Editorial

Editorial: Război și/sau Pace?

Nu este despre celebrul roman scris de Lev Tolstoi, este despre noua realitate apărută în viețile noastre, joi dimineața, 24.02.2022… atunci când Rusia a invadat Ucraina!

Ca să ce?

N-o să înșirăm argumentele din delirul televizat al lui Putin, cu privire la casus belli-motivul de război-respectiv „genocidul” suferit de rusofonii din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, dar un scurt istoric nu strică:

Rusia Kieveană a fost embrionul ortodox al viitorului stat rus/imperiu țarist, care s-a extins, ca orice imperiu, în Asia și Europa, cucerind inclusiv Crimeea, în secolul 18. Nu întâmplător, fostul secretar general al PC al URSS, Nikita Hrușciov, ucrainian prin naștere, a acordat Crimeea RSS Ucrainiană, în 1954, la trei sute de ani de la semnarea acordului dintre ruși și cazaci.

Puțină lume știe că partea de sud-vest a Ucrainei actuale a fost în componența altor state, înainte de 1939-1945, respectiv Polonia, Cehia, Ungaria și… cu voia dvs., România, o parte din proces datorându-se înțelegerii dintre Hitler și Stalin, cu privire la Polonia și Basarabia, respectiv Bucovina de Nord, cealaltă parte mutațiilor teritoriale apărute ca urmare a Conferinței de pace la Paris, din 1947, când URSS s-a mutat-sic?! – mai spre vest, în dauna țărilor sus amintite! Apoi, partea de sud a Basarabiei, cu Bugeacul și gurile Dunării, a fost luată Basarabiei și înglobată în Ucraina, așa cum arată ea azi!

Putin se simte amenințat, ca orice dictator, de transformarea Ucrainei… dintr-un stat aservit Moscovei, într-un stat democratic, cu dorința de aderare la UE și NATO!

Să nu uităm că Ucraina a avut al treilea arsenal nuclear din lume și a fost convinsă, în 1994, să-l neutralizeze, primind garanții de securitate din partea SUA, UK și… Rusiei.

Să mai spunem că, în Ucraina, partea vestică, este majoritar catolică, iar partea estică, majoritar ortodoxă și vorbitoare de rusă… iar Ucraina, ca stat independent, are doar 30 de ani ca vechime, deși este membru ONU din 1945 – ca RSS UCRAINEANĂ, parte a fostei URSS.

Ca atare, Putin, după ce a preluat Crimeea în 2014, tot în februarie 23 – ziua armatei ruse – fără să tragă un foc de armă, a mutat din nou, ca un pasionat jucător de șah, sperând că, după tirul inițial cu rachete, Ucraina se va preda și ucrainienii îl vor primi cu flori, ca pe un eliberator!

Dar, ce să vezi??… ucrainienii i-au primit pe ruși cu Javelin, Stinger și NLWA, arme antitanc occidentale, plus deja celebra urare… bine ați venit în IAD!!

Armata ucrainiană a fost instruită și bine echipată, chiar dacă rușii sunt superiori în trupe și armament. Ei luptă acasă la ei, pentru pământul lor și casele lor, cu niște ruși cu moral scăzut, care nu înțeleg ce li se întâmplă!

Rușii au pierderi imense, peste 6000 de morți (info preluate din site-uri oficiale), peste 200 de prizonieri, sute de tancuri distruse, o mie de alte blindate distruse, zeci de avioane samd.

Si ucrainienii au pierderi mari, militare și civile, dar asta i-a îndârjit… zeci de mii de bărbați fac cozi la centrele de înrolare, civilii pregătesc baricade în Kiev și cocktailuri Molotov, rezistența lor este extraordinară și a uimit o lume întreagă!

Asta a convins UE și NATO să le acorde sprijin în arme și combustibil, plus sancțiuni financiare și economice severe contra Rusiei, care, deși este o mare putere militară, are un PIB egal cu al Italiei!

Invazia a declanșat însă, dincolo de distrugeri, o mare tragedie pentru civili… multe sute de mii, în curând milioane, de femei și copii,  luând calea pribegiei, cu câteva haine și haine… și astea se vede în cozi de zeci de km, la granițele vestice ale Ucrainei!

Vedem asta cu ochii noștri, la Siret, Sighetu Marmației și Isaccea, unde românii se comportă excepțional, cu semenii lor din Ucraina, instituții de stat, ONG uri și simpli oameni, dovedind, încă o dată, că românii au nu doar vocație europeană, ci și acea calitate umană caracteristică poporului român!

Tragedia trebuie să înceteze și invazia Rusiei trebuie stopată!

Ucraina nu luptă doar pentru ea, ci pentru toți cei care cred în valorile unei Europe moderne, de aceea cauza Ucrainei, este și cauza noastră!

Iar președintele Zelenski a dovedit că este un lider extraordinar, refuzând să plece în exil și reușind  să aibă un procent de încredere de 90%!

Se pare că lumea pe care o știam noi, pînă joia trecută, s-a schimbat!

Dar sacrificiul acestor oameni, după 77 de ani de pace în Europa, ne-a emoționat pe noi toți și ne-a făcut să ne gândim, nu doar la ei, ci și la noi… cei care suntem în siguranță, la căldură!

Război nu, Pace da!

Ste Lyann

Blogger & much more

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button