Interviuri

(INTERVIU) Adriana Brătean, o educatoare tânără din Alba Iulia: „Joculețele realizate cu ajutorul aplicațiilor au avut un impact pozitiv asupra copiilor și au ușurat procesul de învățare”

Astăzi vorbim despre cei mici și despre cum se acomodează ei în această perioadă cu normele aflate în vigoare. Am stat puțin de vorbă cu Adriana Brătean, o educatoare tânără și talentată din Alba Iulia și ea ne-a prezentat puțin cum stau lucrurile la Grădinița cu Program Prelungit Step by Step nr. 12 din municipiu.

URBEA MEA: De ce ai ales meseria de profesor pentru învățământul preșcolar și ce îți place cel mai mult la aceasta?

Adriana Brătean: Îmi amintesc cu drag de copilăria mea la grădiniță, și acest lucru pot spune că a lăsat o mare amprentă în alegerea acestei profesii. Oamenii pe care i-am întâlnit pe acest drum și interacțiunea cu cei mici m-au convins că am făcut alegerea corectă. În plus, ce poate fi mai frumos decât să îți începi ziua cu îmbrățișări, zâmbete și priviri calde?!

URBEA MEA: Din punctul tău de vedere, care sunt 5 cele mai importante aspecte când lucrezi cu copiii mici?

Adriana Brătean: Ca educatoare, fiecare zi este o provocare, o sursă de energie, dar și o responsabilitate mare pe care e nevoie să ne-o asumăm cu multă siguranță. Primii ani din viaţa unui copil sunt esenţiali în punerea bazelor viitorului adult, așadar la grădiniță, noi educatoarele devenim o a doua mamă înzestrată cu o serie de cunoştinţe şi atestări care vor susţine educarea micuților cu iubire, devotament şi empatie. Pe lângă calitățile pedagogice (înțelegere și comunicare, tact pedagogic, capacități de organizare) e nevoie și de calități ce țin de personalitate (blândețe, veselie, imaginație).

URBEA MEA: Spune-mi cum învață, dar și cum se joacă un copil la această vârstă.

Adriana Brătean: Învățarea la această vârstă se realizează prin joc. Știm că jocul este cea mai importantă activitate a copilului încă de la naștere. Prin joacă, copiii descoperă lucruri noi, metode de a rezolva probleme, soluții eficiente, inventează și descoperă lumea. Un copil va creşte echilibrat din punct de vedere fizic şi psihic atunci când beneficiază de toate resursele care susţin dezvoltarea fizică şi psihică.

URBEA MEA: Ce metode folosești pentru a ajunge la inima celui mic?

Adriana Brătean: La grădiniță noi suntem o familie! Ne spunem pe nume și acest lucru cred ca ne face să ne simțim mai aproape unul de celălalt, suntem egali și suntem cei mai buni prieteni. Ne jucăm împreună, descoperim lumea și rezolvăm împreună orice problemă întâmpinată.

URBEA MEA: Care consideri că este secretul în educarea copiilor de această vârstă?

Adriana Brătean: Educarea copiilor preșcolari nu este un secret, ci se bazează pe aplicarea cunoștințelor teoretice îmbinate cu imaginație, răbdare, empatie și dragoste. Fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său, iar acest lucru ne provoacă zilnic să găsim soluții, să ne adaptăm, să îi stimulăm în folosirea aptitudinilor pentru a forma un caracter frumos. Mă străduiesc să fac acest parcurs al lor mai interesant, mai distractiv și lucrurile învățate să le fie de folos mai departe.

URBEA MEA: De unde te inspiri pentru activitățile pregătite și cum reușești să ții pasul cu tot ce este nou?

Adriana Brătean: În momentul de față sursele din care ne putem inspira sunt nenumărate, iar pe lângă cele puse la îndemâna tuturor, pentru mine colegele și echipa de unde lucrez sunt o resursă deschisă de idei și cunoștințe în acest domeniu.

URBEA MEA: Având în vedere faptul că examenele sunt tot mai grele de la an la an, ce crezi: se merită să fii profesor?

Adriana Brătean: Da, merită să fii profesor! Este adevărat că examenele sunt tot mai grele, însă acest lucru nu mă face să stau departe de cei mici. Mai mult decât atât, aceste examene mă ajută să mă dezvolt și să ma perfecționez în acest domeniu. Consider că omul învață întreaga viață.

URBEA MEA: Povestește-mi puțin cum a afectat pandemia acest domeniu și cum ai făcut față în această perioadă.

Adriana Brătean: De-a lungul timpului oamenii au evoluat și mereu s-au adaptat la diferite probleme din viața lor. Pandemia, chiar dacă ne-a pus o piedică, nu ne-a oprit din dorința de a învăța și de a deveni mai buni. Joel Osteen spunea: „Când ai de a face cu timpuri dificile, să știi că acele provocări nu sunt trimise să te distrugă, sunt trimise să te promoveze și să te întărească.”

URBEA MEA: În ce relație erai cu tehnologia înainte de avalanșa pandemiei și cât de mult s-a schimbat aceasta când s-a trecut la școala online?

Adriana Brătean: Tehnologia nu a însemnat un obstacol în munca mea, însă odată cu avalanșa pandemiei mi-am dat seama că erau unele lucruri pe care nu le stăpânesc. Din fericire am avut oportunitatea de a participa la o mulțime de cursuri de formare și perfecționare în acest domeniu, reușind astfel, cu interes și implicare, să realizez activități utile și plăcute pentru cei mici. A fost o mare provocare urmată însă de multe beneficii.

URBEA MEA: Cum au reacționat copiii la această schimbare și cât de implicați au fost în această nouă formă de învățare?

Adriana Brătean: La început le-a fost mai greu să se adapteze acestei schimbări, însă din fericire micuții mei, fiind descurcăreți, au reușit să treacă cu brio acest obstacol și să se implice tot mai mult la noua ”grădiniță”.

URBEA MEA: Care dintre metodele de învățare online a dat cel mai mult roade în cazul copiilor din clasa ta?

Adriana Brătean: Un mare beneficiu pentru grupa noastră a constat în faptul că zilnic ne vedeam online (menționez că pentru acest lucru sunt recunoscătoare părinților care au fost foarte implicați; fără ei activitățile online la grădiniță sunt aproape imposibile). Am încercat mereu să realizăm jocuri și activități distractive, să socializăm și să creăm un mediu plăcut în grupa noastră virtuală. Joculețele realizate cu ajutorul aplicațiilor au avut un impact pozitiv asupra copiilor și au ușurat procesul de învățare.

URBEA MEA: Dacă ar fi un singur lucru pe care să îl transmiți părinților, care ar fi acela?

Adriana Brătean: Vreau să le mulțumesc pentru încredere, colaborare și sprijin, deoarece fără ei munca noastră nu ar da roade. Haim Ginot spunea ”Tratează-ți copilul ca și cum este deja persoana capabilă să devină”

Un mesaj pentru cititorii www.urbeamema.ro și a revistei Urbea Mea.

”Sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor.”  Feodor Dostoievski

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button