Interviuri

(INTERVIU) Mihai Avram, pompierul albaiulian pentru care fiecare zi este o provocare

Mai în glumă mai în serios, se spune că toți oamenii au fost creați la fel. Dintre aceștia, o parte au devenit pompieri. Ce calități trebuie să aibă un pompier adevărat? Asta am aflat de la Mihai Avram, pompierul albaiulian pentru care fiecare zi este o provocare. Vă invităm și pe voi să descoperiți ce ne-a declarat Mihai în interviul următor.

URBEA MEA: Foarte multă lume a auzit de Mihai Avram. Fie te cunosc, fie au citit în presă despre tine, dar povestește-ne cine e Mihai Avram, cu bune și rele.

Mihai Avram: Sunt cadru militar de la 20 de ani și tot așa vreau să-mi închei cariera, sunt o fire realistă, vesel și perseverent, într-o continuă competiție pentru a deveni mai bun.

URBEA MEA: De ce ai ales meseria de pompier și nu alta?

Mihai Avram: Sunt momente când meseria te alege pe tine și nu tu pe ea, așa a fost în cazul meu și acum mă simt foarte bine cu ceea ce fac.

URBEA MEA: Cum ai început să profesezi ca pompier și unde te afli acum?

Mihai Avram: La început am absolvit Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre Române și am activat 3 ani în cadrul MApN. Mă aflam la Târgu Mureș într-o unitate de Operații Speciale când am aflat că în cadrul Ministerului de Interne se înființează o structură nouă pentru situații de urgență, am dat examen și am intrat, iar acum sunt de 13 ani în cadrul ISU Alba și de 3 ani la Detașamentul de Pompieri Alba Iulia.

URBEA MEA: Cum ți-ai descrie abilitățile tale mecanice? Dă-ne câteva exemple când ai rezolvat lucruri.

Mihai Avram: Punctele mele forte sunt: rezistența la efort, mobilitate, viteza de reacție, îndemânare în lucrul cu accesoriile din dotare. Pregătirea fizică este foarte importantă în partea de intervenție, indispensabilă pot spune. Faptul că fac sport mă ajută foarte mult în soluționarea diferitelor misiuni pe care le avem. Fiecare intervenție te solicită în felul ei pentru că avem o paletă mai largă de misiuni la care suntem solicitați să intervenim cum ar fi incendiile care pot fi de vegetație, de pădure, la locuințe, gospodării, anexe etc. inundațiile, descarcerările, asistențele de persoane, fiecare cere un anumit tip de efort.

URBEA MEA: Care crezi că sunt calități esențiale într-un pompier?

Mihai Avram: În primul rând să aibă un caracter umanitar, un simț de întrajutorare a semenilor pentru că asta facem zi de zi, venim în sprijinul comunității. Să dea dovadă de spirit de sacrificiu, rezistență la efort pe timp îndelungat, să nu fie individualist, deoarece în profesia de pompier toate misiunile sunt soluționate în echipă.

URBEA MEA: Povestește-ne despre un moment în care a trebuit să rezolvați o problemă ca grup. Cum te-ai descurcat la rezolvarea problemei de lucru cu un grup?                         

Mihai Avram: În toate misiunile la care am participat am fost parte dintr-un grup, fie că au fost misiuni uzuale la care am intervenit cu un singur echipaj, fie că a fost vorba de misiuni de amploare în care au fost solicitate forțe de intervenție de la nivel regional, exemplu incendiul de la Solina, mănăstirea Râmeț, inundații de amploare, etc. Niciodată nu suntem singuri și acesta cred că este secretul, un grup unit, un grup închegat aduce siguranță și rezultate bune în folosul comunității.

URBEA MEA: A fost un moment în care a trebuit să convingi o persoană reticentă să adopte un anumit mod de acțiune?

Mihai Avram: Fiind în permanență în contact cu oameni care se află în situații de urgență, aceștia reacționează uneori reticent în relația cu noi pompierii, dar încercăm de fiecare dat să-i liniștim și să dăm dovadă de empatie. Nu puține au fost situațiile când la finalul intervenției oamenii care la început ne-au apostrofat și-au cerut scuze și ne-au mulțumit pentru munca depusă.

URBEA MEA: A fost vreo situație când ai văzut pe cineva în primejdie și l-ai ajutat?

Mihai Avram: În timpul liber nu am avut încă parte de astfel de situații, dar în viața profesională acestea sunt misiunile zilnice în care trebuie să salvăm persoane. Cele mai multe persoane asistate de mine au fost pe timpul misiunilor de descarcerare, care solicită extrem de mult psihicul.

URBEA MEA: Ai fost vreodată lider al unui grup? Povestește-ne despre această experiență.    

Mihai Avram: Până în prezent nu am fost încadrat pe vreo funcție de conducere, doar în școala militară am fost înlocuitor la comandantul de pluton. Necesită mai multa atenție, mai multă răspundere și să fii un bun organizator.

URBEA MEA: Ai fost vreodată într-o situație de urgență? Ce ai făcut?

Mihai Avram: Pot spune că aproape toate situațiile sunt situații de urgență, sunt și momente când suntem puși în situații limită, la incendii mari, când sunt victime la incendii, sau la accidente rutiere grave. Atunci iasă la iveală experiența, pregătirea și profesionalismul.

URBEA MEA: Ce ne spui despre concursurile la care ai participat?

Mihai Avram: Particip la mai multe competiții ale IGSU, ale M.A.I., concursuri naționale și internaționale, pe echipe și individual cum ar fi judo, unifight, TFA (Toughest Firefighter Alive ) și mai nou la Spartan Rice. Ma bucur că aproape de fiecare dată am reușit să urc pe podium sau cel puțin să fiu printre primii. Sunt competiții serioase, grele și frumoase ce necesită pregătire mai ales dacă îți dorești rezultate.

URBEA MEA: Care este rutina ta pentru menținerea aptitudinii fizice?

Mihai Avram: Mă pregătesc atât la serviciu cât și în timpul liber, alternez antrenamente de cardio, alergare și de forță iar în apropierea competițiilor intru într-un program de pregătire specifică, toate acestea fiind sub îndrumarea preparatorului fizic Nicolescu Lucian.

URBEA MEA: Ce faci în prezent pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele și abilitățile pentru a fi unul dintre cei mai buni?

Mihai Avram: Pentru menținerea și dezvoltarea abilităților pe lângă antrenamentele enumerate anterior, în fiecare tură de serviciu avem un program de pregătire de specialitate în lucrul cu autospecialele și accesoriile din dotare.

De asemenea pentru îmbunătățirea cunoștințelor de specialitate particip la cât mai multe cursuri de perfecționare pe specificul situațiilor de urgență și prin studiul individual.

URBEA MEA: Ce îi sfătuiești pe cei care doresc să urmeze această profesie?

Mihai Avram: Este o meserie vocațională, sa fie sinceri cu ei dacă își doresc într-adevăr să urmeze această profesie, să se informeze temeinic despre ce presupune, care sunt misiunile noastre, iar dacă se mulează pe ea, atunci fiecare zi petrecută în rândul pompierilor militari va fi ușoară, din pasiune. Există o zicală, iubește ceea ce faci și nu vei munci nici o zi în viața ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button