Interviuri

Making of Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XV-a, cu Ioana Bogățan!

**Capete de afiș: Maia Morgenstern, Oana Pellea, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Florin Piersic Jr., Chris Simion

***Musical, spectacol-instalație, circ contemporan, proiecție de film, teatru bilingv și un concert, printre noutăți

Marele Festival Internațional de Teatru „Povești”, organizat de micul nostru Teatru de Păpuși „Prichindel”, a ajuns la cea de-a XV-a ediție și va avea loc în intervalul 15-21 mai 2022.

Atenție! Nicăieri în România, o instituție teatrală destinată eminamente copiilor, un teatru mic, de păpuși, cu 25 de angajați și cu un efectiv curent de 9 actori și cu managerul, 10, câțiva oameni la tehnic, administrativ și marketing, nu a reușit să facă ce face „Prichindel”, încă din 2006, atunci când a debutat manifestarea devenită emblematică pentru activitatea culturală a urbei noastre.

Ce face „Prichindel”? Face spectacol cu un festival care se întinde pe mai multe zile, înțesat de tot felul de activități culturale adiacente actului teatral: conferințe, lansări de carte, expoziții, ateliere de creație, proiecții de film și concerte, și care se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Copii, adolescenți, tineri, adulți și vârstnici, toată lumea găsește ceva în programul evenimentului organizat de Ioana Bogățan, managerul Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și totodată directorul festivalului, împreună cu echipa teatrului.

Ce face „Prichindel”? Prospectează, vizionează, selectează, negociază și aduce cele mai bune spectacole aici, la Alba Iulia, unde avem „fix și exact” 3 săli de spectacole la dispoziție, una la Casa de Cultură a Sindicatelor, alta la Casa de Cultură a Studenților și ultima, dar nu cea din urmă, sala de spectacol a Teatrului de Păpuși „Prichindel”. Cu ce avem, cu atât defilăm, iar despre cât de greu este să menții calitatea unui festival având la dispoziție o infrasctructură slabă, deloc versatilă, despre ce înseamnă să gestionezi sute de actori din toată țara, ba chiar și din străinătate, despre toată alergătura și încărcătura, am povestit chiar cu Ioana Bogățan.

Aveți mai jos un fel de MAKING OF comprimat într-o discuție de un ceas despre ce înseamnă să organizezi Festivalul Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia, noutățile ediției, una aniversară, cine vine, ce ne așteaptă și cât mai costă un bilet la spectacolele celui mai așteptat festival de la noi, cel de teatru!

Urbea Mea: Când a început, efectiv, pregătirea ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” și care sunt etapele organizării unui astfel de eveniment?

Ioana Bogățan: Pentru cea de-a XV-a ediție ne-am pregătit fără să știm, încă de la bun început, cum și dacă va avea loc festivalul.Dar iată că, după doi ani în care pandemia de COVID-19 ne-a dat viețile peste cap, ne bucurăm să putem anunța că vom avea din nou „Povești”, spre încântarea noastră, a actorilor, precum și a publicului, suntem siguri!

Pregătirea oricărei ediții a festivalului începe din anul anterior, cu minimum 6 luni înainte, înainte de aprobarea bugetului, înainte de a ști dacă avem sau nu bani ori posibilitatea de a ne vedea dorințele materializate în cadrul festivalului. Respectiv, ceea ce am vrea să aducem în fața publicului nostru.

Împreună cu secretarul literar, mergem la premiere, la festivaluri, vizionăm spectacole și pe DVD, ne interesăm, prospectăm, stabilim legături cu companiile de teatru, cu actorii ori performerii care ni se par potriviți pentru publicul din Alba și, nu în ultimul rând, alegem spectacole care pot fi jucate pe scenele de care dispunem noi.

Urbea Mea: Cum se întâmplă achizițiile, contractările? Cum se conturează programul festivalului?

Ioana Bogățan: După aprobarea bugetului, începe un schimb de „pase” între noi și cei pe care îi dorim pe scenele din Alba Iulia. Unul teribil de exact. Ei ne trimit fișa tehnică a spectacolului, unde scrie cât trebuie să aibă scena, deschidere, adâncime, unde trebuie să fie poziționată, numărul de culise necesar, de ștăngi pentru lumini, fixe și mobile etc. Noi le trimitem schițele scenelor noastre. Ei cer condiții scenice, timpi de montare, de repetiții, măcar de o „trecere” înainte de spectacol, iar noi avem 3 săli în care vrem să oferim 4 spectacole pe zi, zi de zi, vreme de o săptămână! Imaginați-vă că, pentru a monta un spectacol de-ale noastre, Hansel și Gretel, de exemplu, avem nevoie de 6 ore! Or` la aceste ore se adaugă cele necesare unei repetiții minimale, spectacolul efectiv și, ce să vezi, demonarea lui, care ia și aceea câteva ore.

Prin urmare, în alegerea spectacolelor, dincolo de ce poți negocia ca spațiu scenic, timpii de montare sunt esențiali. Pe de altă parte, musafirii noștri, teatrele, nu sunt nici ele dispuse să facă foarte multe concesii; dacă nu pot monta un spectacol în condițiile lor, astfel încât actul în sine să fie la fel de valoros precum cel oferit pe alte scene din țară, atunci renunță și nu mai vin.

Noi, ca organizatori, nu vrem ca momentele oferite în festival să se suprapună, nu vrem nici să alerge spectatorii de la o sală la alta, dar vrem să avem și cât mai multe spectacole posibil, iar jonglatul cu timpul, uneori cu secundele, devine sport extrem pe toată durata festivalului, pentru fiecare dintre cei implicați!

Urbea Mea: Pe cine aduceți anul aceasta la festival, care sunt noutățile ediției și la ce să ne așteptăm?

Ioana Bogățan: Să vă așteptați la un festival al veseliei, adresat întregii familii! După doi ani de pandemie, comedia și muzica vor fi la putere. De altfel, în prima seară, în deschiderea festivalului, vă invităm la un musical de zile mari, pus în scenă de Teatrul Excelsior, Famila Addams, în regia lui Răzvan Mazilu. Vom avea parte de o săptămână cu o medie de 10 evenimente pe zi:spectacole de teatru pentru copii, tineri și adulți, două dimineața, două seara, ateliere pentru copii și adolescenți, conferințe, dialoguri cu publicul, expoziții, lansări de carte, oproiecție de film, ba chiar și un concert. 

Cine vine? Vin Maia Morgenstern, Oana Pellea, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, Florin Piersic jr., Chris Simion, companii de teatru de la noi și din străinătate: Spania, Germania, Bulgaria, Moldova.

Cu spectacole pentru copii, dar nu numai, vine Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, apoi Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, vin prietenii noștri din Chișinău, Teatrul „Guguță”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, trupa de marionete a Teatrului „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara, Teatrul pentru Copii „Arlechino” din Brașov și alții.

Nu va lipsi Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra”, cuTake, Ianke și Cadâr, în regia lui Horațiu Mălăele.

Pentru prima dată în festival îi vom avea și pe cei de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, cu spectacolul „Sunt o babă comunistă”, după cartea lui Dan Lungu, care vine și el la Alba Iulia și o va lansa aici, în aceeași zi.

Tot la capitolul noutăți, un spectacol-instalație,pentru adolescenți, #Ace de siguranță, în regia lui Bobi Pricop, o coproducție a Teatrului de Stat Constanța, Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și a Teatrului de Nord din Satu Mare. Din recuzită: căști pentru spectatori, teatru și Tik Tok, plus discuții cu publicul, după reprezentație, totul parte din show.

Un inedit spectacol de circ contemporan și teatru ne va fi oferit de compania CIA El Cruce din Spania, Punto y Coma, cu adresabilitate de la 4 ani în sus.

Apoi avem un spectacol bilingv, român-maghiar, cu subtitrare, îi spune MaRo, adus la Alba Iulia de Asociația Yorik din Târgu Mureș.

Florin Piersic jr. vine cu Freak Show, dar și cu proiecția filmului Tom și Jerry. Nu trebuie ratate! 

Programul complet îl veți putea consulta în curând, pe paginile noastre oficiale: www.fitab.ro, www.teatrulalba.ro și pe www.eventim.ro.

Urbea Mea: Când vor fi puse în vânzare biletele și la ce prețuri?

Ioana Bogățan: Cel mai probabil înainte de Paște va începe și vânzarea de bilete, iar prețurile sunt următoarele: 28 de lei pentru adulți, 7 lei pentru copii, 15 lei pentru studenți și pensionari. Acestea sunt modice, Consiliul Județean Alba, instituția finanțatoare, asigurând astfel accesul la spectacole tuturor categoriilor de public.

Vă invităm să consultați calendarul festivalului, să veniți la conferințe, ateliere, lansări de carte, să îndrăzniți să-i cunoașteți pe artiști și autori, să vă bucurați de festival în întreg ansamblul lui!

NEETs pentru viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button