Interviuri

Verile sunt mai răcoroase la CZECH IN La Vizitiu, o afacere de familie pentru toată familia! Interviu cu Crenguța și Irinel Gruian

CZECH IN La Vizitiu, de Crenguța și Iri Gruian! Acesta a fost primul titlu care mi-a venit în minte când am început să scriu povestea acestei afaceri pornite de acest cuplu dintr-o mare pasiune pentru bere, mâncarea bună și muzică live și, poate, un strop de nebunie! Câți dintre noi ar avea curajul să investească peste 360.000 de euro, cu credite la bănci, ca să transforme un tunel, practic, din șanțurile cetății, în restaurantul-berărie de care ne bucurăm astăzi?

Ea, asistent medical pe ATI, el, întreprinzătorul familiei, cu înclinații clare către dat de băut și de mâncat la oameni, prima căruță din Cetatea Alba Carolina fiind tot a lui, au concesionat, la nivelul anului 2016, circa 1000 de mp din Contragarda Bastionului Trinitarienilor, dintre care doar puțin peste 500 mp spațiu util.

Cât a durat de la vis la realitate, care au fost bucuriile și provocările de-a lungul drumului parcurs mereu de mână, mereu în doi, și ce ne mai pregătește Vizitiul aflați din interviul de mai jos!

*Nu ratați supa cremă de bere și ciolanul în pâine, capete de afiș pe meniul restaurantului
Ciolan gătit atent, servit în pită

Urbea Mea: Ce-ți veni să faci dintr-un zid de fortificație, vechi de mai bine de 280 de ani, un local public și ce a însemnat transformarea spațiului în restaurantul frumos și primitor de astăzi?

Irinel Gruian: Cu o experiență de 7 ani în sistemul HORECA, lucrând și pe alte meleaguri îndepărtate, am dorit să aduc în orașul meu natal, Alba Iulia, o berărie în care starea de spirit – distracție-  să se împletească, desigur, cu simplitatea și caracterul omului frumos, iubitor de mâncare cu gust, băutură bună și muzică live. Și ce loc mai potrivit să fac asta, dacă nu unul încărcat de istorie, în cetatea înstelată?

Totul a început în vara anului 2016, când mi-am propus o provocare, concesionarea unui spațiu în șanțurile Fortificației de tip Vauban, Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionului Trinitarienilor (spațiul nr. 2 cu indicativul M4C1), cu o suprafață totală de 1017 mp și cu o suprafață utilă de 526 mp, spațiu clasa în categoria A a monumentelor istorice, acest demers devenind real la data de 27.10.2016, când am câștigat licitația. Apoi, în decurs de 1 an și 4 luni, după întocmirea unui dosar de aproximativ 1 mp de hârtii, am reușit să obțin toate avizele din partea tuturor ministerelor și autorităților statului român, implicate în acest sens.

În cele din urmă, cu autorizația de construcție în mână, am început cu adevărat lucrările de execuție, care au mai durat alte 10 luni.

Și uite așa, după doi ani, într-o zi de vineri, 30 noiembrie 2018, împreună cu o echipă de oameni minunați, am început să scriu istoria unui restaurant – berărie – CZECH IN la Vizitiu, având 116 locuri la interior, incluzând zona VIP, o terasă acoperită, cu o capacitate de 90 de locuri, cât și zona cafe lounge, prevăzută cu fotolii-puf, unde vara vă puteți hidrata cu o halbă de bere rece, relaxându-vă la umbra pinilor.

Urbea Mea:  Bere, mâncare bună și muzică live, asta să fie rețeta succesului CZECH IN La Vizitiu, fie vară, fie iarnă, fie pandemie, fie acalmie?

Irinel Gruian: Și muuultă muncă! Să nu vă imaginați că, după doi ani de tras pentru un vis ca acesta, să te lovească pandemia, după un an și jumătate de la deschidere, nu a fost o altă provocare! Dar am rezistat! Vizitiul merge înainte, se reinventează, atrage oameni faini lângă el, și mă refer aici la colaborările pe care le-am avut și le avem cu diverși artiști și nu numai: de la Bucătarul Cetății, Chef Toma și până de la Moving Arts Company, cu care, de câțiva ani deja, organizăm la CZECH IN La Vizitiu seri de dans, salsa party, la care se adună pasionați nu doar din Alba Iulia ci și din Cluj, Deva, Sibiu. Dacă la început eram vreo 15, acum sunt 60-70 de dansatori constanți la fiecare întâlnire.

Pe partea de muzică live, pentru zilele de vineri și sâmbătă, am încercat mereu să promovăm trupele locale. Una dintre ele s-a lansat chiar la noi, iar acum nu mai are vreme să vină să cânte pentru clienții noștri, atâtea solicitări are! Vorbesc de Contrast Band, Impact Band, The Red Ravine Band (Râpa Roșie), DEV Orchestra,etc. Joi, 6 august, a cântat Șerban Andrei, singurul concurent din județul Alba la Superstar România.

Desigur, în fiecare an am adus și formații din țară, nume sonore precum Azur, Taraful Mariana Risipitu, The Motans și alții, încercând să satisfacem toate gusturile și preferințele clienților noștri.

Interior CZECH IN la Vizitiu

Urbea Mea: După atâta muzică și mișcare, parcă ar merge niște food talk! Ce mâncăm La Vizitiu și…de ce?

Irinel Gruian: La capitolul mâncare, încă de la deschidere am abordat un meniu internațional, în care rețetele românești reprezintă 80%. La început am vrut să fie exclusiv mâncare românească, dar noi, românii, nu putem trăi fără paste, pizza și burger, cele mai bine vândute produse la noi, și cred că și la orice altă terasă-restaurant din țară, așa că le-am introdus și noi pe meniu.

Supe, ciorbe, tocănițe și fripturi, salate, și deserturi, nimic nu-i lipsește Vizitiului! Unde mai mâncați în Alba Iulia supă cremă de bere? Sau ciolan în pâine? O bunătate, invenție recentă!

Orice fel de mâncare ați alege, trebuie să știți că în bucătăria noastră, indiferent de anotimp, nu se folosesc legume congelate, totul este proaspăt, de aceea și timpul de preparare este uneori mai îndelungat. Nu folosim concentrate de tip vegeta, nici mixuri cu adaos de arome, doar condimente naturale și ingrediente de calitate.

Lângă felul de mâncare preferat, clienții pot alege una dintre variatele de băuturi disponibile, 5 feluri de bere la draft, altele la sticlă, vinuri ori alte băuturi fine, cocktailuri, sucuri, freshuri, limonade, vedeta sezonului: cea cu pepene roșu.

De ce să mâncați la CZECH IN La Vizitiu? Pentru că aici mâncăm și noi, aici mănâncă și fetițele noastre. Poate cel mai bun argument! Soția este cadru medical, nu m-ar ierta să fie ceva nesănătos în farfurie. Amândoi suntem gurmanzi, în sensul în care consumăm și apreciem mâncărurile bine gătite și produsele de calitate, prin urmare, oferim clienților ceea ce și noi mâncăm cu plăcere.

Urbea Mea: Dacă tot veni vorba, care este felul vostru preferat din meniul CZECH IN La Vizitiu? Ce recomandă gazdele?

Irinel Gruian: Să fie un mușchi de vită cu ciuperci și un cocktail Negroni pentru doamna, iar pentru mine, un ciolan în pâine și o nefiltrată de la Staropamen! Gazdele recomandă să veniți să vă bucurați de tot ceea ce acest restaurant-berărie are să vă ofere, de la mâncare delicioasă, la băuturi savuroase, la atmosfera relaxată, ca la întâlnirile între prieteni. De altfel CZECH IN La Vizitiu este un local pentru toate grupele de vârstă, chiar dacă nu de la aceeași oră. La noi toată lumea se simte bine și este bine primit, iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu închiriem localul pentru evenimente private, pentru că ar însemna să-i dezamăgim pe clienții fideli, care vin la noi ca acasă.

Urbea Mea: Când nu sunteți la CZECH IN, unde sunteți? Voi unde ieșiți în oraș? Sau măcar se pune problema de așa ceva?

Irinel Gruian: Când nu suntem la CZECH IN, suntem sus, în cetate, la celălalt Vizitiu, dacă nici acolo nu suntem, cel mai probabil Crenguța este la spital, la serviciu, eu cu treabă prin oraș, ori acasă, cu fetele. Și da, ieșim și noi în urbe, mergem să ne relaxăm și noi în altă parte, între localurile preferate fiind Framm`s –ul. Tot în cetate, tot un spațiu istoric, tot o afacere locală.

Bruschete pentru fiecare gurmand

Urbea Mea: Unde vedeți afacerea voastră pe viitor, ce planuri aveți pentru CZECH IN La Vizitiu?

Irinel Gruian: Ne dorim să pregătim cât mai multe evenimente frumoase, cu muzică live, dans și voie bună, să ne bucurăm de ele alături de voi, să mâncăm și să bem bine, așa cum am făcut-o și până acum. Pe viitor, sperăm să găsim resursele necesare pentru a amenaja și cealaltă parte a spațiului concesionat, pentru a extinde restaurantul la interior, și, de ce nu, și serviciile.

Ei sunt Crenguța și Irinel Gruian, ei muncesc pentru ca noi să avem o variantă de relaxare în șanțurile cetății, tot ei sunt cei care, la adăpostul modestiei, fac tot felul de fapte bune, pentru că așa le e…felul. Am aflat, și nu de la ei, că vreme de 2 luni, în fiecare sâmbătă și duminică, le-au oferit gratuit fetelor din echipa de polo a Ucrainei, junioarele refugiate o vreme la Alba Iulia, masa de prânz, în condițiile în care, în căminul în care erau cazate, cantina nu funcționa în weekend. Tot ei au oferit și livrat mâncare și cadrelor medicale bolnave de COVID-19, izolate la Schit-ul din Alba Iulia, când era pandemia mai în toi.

Pentru a susține afacerea lor, mergeți la CZECH IN La Vizitiu! Luați o supă cremă de bere, un ciolan în pâine, o bere bună. Le puteți „da jos” la o seară de salsa, sau la vreun concert, tot aici! Urmăriți și pagina lor de facebook https://www.facebook.com/czechinlavizitiu, unde puteți afla cine mai cântă, dacă angajează și ce mai e nou pe meniu! P.S.: Livrează și acasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button