Cu siguranță foarte mulți dintre voi o cunoașteți sau ați auzit despre ea și proiectele frumoase pe care le desfășoară la Alba Iulia. Este vorba despre Octavia Maria Oprea, o tânără albaiuliană plină de optimism, care a contribuit la construirea unei imagini frumoase a județului Alba atât în țară, cât și în străinătate. Din acest motiv am stat de vorbă cu ea și vă invit să o descoperiți și voi în următorul interviu.
URBEA MEA: De ce ai ales să faci dansuri? Când ai început?
Octavia Maria Oprea: Pasiunea pentru dans mi-am descoperit-o în clasa a IX-a când, după 8 ani de studiu muzical la Liceul de Muzică am schimbat cu totul direcția, alegând științele exacte predate la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Am simțit foarte repede lipsa studiului artistic, moment în care mama mi-a propus să încerc dansurile populare. Inițial nu am vrut, dar la insistențele ei am mers la o repetiție să văd despre ce este vorba și de atunci am fost nelipsită.
URBEA MEA: Ce înseamnă pentru tine dansul?
Octavia Maria Oprea: Pentru mine dansul este cel mai bun medicament. O pasiune pierdută, un vis neîmplinit, un gând nespus, toate își găsesc rezolvarea prin dans unde, cu sufletul și trupul, reușim să ne găsim alinarea, rezolvarea și puterea. Dansul este cel mai frumos mod prin care putem trăi mai multe vieți și putem retrăi cele mai frumoase clipe.

URBEA MEA: Care sunt primele amintiri în dans?
Octavia Maria Oprea: Piruetele. Ele sunt cele care m-au determinat să îmi doresc să dansez. Îmi amintesc prima repetiție când fetele din ansamblu au început încălzirea și exersau pe coridor, piruetele. Mi s-au părut foarte frumoase și grele în același timp, o adevărată provocare să execuți minute în șir aceste figuri de dans. Acesta a fost momentul în care am simțit că este ceea ce îmi doresc să fac.

URBEA MEA: Ce stil de dans preferi și de ce?
Octavia Maria Oprea: Deși am început să practic dansurile populare, pe parcursul studiilor universitare am ales să îmi fructific talentul în dansul modern și contemporan. Am realizat spectacole și dansuri cu teme variate și în stiluri diferite, în care am urmărit să explorez și să mă dezvolt cât mai mult. În 2014 am înființat trupa Magna Nemesis, actuala Antheia Imperialis, care reconstituie și promovează dansurile inspirate din antichitatea și mitologia daco-romană. Prin activitatea noastră am reușit să promovăm zestrea antică a orașului nostru atât în țară cât și peste hotare la numeroase festivaluri de profil. M-am regăsit foarte mult în acest stil și îmi doresc să îl dezvolt cât mai mult în viitor.
URBEA MEA: Care este unul dintre cele mai mișto momente coregrafice pentru tine, de care ești mândră?
Octavia Maria Oprea: Cele mai importante spectacole pe care le-am realizat și în care m-am implicat foarte mult atât profesional cât și sufletește sunt „Orfeu și Euridice – o dramă în pași de dans” – spectacolul de licență și „Origini Profane” – spectacolul de disertație. A fost o adevărată provocare pentru dansatorii mei, amatori fiind, să ducă la bun sfârșit aceste spectacole, motiv pentru care le mulțumesc încă o dată pentru implicarea și dăruirea lor. Sunt mândră că am reușit să le realizez alături de buna mea prietenă scenograf Francesca Cioancă, amândouă așteptând de mult timp să lucrăm împreună la un proiect artistic. Primul spectacol s-a desfășurat în aer liber în cadrul Festivalului Roman Apulum. Deși a plouat toată ziua, spre seară, vremea ne-a permis să ne pregătim iar publicul a fost alături de noi în număr foarte mare. Deși pe finalul reprezentației a început ploaia, am fost fericită să văd că nimeni nu a plecat. Toți spectatorii au urmărit cu sufletul la gură idila tragică, ceea ce le-a dat putere și dansatorilor să continue în aceste condiții dificile. Pentru al doilea spectacol m-am bucurat de sprijinul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, în colaborare cu secția Museikon al Muzeului Național al Unirii care ne-a primit și ne-a găzduit. Satisfacția este enormă când vezi că lucrurile se așează și reușești să aduci în fața publicului momente speciale, de suflet. Sper ca pe viitor să mai am ocazia să împart astfel de momente și spectacole cu publicul albaiulian.

URBEA MEA: Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai importante calități pe care trebuie să le dețină un om pentru a deveni un coregraf bun?
Octavia Maria Oprea: Pe lângă calitățile specifice, unde muzicalitatea, ritmul, sensibilitatea, creativitatea și viziunea artistică sunt absolut necesare, cred că este foarte important pentru viitorul coregraf să fie și un bun organizator și lider. Echipa de dansatori pe care o formezi, colaboratorii de care dispui și finanțatorii pe care îi atragi în proiectul tău, sunt factori esențiali în reușita unui spectacol și definitorii pentru proiectele de lungă durată, atât pe plan local, cât și extern.

URBEA MEA: Cine sunt oamenii care te-au marcat, oamenii care fie prin faptul că te-au susținut, fie prin faptul că ți-au creat obstacole te-au făcut să lupți pentru a-ți atinge visele?
Octavia Maria Oprea: Am întâlnit și am lucrat cu foarte mulți oameni, de la toți am învățat câte ceva. Am văzut cum unii se limitează și încearcă să îi oprească pe ceilalți din simpla lor răutate sau neputință, am întâlnit și caractere slabe, superficiale, dar nu trebuie să ne îndreptăm atenția prea mult asupra lor. Caut să am în jurul meu persoane de la care pot învăța, alături de care pot dezvolta lucruri frumoase și care tind la rândul lor spre autodepășire, sprijinindu-i pe cei din jur să facă la fel. O persoană care m-a ajutat să îmi dezvolt modul de gândire și felul de a privi lucrurile a fost domnul profesor Liviu Lodoabă, iar în domeniul coregrafic am fost puternic influențată de doamna profesor coregraf Livia Gună, care m-a îndemnat mereu să caut, să experimentez, să mă dezvolt și să nu mă opresc din a încerca să fac mai bine. Nu în ultimul rând, soțul meu este cel care mi-a fost alături atât în momentele frumoase, dar mai ales în cele dificile și m-a scos mereu din problemele în care eram prea implicată pentru a le rezolva singură.

URBEA MEA: Ce înseamnă să construiești o coregrafie?
Octavia Maria Oprea: Uneori înseamnă 5 minute, alteori pot fi luni de zile. Este un proces care depinde foarte mult de tine, coregraful, de ceea ce vrei să transmiți. Uneori pur și simplu știi și lucrurile par să vină de la sine, inspirația „te lovește” în varii momente – noaptea, ziua la repetiții, undeva într-o excursie … pur și simplu. Alteori este un proces de căutare în care faci și ceva îți place, ceva trebuie schimbat, parcă nu e ceea ce vrei (poate nici nu știi exact ce vrei), un lung șir de reușite și eșecuri care te aduc în cele din urmă la liman. Aceste provocări fac parte din meserie și probabil sunt și cele care, o dată depășite, îți aduc satisfacția cea mai mare.
URBEA MEA: Te rog să ne povestești una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-ai avut ca dansator sau coregraf.
Octavia Maria Oprea: Sunt foarte multe experiențe frumoase pe care le-am trăit datorită dansului, unde am întâlnit oameni extraordinari și pasionați. Una dintre ele a fost în Macedonia, când am participat la proiectul Erasmus+ „Dance for Peace” (2017). A fost un schimb de experiență în care, participanții au predat și au învățat câte o suită de dansuri tradiționale din cele 6 țări implicate, dansuri prezentate ulterior într-un spectacol multicultural. Am învățat dansuri din Croația, Bulgaria, Macedonia, Polonia și Cehia iar eu le-am predat la rândul meu o suită de dansuri din România – specifice județului Alba. Am avut o satisfacție enormă văzând coregrafi din alte țări, în costumele lor autentice, dansând alături de mine, țarina noastră moțească și alte jocuri populare românești. Am mai participat la genul acesta de proiecte și în Grecia, Albania, Malta și urmăresc să aduc aceste colaborări tinerilor din orașul nostru, să le oferim șansa de a descoperi cultura altor popoare și de a-i îndemna să ne promoveze orașul în străinătate.
URBEA MEA: Când ai descoperit că drumul pe care l-ai ales este perfect pentru tine?
Octavia Maria Oprea: Cred că redescopăr acest lucru de foarte multe ori. Uneori în timpul unui spectacol când îmi privesc dansatorii, alteori când dansez și mă uit în ochii spectatorilor sau în sala de repetiții când copiii îmi zâmbesc larg și-mi spun că le place să danseze… Este o satisfacție constantă care îmi dă putere să merg mai departe.
URBEA MEA: Știm că te ocupi de clasa de dansuri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Cum a început totul și ce te-a determinat să faci asta?
Octavia Maria Oprea: Am crescut la Centrul de Cultură „Augustin Bena”. Acolo am învățat prima dată să dansez, am fost angajată ca dansatoare al Ansamblului de Dansuri Populare și mai apoi am trecut în serviciul Școala de Arte și Meșteșuguri din dorința de a aduce mai aproape de public această frumoasă artă. Îmi face plăcere să urmăresc evoluția dansatorilor și să îi modelez spre a deveni cea mai frumoasă versiune a lor. În prezent mă bucur de sprijinul managerului nostru, Alexandru Pal și îi mulțumesc pentru că este interesat la rândul lui să dezvoltăm cât mai mult acest sector, să lărgim paleta de spectacole artistice și să promovăm arta coregrafică în rândul publicului albaiulian.

URBEA MEA: Ce planuri ai pentru viitor?
Octavia Maria Oprea: Momentan, mă pregătesc pentru examenul de admitere la doctorat, din toamnă, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Deși trecem printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei, încerc să îmi păstrez optimismul și sper să revenim în curând pe scenă, să vă prezentăm spectacolele pe care le pregătim de ceva timp.
Un mesaj pentru cititorii www.urbeamea.ro și a revistei Urbea Mea.
Îi invit pe cei pasionați de dans să mi se alăture, implicându-se în proiectele mele artistice unde vor avea ocazia să se descopere prin această frumoasă artă a dansului și să își dezvolte abilitățile. Îi îndemn pe cititorii revistei să se implice cât mai mult în viața culturală a comunității, să dăm viață orașului nostru și să ne mândrim cu bogatul patrimoniu de care dispunem în Alba Iulia.
Vă aștept, cu drag, la spectacolele viitoare!