea, dar nu ne lipsesc smoothiurile, cel mai popular fiind cel de rodie, ceaiurile, și nici croasantele.

Apă filtrată, cu lămâie și portocală, primesc toți clienții care rămân să-și bea cafeaua la noi, din partea casei. Pentru hidratare, pe de-o parte, dar și pentru a-și curăța papilele gustative de orice altă aromă, pentru a se bucura de cele din ceașca cu cafea pregătită de noi.

Urbea Mea:  Ce preferă să bea albaiulienii în materie de cafea?

Aurelian Hendrea- Filip: Majoritatea clienților noștri preferă cafeaua cu lapte, sens în care avem grijă ca aceasta din urmă să fie de cea mai bună calitate și de proveniență românească. Eu le recomand tuturor să încerce și fără, măcar o dată! Iar pentru acasă, le punem la dispoziție cafea proaspăt prăjită și măcinată, în plicuri cu valvă, care permite eliberarea dioxidului de carbon, eliminat în mod natural de cafeaua procesată astfel. Pe fiecare ambalaj în parte găsesc specificații clare privind punctajul produsului, dat de Specialty Coffee Association, data și locul recoltării (cea culeasă la altitudini mari este mai acidă, mai fructată, în vreme ce o altitudine redusă indică un sortiment mai dulce). Evident, data prăjirii și ambalării, intervalul optim de preparare fiind între 10 și 20 de zile de la procesare.

Urbea Mea: Planuri de viitor?

Carmen Hendrea-Filip: Viitorul a venit de curând pe lume, se numește Philip Hendrea-Filip, el va dicta evoluția lucrurilor și a afacerii pe care ne dorim să o păstrăm una de familie. Ne dorim să reușim să ne atingem toate obiectivele privind păstrarea calității produselor, fidelizarea clienților și a personalului. Și, de ce nu, să sprijinim și alte afaceri locale, cafenele care ar putea alege să cumpere cafea de specialitate de la noi, pentru a oferi o opțiune propriilor clienți.

Aurelian Hendrea- Filip: Cel mai mult îmi doresc ca oamenii să vină și să revină cu plăcere, atât la Zocco, cât și la Centro, să se simtă confortabil aici, să socializeze, să devină prieteni, în compania unei cafele, credem noi, excepționale. Să-și găsească fericirea, energia și cheful de viață în ceașca noastră cu cafea! Să ne aprecieze produsele și munca, să-și educe gustul și să se plimbe printre aromele lumii la fiecare gură de espresso.

Alt plan de viitor? O plantație de cafea în Costa Rica! Să visezi nu a fost niciodată o idee rea!

Philip Hendrea-Filip:  Crede că are cei mai cool părinți din lume și abia așteaptă să crească, să-și dea și el cu părerea în business. Are năsucul format de mic, doar e VIP-ul celor mai aromate locuri din Alba Iulia!

Îi găsiți și aici: www.facebook.com/centroroastery / www.facebook.com/Zocco114

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vă recomandăm și

Back to top button