Istorie

FOTO-VIDEO: Lansarea celui de-al VI-lea volum din proiectul editorial „Patrimoniu preindustrial şi industrial al României”, semnat de Volker Wollmann

Joi, 30 martie, la Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc lansarea celui de-al VI-lea volum din proiectul editorial „Patrimoniu preindustrial şi industrial al României”, având ca autor pe Volker Wollmann.

După cum afirmă chiar autorul acestui proiect editorial, Volker Wollmann, lucrarea a devenit o adevărată enciclopedie a ştiinţei şi tehnicii româneşti şi abordează avuţia tehnică, inventivitatea şi valorile pe care societatea românească le-a înregistrat.

Prezentarea volumului VI a fost prezentat de către directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoi. A început prin a oferi câteva date despre autor şi cariera lui, după care a făcut câteva precizări asupra datelor care apar în volum.

„Primul volum a apărut în anul 2010, iar de atunci, anul câte un volum până anul trecut când s-a ajuns la al şaselea volum (…). Ultimul volum, cel de faţă prezintă plăgi şi obeliscuri care sunt menţionate monumente importante din istorie, case momoriale, medalioane ale unor personalităţi cu merite deosebite în dezvoltarea clinicii şi industriei din România, monumente funerale, cum este Cimitirul vesel din Săpânţa, iar în ultimul capitol trece informaţii suplimentare referitoare la toate cele cinci capitole (…)”, a precizat Gabriel Rustoiu.

În ceea ce-l priveşte pe autor, Volker Wolmann a precizat: „Sunt onorat şi chiar mişcat pentru că am ocazia să fac lansarea acestui proiect editorial într-o sală care reprezintă foarte multe pentru mine, nu numai pentru naţiunea română, ci pentru mine personal. În Sala Unirii am început activitatea mea profesională, ca student fiind în anul I (…). A fost o perioadă foarte frumoasă de început, nu m-am gândit la data respectivă că făcând această practică arheologică, că o să trădez arheologia clasică, să zic aşa şi să îmbrăţişez arheologia industrială, dar ajungând să descopăr importanţa arheologiei industriale, am văzut că este necesar să o valorific şi să o realizez în câteva volume care să tragă un semnal de alarmă pentru păstrarea patrimoniului industrial din ţara noastră (…). Este un proiect care nu este încă definit, va fi încheiat cu volumul şapte, atunci într-adevăr cred că o să ne oprim, în sensul că o să predau ştafeta la alţi tineri care au posibilitatea să urmărească, să adâncească şi să aprofundeze problemele pe care le-am ridicat”.

Câte despre volumul şapte, acesta intenţionează să abordeze „cinematograficele istorice şi tot ce este legat de poşta-telegraf-telefon, inclusiv staţiile de radio”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm și

Back to top button